Stranice s filmovima

Malo gledam ove strancie tipa milversite, filmovizija itd. Koliko se isplati imat takvu stranicu? ( zarada )… jel legalno takav tip stranice?

Čuo sam da se mogu dobri novci tu zaraditi ali koliko ja znam to je ilegalno

1 Like

ali ako videi nisu hostani na vlastitim serverima?

http://arstechnica.com/tech-policy/2012/08/mpaa-embedding-is-infringement-theory-rejected-by-court/

U osnovi to je sivo podrucje koje nije reseno cak ni u SAD a ne kod nas,i zavisi kako naletis al do sada nikoga nisu dirali ako nije licno radio upload filmova i drzao ih na svojim serverima, to je kao da neko kaze da li je ilegalno objaviti pesmu sa youtube na Fb, isti slucaj ti embedujes video sa 1 na 2 sajt.

1 Like

ne isplati se, ima takvih stranica i previše, ne možeš ti ništa ponuditi što več drugi nisu.

Odličan članak (hvala za link).

-1-

Kada govorimo o gledateljima “streaminga”, kako je posjedovanje filmskog zapisa koji nije plaćen legalnom distributeru ilegalno, tako (primjerice) njemačko Društvo za spriječavanje kršenja autorskih prava (GVU) smatra da se to odnosi i na kratkotrajne kopije u pričuvnim spremnicima koje nastaju u tehničkom procesu “streaminga”. Slično se pojašnjava i u gornjem članku, gdje se navodi da i američki sudac uvažava taj argument, ali nije ulazio dublje u to pitanje, tj. nije određivao koliko dugo kopija može ostati pristupačna kroz pričuvni spremnik da bi predstavljala kršenje autorskog prava.

Znači, ispituje se odgovornost čak i gledatelja streaminga.

-2-

Što se europskih slučajeva tiče, tek za site s torrentima ne možemo reći da sadrži bilo što, pa ipak su vlasnici The Pirate Baya osuđeni u Švedskoj.

Drugi primjer je slučaj njemačkog portala Kino.to koji je omogućavao streaming, ali nisu sami hostali filmove, već indeksirali materijale hostane na drugim servisima. U ovom su slučaju navukli bijes njemačkog državnog odvjetnika jer se je radilo o siteu s multimilijunskom zaradom koji je rađen upravo s tim ciljem, a ne o nekakvom “bezazlenom dijeljenju linkova”. Ovdje je ekipa usuđena za udruživanje, jer su neki uploadali filmove (na druge servise), ali s ciljem da se na kraju prikazuju kroz kino.to i zarađuje novac.

-3-

U gore navedenom američkom slučaju je, međutim, sudac izdvojio autorsko pravo na distribuciju, odn. na kontrolu emitiranja. Čak i ako je sam zapis (sama fiksacija autorskog djela na podlogu) nabavljena legalno (ili, makar, nije joj pristupljeno ilegalno), još uvijek mora postojati i pravo na emitiranje javnosti. Nije dovoljno kupiti DVD s filmom, već je potrebno imati i pravo da se taj DVD može emitirati javnosti. Rekao je da je u tom pogledu američki “Copyright Act” nejasan.

Pitanje: jesu li u tom pogledu nejasne i europske direktive i hrvatsko zakonodavstvo?

-4-

Neki od siteova koje navodiš, osim streaminga videa, nude i njegov download. Ovo već radikalno mijenja relevantnost gornjeg članka o američkom slučaju i svega ovdje rečenog - u navedenom se govorilo samo o “stramingu”.

Također, pravi razliku između slučaja opisanog u gornjem članku gdje je “straming” realiziran “embedanjem” kontrole za straming u web-stranicu, pri čemu nikakav tok podataka ne ide kroz server onoga čija je web-stranica s “embedanim” kontrolama i slučaja gdje bi tvoja infrastruktura bila na neki način uključena.

-5-

Kako bilo, stvarno se ne može se reći kako bi to sve završilo na našem sudu – lako je moguće da bi na prvom stupnju bio pronađen krivim, ali što bi drugi stupanj dosudio bismo mogli nagađati kada bismo znali za takve slučajeve u Hrvatskoj.

To znači da ako netko uzme pik na tebe, svar bi se mogla pokazati vrlo skupim i rizičnim projektom. Nema problema ako netko tako nešto napravi na svom blogu, u kontekstu sadržaja bloga, ali zar stvar ipak ne mijenja ako bi tako nešto radio isključivo, sisemski i ciljano sa svrhom da zarađuješ novac?

-6-

Koja je šteta od takvog “streaminga”? Pa, primjerice, jedna od posljedica te pojave je nestanak filmskih produkcija između 10 i 80 milijuna eura. Upravo je ova iznenadna mogućnost da se film gleda besplatno učinila da su produkcije iz tog opsega uništene. Zbog čega je taj opseg budžeta važan? Kako se navodi u linkanom članku, zato što su u tom opsegu najčešće rađena djela od kulturnog značaja (npr. filmske adaptacije književnih djela).

Ako pogledaš ovdje linkani članak vidjet ćeš zapravo da uključujući se u to “stablo” ilegalnog “streaminga”, ulaziš u borbu sa sustavom. Pravosudni sustavi definitivno žele zaustaviti trenutnu tehnološki omogućenu situaciju da se nešto što je oduvijek bilo ilegalno sada može činiti naprosto zato jer ne postoje praktični načini da se spriječi.

