Što je potrebno imati na stranici po zakonu Republike Hrvatske. Uvjeti koristenja, politika privatnosti etc

Moram se ovdje obratiti jer nisam nigdje nasao konkretan odgovor. Zanima ako netko zna sto bi sve morala imati stranica koja nudi besplatnu uslugu znaci ne naplacuje se niti jedna od usluga, a inace imam obrt koji sam vezao za web.

Napisao sam Uvjete koristenja, politiku privatnosti, kolačići, EULA (Čuo sam da i to moram imati ali nisam postavio) Uvjeti koristenja i uvjeti koristenja usluge mi nekako spada kao da je jedno te isto. Mozda uvjeti poslovanje?

Planiram staviti i donacije pa sto bi tu morao ispostovati vezano za gore navedene stvari jer neznam sto bi oko toga morao imati.

Isto tako zakupio sam 200 domena za 4-5 slova koje mislim iznajmljivati na godisnjoj bazi ili ako netko zeli otkupiti. I tu bi se htio pravno ograditi isto.

Ako stavim zakup/kupnju domene/a sto bi i tu morao imati kako bi ispostovao zakon jer sam mislio staviti besplatan hosting za male i srednje obrtnike a zakup domene. Sve to imam vec napravljeno ali nisam aktivirao na stranici jer nebi htio da me zezaju neke stvari sa zakonom.

Hvala unaprijed sa odgovorima

1 Like

Odgovore na ta pitanja dat će ti Agencija za elektroničke medije, kod kojih se moraš i prijaviti. Svakako moraš imati Impressum s podacima nakladnika ili fizičke osobe/urednika, a to su adresa i OIB. Obavijest o ‘kolačićima’ je obavezna.

Uvjeti korištenja ti služe da pravno zaštitiš sebe od krađe tekstova ili fotografija, te da upozoriš čitatelje na politiku portala (pravila ponašanja, poveznice na partnere i slično)

Mozda ja ne znam citati zakon, ali brzinskim pregledom Zakona o elektronickim medijima ne vidim razlog zasto bi se on trebao prijaviti tamo, ili vise manje bilo koja obicna web stranica s nekakvim uslugama.

3 Likeova

Ne znam kako ide s obrtom jer dolazi do kolizije objave osobnih podataka.
Za tvrtke znam da se trebaju objaviti podaci koji su dostupni preko weba sudskog registra

  • naziv
  • skraćeni naziv
  • adresa
  • OIB (VAT) i MBS
  • osoba ovlaštena za zastupanje i temeljni kapital
  • IBAN
  • nadležni trgovački sud

Upravo sam prosurfao i našao ovo
https://www.markething.hr/obvezni-podatci-koje-treba-sadrzavati-svaka-web-stranica/

Nikakve prijave agencijama.

1 Like

Agencija će mu sve protumačiti, dakle sve što treba je tamo se javiti i dobit će potrebne odgovore. Naravno da se neće trebati kod njih upisati ako nije elektronička publikacija, no neka čovjek nauči na taj način. Svakako je korisnije pitati struku.

1 Like

Tako već daj, ali iznad si napisao da se mora kod njih upisati. Zato mi je bilo čudno.

2 Likeova

Javio sam se gore po savijetu pa cu javiti sto su mi oni rekli sto je potrebno. Zbunjuje me dosta stvari jer nalazim 100 razlicitih informacija. Poslao sam mail i HOK (Hrvatska obrtnička komora) tako da i od njih čekam odgovor, ali mislim da cu poslati mail i na plaviured.hr mogli bi i oni znati tocniju informaciju.

Ako ima neki pravnik bilo bi dobro da nam da free savijet heheh :wink:

Znam da su obavezni Uvjeti korištenja, politika privatnosti, kolačići, politika povrata i uvjeti koristenja usluge mada se neke stavke mogu ubaciti u uvjete koristenja i u politiku privatnosti. Sada sam napravio i opciju u user panelu da korisnik sam moze izbrisati svoj profil i s brisanjem profila brise sve svoje podatke s web stranice.

Mislim da je obavezno istaknuti i logotipe platnih procesora (kartica) na dnu (footeru) ???