Stripe postavke

Cao ekipa,

trenutno gubim puno para pa bih volio da neko pomogne :smiley:

Imam stripe koji je povezan sa wise. Na web stranici vrsim naplatu u BAM valuti. To sam izabrao jer su kupci 99% iz BiH pa da ne im ne petljam sa prikazivanjem Eura ili neke druge valute.

Medjutim, na Stripe mi se konacni obracun prikazuje u USD valuti i kada hocu da povucem pare na Wise, bas ogroman fee mi uzimaju. Evo npr. zadnja uplata koju sam dobio kada su konverovali je $596.25 i kada sam povukao na Wise, isplatili su mi 565$. Ovo je bas ogroman fee. U BiH mi je porez 10% na dobit, ako ih podignem. Sto na kraju i ne moram uraditi.

Je li moguce da su negdje postavke pogresno podesene?

Jedino da prijaviš još jednu firmu , prilikom registracije bira se valuta… ovisno o državi u kojoj si. Ja uopšte nemam dolar kad biram valutu za isplaćivanje.

Meni je povezan bankovni račun na koji ide isplata. A.. nemam taj Wise u opcijama, pa tako možda moj odgovor neće biti od pomoći.. :smiley:

Šta možeš uraditi da smanjiš gubitke

Opcije koje ljudi iz BiH najčešće koriste:

1. Drži isplate u EUR preko Stripe → Wise (EUR račun)
  • Umjesto USD, postavi payout currency na EUR.
  • Stripe će konvertovati BAM → EUR (jedna konverzija, fee ~2%).
  • Wise EUR balance možeš držati bez problema i mijenjati u BAM samo kada ti treba, sa mnogo manjim spreadom.
  1. Stripe → USD račun u pravoj banci (npr. US bank account preko Payoneer-a)
  • Ako otvoriš Payoneer, dobiješ pravi US račun.
  • Stripe isplaćuje USD direktno bez konverzije.
  • Onda sam odlučuješ kada i kako da povučeš na Wise ili BiH banku, sa manje gubitaka.
  1. Naplata direktno u EUR (umjesto BAM)
  • Iako kupcima zvuči zgodno da plaćaju u BAM, možda ti se više isplati da postaviš cijene u EUR.
  • Stripe u tom slučaju neće raditi konverziju, a kupci će ionako plaćati karticama i njima će banka napraviti sitnu konverziju.
  • Ti dobijaš čist EUR payout, bez dvostrukih konverzija.
1 Like