Streamanje zaštićenog videa

Vodim zanimljivu raspravu na jednom stranom forumu na ovu temu, pa eto da malo budem upućen i s našim zakonom jer vjerujem da ovdje ima članova koji su upoznati u tematiku.

Je li, po hrvatskim zakonima, ilegalno streamati (isključivo embeddanjem s drugih video hostova) zaštićeni materijal, poput filmova i TV serija?
Znate li neke države na kojima je stream (isto isključivo putem embeddanja s drugih video hostova) dopušten? Čitam da neke države drže odgovornim isključivo onu osobu koja je postavila video na XY hosting stranicu, dok one koje to embeddaju ne smatraju krivim.
.
Dakle ne govorimo o uploadu, već embeddanju s drugih stranica.

Mislim da je iframe dozvoljen, ali obavezno u footeru staviti da vi ne hostujete te fajlove te treba navesti izvor odakle to radite uz priložen dokaz (originalni url).

Bilo je vise tema o tome. Uglavnom ima tamo napisano po 20x pa samo pronadji i procitaj posto je opsirno da se opet sve pise.

Probao sam pretražiti “stream” i “video” na tražilici ali mi nije pomoglo, zato sam i napravio temu. Ako uspiješ pronaći samo pošalji link, bio bih ti vrlo zahvalan. :]

Evo jedna cijeg se imena secam, znam da ih je bilo vise ali ko ce sve to da popamti. :smile:

Ovdje ti je sve rečeno o trenutnom zakonskom stanju usađivanja video-zapisa glazbenih spotova:

Naravno, netko bi se morao ovome usprotiviti i pričekati da ga ZAMP tuži ili bi netko morao izazvati ZAMP na sudu da stvar dobije i interpretaciju suda.


Da postoji udruga za kolektivnu zaštitu prava i drugih autora, poput recimo kazališnih umjetnika, filmskih umjetnika, autora pisanih djela, onda bi, vjerujem, oni preuzeli isti stav ZAMP-a u pogledu video-zapisa s kazališnim predstavama, filmovima i serijama, čitanjima knjiga, itd. jer zakonski okvir nije različit od vrste autorskog djela do vrste autorskog djela. (Kod nas se od nedavno Društvo hrvatskih književnika navodno/možda bavi kolektivnom zaštitom književnika; a imaš društva za razne umjetnike, poput recimo Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, itd., ali je pitanje koliko se oni uopće bave ovom vrlo specifičnom problematikom.)

Tamo gdje udruga za kolektivnu zaštitu prava ne postoji, za zaštitu svog prava se mora pobrinuti sam autor, a u tom slučaju opet ne vidim razloga zašto taj autor ne bi mogao upotrijebiti identičnu argumentaciju kao ZAMP. Čak štoviše, imam osjećaj da bi mu ZAMP rado pomogao, iako nije glazbenik.


Ako se želiš podrobnije informirati prouči Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, konkretno:

  1. Čl. 49. st. 2. ti govori da autor automatski ostvarivanje svojih prava povjerava udruzi za kolektivno ostvarivanje prava.

  2. Čl. 156. popisuje prava koja se mogu kolektivno ostvarivati,

  3. Čl.157. na dalje govori o udrugama za kolektivno ostvarivanje prava.

Uoči da zapravo za bilo koju vrstu autorskih djela može postojati udruga poput ZAMP-a (pa više od jedne takve udruge), a da se nigdje (koliko ja vidim) ne pravi neka bitna razlika kada se radi o vrsti umjetničkog djela. Znači, mislim da bi ZAMP-ovu logiku doista lako mogla preuzeti bilo koja druga udruga ili autor koji pojedinačno štiti svoje pravo, ne može ovdje postojati diskriminacija da netko ima veća, a drugi manja prava.

1 Like