Stranice s preusmjeravanjem i GSC

Prije sam koristio url bez / na kraju. U GSC mi je pod grešku javljalo da preusmjerava URL-ova sa adrese koja završava sa / na onu koja ne završava s /. Redirect je uredno radio 301, ali unatoč tome je javljalo grešku.Dodao sam u wordpress slug / na kraju URL-a i sada je obrnuto. Javlja mi da preusmjerava bez / na kraju na url sa / na kraju. Redirect je 301, sitemap prikazuje sa / na kraju. Čekao sam par mjeseci jer sam mislio da će nestati to, ali još uvijek je. Trenutno mi javlja da je 187 stranica obuhvaćeno ovim problemom.

Evo i redirect kod u htaccessu

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Evo malo da ti pomognem …ustvari ne ja, već chatgpt-a Evo šta je Chatgpt-a rekao za tvoj problem:

Problem koji opisujete odnosi se na canonicalization URL-ova, što može imati negativan utjecaj na SEO ako nije ispravno konfigurirano. Evo nekoliko koraka kako riješiti problem s preusmjeravanjem u vašem .htaccess fajlu:

 1. Osigurajte da svi URL-ovi imaju konzistentan format (s ili bez završnog “/”). Preporučuje se da odaberete jedan format (npr. uvijek sa “/”) i dosljedno ga koristite.

 2. Provjerite i ispravite postojeće preusmjeravanje u .htaccess fajlu:

  Dodajte sljedeći kod u vaš .htaccess fajl kako biste osigurali pravilno preusmjeravanje URL-ova s “/” na kraju:

  RewriteEngine On
  
  # Force HTTPS
  RewriteCond %{HTTPS} !=on
  RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
  
  # Force www
  RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
  RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]
  
  # Add trailing slash if missing
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
  RewriteCond %{REQUEST_URI} !.*\.[^/]+$
  RewriteCond %{REQUEST_URI} !(.*)/$
  RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}/$1/ [L,R=301]
  

  Ovaj kod osigurava:

  • Svi URL-ovi će biti preusmjereni na HTTPS.
  • Svi URL-ovi će biti preusmjereni na verziju s “www”.
  • Svi URL-ovi će biti preusmjereni tako da imaju “/” na kraju.
 3. Provjerite sitemap: Pobrinite se da vaš sitemap (generiran od strane WordPress-a ili dodatka kao što je Yoast SEO) također koristi dosljedan format URL-ova (s “/” na kraju).

 4. Ponovno pošaljite sitemap u Google Search Console: Nakon što ste implementirali promjene i uvjerili se da svi URL-ovi u vašem sitemapu imaju “/” na kraju, ponovno pošaljite sitemap u Google Search Console.

 5. Provjerite Google Search Console za ažuriranja: Dajte Googleu nekoliko dana ili tjedana da indeksira vaše nove postavke i provjerite da li su se greške smanjile.

Ove promjene bi trebale pomoći u rješavanju problema s preusmjeravanjem i omogućiti Googleu da pravilno indeksira vaše stranice. Ako se problem nastavi, provjerite i druge potencijalne izvore problema kao što su postavke u WordPressu ili dodacima koje koristite.

1 Like

Hvala. Budem probao. Ja sam bio dodao / mislim na ovu www liniju na kraju i skršilo mi bilo stranicu pa odmah uklonio. Probaj ovaj dodatni kod, pa ću vidjeti.

Hvala puno

1 Like

kad pise da je zadnji put crawlowano?

1.6.2024.

Napravio sam ovo što mi je Goci predložio. Dodao u htaccess, obrisao sam sitemaps, isključio ih u Yoast. Sačekao 15 minuta, opet u Yoast uključio i dodao u GSC