Što je Dropshipping, kako funkcionira i kako izbjeći prevarante?

Internet se radikalno promijenio pojavom trgovina kao što su Amazon, E-bay, te u novije vrijeme Gearbest, Aliexpress i mnoge druge. Ako imate otvoren račun na socijalnim mrežama, prvenstveno mislimo na Facebook ili Instagram, mogli ste primijetiti reklame sa jako niskim cijenama proizvoda brendova za koje nikada niste čuli. Ipak, proizvodi izgledaju jako primamljivo, a niska cijena je faktor koji će vas potaknuti na kupovinu. U nastavku ćemo pojasniti pojam Dropshipping, kako funkcionira i na što trebate paziti kao potencijalni kupac…(cijeli članak)

"Recimo da neka tvornica u Kini prodaje artikl po cijeni $3 komad. Dropshipper može na svoju web trgovinu taj artikl prodavati po cijeni od $15 po komadu, i napraviti reklamnu kampanju koja oduzima dah. Taj trgovac (dropshipper) nikada neće ni vidjeti proizvod koji prodaje, neće ga morati isporučiti, niti pregledati. Nije nikako upućen u kvalitetu proizvoda koji prodaje. On je zaradio 12USD, bez da je ikada vidio proizvod ili se uvjerio u kvalitetu artikla koji prodaje.
"
Nema teorije da ce prismrditi zaradi od 12$ u toj situaciji (uopsteno, ne samo frontend gledano). Mislim takodje da neko ko je sposoban da napravi takvu reklamu od koje boli glava (kako pise) vjerovatno se uvjerio u kvalitet proizvoda… Ako nije, i proizvod ne valja- kupac je zasticen kao bijeli medvjed, svaka platforma/platni procesor je uvijek na strani kupca. Tako da, ako neko ne dobije nesto kako je treba, lagano je dobiti pare nazad

Tako i treba biti. Ja gledam iz perspektive kupca, i smatram da ima još prostora za zaštitu. Cilj kampanje je dobiti zaštitu kakvu ima međed u bosni.
Ti se baviš dropshippingom, pa razumijem tvoju reakciju. Ipak, ne trebaš ništa osobno shvatiti. Pratim i tvoj thread i jako je zanimljiv. Sve najbolje u prodaji i poslu u budućnosti :slight_smile:

Ja sam i kupac i prodavac. Gledam objektivno. Treba da postoji sredina i da se ide na stetu onog ko je kriv, ili da se pravi kompromis ako su obe strane krive (ili ne).

Narucis telefon kod mene, zazalis se da nisi dobio ono sto si trebao, zatrazis return, ja prihvatim, jos ti moram dati shipping label koji ja placam (znaci platio sam dvaput shipping) i onda mi ti vratis kutiju od telefona napunjenu pijeskom, kazes ebayu da si poslao item (tracking pokazuje kao dostavljeno)… i ja tu ne mogu apsolutno nista…

Onda one druge stvari- narucis od mene nesto za 200$ i zatrazis cancellation odmah (koji i dobijes) i ja moram pojesti onda paypal fees (posto se to ne refunduje) od 9$… i tako.

Sistem treba da stiti onoga ko je u pravu, pa makar se naginjalo malo na stranu kupca.

Evo npr ovaj je jedan od onih koji to eksploatisu… krade kartice i naloge, ali izmedju ostalog koristi i sve prednosti "zasiste’ koju ne bi trebao imati (pa dobija iteme za free):

https://badbuyerlist.org/buyer/c1f97c6c1807bd611c692f38?fbclid=IwAR2C8UUSc2U66BEraqsmIH-Wu5K-K96FUwDmpF21nnOihDSnPg7NN9OOVN0

Hej kolega, vidiš ovo nisam znao. Naravno, prevaranata ima na sve strane. Opet kažem, nemoj osobno ništa od teksta uzeti.
Hoću da kažem, članak je napisan iz perspektive “naivnog” kupca. Naravno da ima mutnih likova na obje strane.

Čitam maloprije tvoje objave, i za svaku pohvalu je business koji radiš. Samo nastavi. Ovdje svakako napiši ako imaš još iskustava, jer je s tom namjerom članak i linkan na forum…

Nisam uzeo nista licno, nemas frke, samo pricamo. Kao sto rekoh, ja sam s obe strane :slight_smile:

1 Like

Tako funkcioniraju i normalne trgovine. Naruče robu iz Kine za 3$, prodaju za 20$. U cijeni je reklama, prostor, radnici i skladistenje. Samo je ovo jednostavnije jer se sve izbjegava, pa u cijenu ide samo reklama. :slight_smile:

I nijetko kosta vise nego sam proizvod… Gomila dobrih DS trgovina posluje sa front end minusom- reklame bude znacajno veca od marze, pa onda se trude da to vracaju long term…

Kad su u pitanju platforme kao eBay, onda radis sa 15$->20$, nema tu 3$ za 20$. U zavisnosti sta radis, tu su ti i ostali feeovi- imas i ti svoje radnike, nema veze sto radis DS, imas cijenu reklame, sadrzaj za sajt/fb/instagram il sta vec, paypal fees, na ebayu dodatni FVF, feeovi za trgovinu itd…

Pa baš to. U tekstu je i opisan način brze zarade. Prodaj koliko možeš, zatvori, i otvori novu trgovinu.

DP na duge staze je OK, i sasvim uredan način trgovanja.