Slazem se sa svime sem sa tim da je kino.to vrsio samo stream, on je poput movie2k pored streama vrsio i upload na licne servere i to je bila glavna tacka ( direktan upload i sirenje autorskog dela s ciljem zarade ) ostalo je bilo samo popratno.

Uzmimo za primer kreatora tvstreamscript iz VB koji je zaradjivao 30 000 ( funti ili dolara ne secam se tacno ) dnevno i pokrenuo se “veliki postupak” protiv njega, da skratim pricu on se nagodio tako sto je ugasio sajt to jeste predao domen i licensu FACT-i koja je to preusmerila na sajt gde mogu da se kupe filmovi legalno i slozio se da vise nece da se bavi s tim. U oba slucaj su u pitanju milionski iznosi mesecno.

Recimo novamov, videoweed su medju najvecim video hostinzima na svetu nema filma ili serije kojih nema na njima a nalaze se u Nemackoj, ne samo oni vec vecina najjacih se nalazi u EU. A gde su nasi zakoni od njih sto se prakse tice, jos samo da uzme hosting i domen negde gde se ne bave s tim tipa Kina, Rusija, Somalija.

Takodje download i sifrenje torrenta je protuzakonito posto ti koristis svoj racunar za to ali skidanje sa warez linkova jos uvek nije posto to skidas za sopstvene potrebe sa stranih servera mozda i ne znas sta se nalazi u njima ( glupo zvuci al tako gledaju ) za to odgovara uploader dok torent ti siris po netu.

Od pre par dana solarmovie.so je blokiran u VB, znaci ne ugasen nego blokiran od vlade da gradjani VB ne mogu da mu pristupe, mada vidim da sada idu preko proksija cak je uveden i novi domen samo za gradjane VB tako da toliko o tome.

Ove sto na sajtu za online filmove drze download to necu da komentarisem sve je jasno, ne znam sta ce im to.

Uglavnom uvek ce da bude toga, ne mogu da kazu linkanje ka filmovima sa jednog sajta je zabranjeno a linkanje sa Fb, Twitera, youtube itd nije. Ako je jasno definisano da je to protuzakonito onda treba da vazi za sve a jednostavno nemaju resurse da vijaju sve po svetu, Danas svaki sajt ima omoguceno da korisnici dodaju linkove po zelji tako da bi trebali onda i sve njih da vijaju pojedincano itd. Vlasnik ne moze da kotrolise hiljade i vise korisnika bitno je da on odgovara na svaku DMCA prijavu i ukloni sporni sadrzaj. Takodje treba da ima uslove koriscenja gde je objasnio korisnicima da je zabranjeno da ubacuju sadrzaj zasticen autorskim pravom i da za isti mogu da odgovaraju a ostalo je na njima.

Svaki dan vidim da se pojavljuju novi sajtovi za filmove kako kod nas tako i po celom svetu. Zato sam i reko kako naleti moze i da naje*e a moze da radi s tim 10 godina a da ne dobije ni jednu DMCA prijavu na mail.

Jedino sto mogu da savetujem sve koji rade s tim je da ne drze domaci sadrzaj na sajtu ( nista domace ) i da redovno odgovaraju na svaku DMCA prijavu i uklone sadrzaj sa sajta.

DMCA je nešto iz američkog zakonodavstva, znači to će uputiti samo Ameri, a da li na to treba odgovarati ovisi o pravnoj jurisdikciji. Drugim riječima može značiti svašta i baš ništa.

Imati kopiju filma koja nije kupljena je ilegalno. Znači, skidanje s wareza nije kazneno djelo piratstva (koliko ja svhaćam), ali osobu svakako čini prekršajno odgovornom, a i parnično utuživom. Daleko od toga da bi to bilo moguće, iako su rješenja poput ACTA-e koja bi osigurala nekakv mehanizam bila predlagana.

Dobijamo i mi DMCA prijave od domacih privatnih kompanija koje su zastupljeni predstavnici odredjenih dela, ali oni posalju prijavu s dokazom da imaju prava za odredjeni sadrzaj ( uglavnom hosting kompaniji ) a ne ceo sajt i daju ti recimo 48 sati da uklonis to sa sajta, ako uklonis ni ne javljaju se vise do sledeceg puta, ali i to bas retko bude, uglavnom kad bas neki mega hit stigne kod nas u bioskope.

Za warez se slazem skroz, sreca da ACTA i ostale nisu prosle…

Hosting kompanija koja dobije bilo kakvu prijavu treba istu proslijediti svom korisniku. Međutim, ako samovoljno odluči suspendirati plaćenu uslugu svom korisniku, mogla bi biti utužena od tog istog korisnika, zbog kršenja ugovora. U praksi, ako korisnik stvarno krši prava, on će jednostavno podvinuti rep i povući se dalje, ali ako naleti na nekog malo bolje pravno i materijalno potkovanog može biti problema.

Pa i sam američki DMCA zapravo regulira odgovornost hosting kompanije za ono što objavljuju korisnici, tako da nalaže da hosting kompanije obaviještava korisnika, a ako on ne ukloni sadržaj, onda hosting kompanija (mislim, ali nisam siguran) ima pravo dati podatke korisnika ovome koji se je pritužio da on dalje provede sudsku proceduru.

Kod nas hosting-kompanija ne smije odavati podatke o svojim korisnicima, već autor mora ishodovati sudski nalog za to, pa je proceduralno stvar malo kompliciranija. Problem nastaje ako hosting-kompanija samoinicijativno ide glumiti sud, pa proučavati i vrednovati dokaze i donositi presude, uključivo i kršiti prava vlastitih korisnika.


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact