Što su to kriptovalute?

Kriptovalute, zvane i virtualne ili digitalne valute postoje samo online; nije ih izdala niti ih nadzire središnja banka. Kriptovalutama se plaća na internetu, ali formalno gledajući, nisu novac. Što je onda kriptovaluta?

Novac kojim kupujemo ili plaćamo na internetu je kao i novac koji držimo u novčaniku. Ima jednaku vrijednost i ime (kune, euri, dolari itd.), a nadziru ga i reguliraju Hrvatska narodna banka, Europska središnja banka i druge međunarodne organizacije.

No, danas postoje i virtualne odnosno kriptovalute: bitcoin je najpoznatija kriptovaluta. Bitcoin je globalno prihvaćen za internetska plaćanja – iako nije izdan od središnje banke, niti se veže uz račune kod poslovnih banaka, pa tehnički nije novac. Bitcoin je prva i najveća kriptovaluta današnjice, kreiran 2008. godine od strane tajanstvene osobe ili organizacije pod pseudonimom Satoshi Nakamoto.

Kriptovalute funkcioniraju kao elektronski zapisi o određenim vrijednostima pohranjenim u elektronskim novčanicima na internet stranicama koje pružaju takvu uslugu.

Kako se koriste kriptovalute
Kao i s kunama na računu, kriptovalute držimo u svojem elektronskom novčaniku na nekoj od brojnih web stranica koje pružaju tu uslugu. Novčanik ćemo napuniti razmjenjujući “obični” novac za primjerice bitcoin na internet “burzama”. Bitcoin nastaje računalnim procesima na računalima diljem svijeta. Osim što se može zaraditi rješavanjem složenih računalnih jednadžbi (tako zvanim rudarenjem), može se kupiti i putem bitcoin bankomata, odnosno na internet “burzama”.

Nekoliko bitcoin bankomata danas postoji i u Hrvatskoj – u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a popularnosti korištenja bitcoina pridonose i pojedini domaći poduzetnici koji ga prihvaćaju u internetskim plaćanjima turističkog smještaja ili drugih usluga.

Koliki vrijedi kriptovaluta?
Mnogi se pitaju kako to elektronski zapis može vrijediti išta, no od školjaka do papirnatog novca, logičan razvoj je bio elektronska forma novca – iako u formalnom smislu riječi kriptovaluta nije elektronički novac.

Osim što kriptovalute služe za internetska plaćanja, njima se trguje kao i svakom drugom valutom i (kao i svakoj valuti ili robi na tržištu) – vrijednost im se može značajno promijeniti. Primjerice, na početku 2015. godine 1 bitcoin ste mogli kupiti za 217 USD; a početkom ožujka 2017. vrijedio je 1.286 USD, največa vrijednost mu je bila oko 20000 USD a trenutno se vrti oko 9000 USD.

Da bi mogli koristiti Bitcoin ili neku drugu kriptovalutu potreban Vam je novčanik, wallet gdje ih možete spremati, čuvati ili koristiti za daljna plačanja. Najsigurniji su hard walleti poput Ledger Nano S ili Trezor i moja preporuka je da ih uzimate direktno od proizvođača ili dućana umjesto polovne jer kod polovnih postoji mogućnost da Vam netko kasnije ukrade kriptovalute na njemu. Osim hardverskih walleta postoje i softwerski za IOS, Android, Windows i Mac, osobno koristim Coinomi wallet koji podržava skoro sve poznate valute + možete sami dodati tokene koji još nisu službeno dodani. Zadnja i najnesigurnija opcija je da držite kriptovalute na online burzama i mjenjačnicama jer postoji mogućnost da stranica bude hackirana ili da vlasnici jednostavno nestanu zajedno sa Vašim ulozima.

