Što je sporo: Wordpress, hosting ili tema?

Kod prvog učitavanja stranice, kad upišem naziv domene, početak učitavanja traje i do 5 sekundi. Pomislim da browser vrti u prazno (pretpostavljam da i posjetitelji to misle). Kad napokon krene učitavanje, učita se normalnom brzinom.

Izvrtio sam nekoliko testova brzine i svi daju podjednake rezultate. Ovo je jedan primjer: http://www.webpagetest.org/result/150225_1N_14BD/1/details/.

Kako da saznam je li problem u hostingu, wordpresu ili temi?

Moze bit bilo sta od navedenog. Wordpress ko wordpress je okej. Tema/pluginovi mogu bit “losi” (ie, query na bazu su ocajni), a moze i lako bit do hostinga (ie CPU gori, broj konekcija je previsok, shared server je prenatrpan…). Iz ovakvih grafikona, odnosno bilo kakvih “vanjskih” testova neces nista saznat. Tebi je problem time to first byte, koji je nenormalno visok. To je vrime otkad klijent posalje request prema serveru, dok mu server ne krene vracat response.

Makni se sa shared hostinga, i digni si nekakav VPS. Danas to stvarno vise nije skupo.

Problem je definitivno u hostingu, spor je response servera treba mu 3 dana.

Webmajstor experti :smiley:
U 99.9% slučajeva, što je posebno izraženo kod WordPressa je masa neoptimiziranih querya prema bazi, što duže treba serveru, odnosno bazi da počne odogovarati, TTFB je veći.

Način na koji možeš isključiti hosting, temu, odnosno WordPress je da deaktiviraš sve pluginove, pa onda izmjeriš TTFB. Ako je manji, uključuješ plugin po plugin. Prebaci na default temu, Također isključi cache plugin, ili aktiviraj umjesto postojećeg neki drugi. Keširanje sadržaja također utječe na TTFB, i upravo je ponekad cache plugin, posebno loše konfiguriran W3TC plugin znatno utječe na time to first byte.

TTFB me naveo na krivi trag, no ipak je W3TC bio krivac. Tema isto tako sama po sebi nije nešto brza, no tih sekundu-dvije mi ne igra neku ulogu. Bitnije mi je da se sadržaj počne prikazivati što prije da se izbjegne situacija da browser “vrti u prazno”, jer korisnici su nestrpljivi :smile:

Last but not least, hvala i hosting provideru što se uključio i sa svoje strane provjerio stanje i natjunirao mi site.

Drago mi je da je problem riješen. Nažalost, u 99% slučajeva loše konfiguriran WP je krivac za spor odaziv. WP core je sam po sebi brz, no nakon 10-15-20 pluginova koji šalju zahtjeve prema vanjskim resursima i masu zahtjeva prema bazi, postaje spor. Tu pomaže profiliranje, postoji i plugin :smiley: te se iz tog istog lako vidi vrijeme potrebno za učitavanje jezgre, teme ili plugina. Uglavnom, korisnicima je najlakše okriviti hosting providera, tako da na navode “Problem je definitivno u hostingu, spor je response servera treba mu 3 dana”, svakako treba izbjegavati.

Ajde mi onda objasni zasto moja web stranica sa 20 i nesto plugina ima na Google Pagespeed 87 % ? Nije nista posebno radjeno, samo je malo modificiran .htacces file. Znaci ja bi po tebi sa toliko plugina imao stranicu koja je skroz spora.

Oprosti, a zašto bi ti trebao nešto objašnjavati? Ako se ne varam pričali smo o TTFB, a ne o Google Pagespeedu.
EDIT: @drmrgood, sad vidim. Ne nužno, no ovdje je konkretan slučaj bio krivac cache plugin, koji je često krivac za loš TTFB na WordPressu jer cachira response iz baze za svaku posjetu, gdje nije spremljen cookie. Zaključak, broj plugina ne utječe na load time stranice. NHF.

Naravno da ne utjece, dobro pa si zakljucio da si u krivu. Pozzz