Kad prvi put napravite wallet na početku dobijete 18 random riječi na engleskom, tzv. seed, private key ili recovery phrase i obavezno ih spremite na sigurno mjesto i važno je da ih nikad ne dajete ili šaljete drugoj osobi ili nekoj stranici koja Vas pita jer samo pomoću njih možete ući u svoj wallet bez obzira koji uređaj koristite. Ukoliko npr. izgubite ili mijenjate mobitel na novom uređaju samo ukucate Vaše riječi i imate ponovno pristup Vašim sredstvima. Nakon što ste spremili seed aplikacija će Vas pitati da napravite password koji koristite kada mijenjate nešto u aplikaciji ili šaljete valutu van od novčanika. Ukoliko zaboravite password ponovno instalirajte aplikaciju, ukucajte Vaš seed i onda ukucajte novi password.

Jednom poslana kriptovaluta za razliku od drugih načina plaćanja ne može se nikako povući nazad. Neke od prednosti kripto novčanika naspram standardnih je da se ne može povezati sa Vama i ne može se ovršiti.

www.worldcoinindex.com
popis svih kriptovaluta na tržištu.

Zasto je ovo tutorijal? Mozda bi bio tutorijal da si opisao kako se nesto rudari ili nesto slicno

Kad stignem jos cu dodati rudarenje i par drugih nacina za dobiti kriptovalute, ovo sam stavio kao nekakav uvod u sve to jer vidim da ima zainteresiranih a bilo je i prevarenih na forumu pa da se to vise ne dogodi.

DA JE OVO TACNO mogao bi kupiti i prodati coine bilo kada , bilo gde , bilo kako, bez ikakve registracije ,ALI POSTO JE TO VELIKA LAZ i traze ti cak i broj cipela ,onda ne pisi LAZI

Postoji vise nacina za kupovinu coina, na nekima moras ostaviti svoje podatke, na nekima ne dajes apsolutno nista. Osobno sam kupovao i prodavao valute bez da sam davao ikakve podatke o sebi, za primjer imas u Zagrebu bitcoin mjenjacnicu, fizicku poslovnicu u City Centar i do 7500kn ne moras davati nikakve podatke, sam sam par puta mijenjao pa znam iz prve ruke.

Ovo je sve copy paste s drugih stranica i ne moze se kvalificirati kao tutorial. Tako da mijenjam naslov topica…

https://www.copyscape.com/?q=https%3A%2F%2Fwmforum.geek.hr%2Ft%2Ftutorial-kriptovalute%2F55281

Vecinu toga sam pokupio sa par stranica uz neke dodatke i preinake jer osobno nisam bas nadaren za pisanje a sad hoce li to biti kao tutorial ili obican post meni je svejedno. Par mojih prijatelja je izgubilo novce jer nisu bili upoznati sa opcenitim stvarima u kriptu pa su ulagali u prijevare ili su nesto krivo napravili, izgubili seed i zeznuli se pa da ne rade i drugi nepotrebno te greske. Meni osobno kripto je najzanimljivija i najbolja stvar koja se mogla dogoditi, sto za zaradu, sto za tehnologiju.

Podatke te traze mjenjačnice/burze …no tehnički za imat btc wallet ne moraš nikome ostavit nikakav podatak …i bilo tko ti može prebaciti BTC u taj wallet.

Sasvim drugi par opanaka je taj da firme koje se bave time da prebace btc u tvoj wallet (burze jel) …moraju po zakonu registrirati tvoj broj cipela prije nego ti ponude tu uslugu.

No ja i ti možemo razmjenjivati btc između dva walleta bez da nas itko registrira. Iako to i dalje nije anonimno…nego “pseudo-anonimno”, pošto svaka btc transakcija ostavlja trag. Tako da institucije zapravo mogu pratiti sve od ulaska fiata u btc mrežu pa do izlaska. Vide sve transakcije između, samo ne mogu znati tko je vlasnik kojeg btc walleta…sem onih gdje ostaviš “broj cipela”

E dobro sada mi reci koliko miliona transakcija ima na dan na tom principu ,izmedju dva jedan drugom nepoznata LIKA , koji jedno drugom nesto prodaju recimo macku u dzaku ili menjaju macku za misa …i lepo su anonimni nepoznati za jedno drugog i za SISTEM…

mozda sam ja malo mator i glup ali mislim da se jos uvek dobro drzim ako sam isti kao 99,99 % stanovnistva sveta koje zabole ki ta za crypto valute,