SWISH i database

Molim vas primjer komunikacije .swf dokumenta s bazom podataka Access ili MS SQL. Da li se može iz .swf direktno upisivati i čitati iz baze ili je neophodno upotrijebiti dokument (.asp,…) za posrednika. U privitku je primjer koji koristi .asp dokument za upisivanje u bazu, ali me smeta što se taj dokument uopće otvara i ne vidim iz njega kako se ČITA iz baze.

assql - Actionscript 3 MySql Driver - Google Project Hosting
Imaš i adobe air on ima puno veće mogućnosti pošto je desktop tehnologija.
No mislim da ti je puno bolje raditi preko nekog server jezika.
To ustvari nije kompliciran task na server strani.

Može samo ti je problem što flash (koristi flash ne swish) nezna šta je baza te češ morati napravit komunikaciju između actionscripta i serverske tehnologije za koju se odlućiš.

Hvala na brzim odgovorima iako mi nisu pomogli jer ne dolazi u obzir MySQL i ne znam raditi u Flashu.

Dakle namjeravam napraviti u SWISHu (već sam započeo u SWISHu i ne bi stigao sada se privikavati na novo okruženje Flasha i učiti raditi u njemu) .swf aplikaciju koja će biti kviz odnosno demo ispit (vježba za pravi ispit) polaznicima ECDL tečaja. To bi trebalo izgledati kao ovi available_exams demo ispiti na službenoj stranici HIZ-a osim Modula 1 koji ima samo teoretska pitanja.

Da ne duljim. Mislim da fronta ispita mora biti .swf jer ju moram proširiti na cijeli ekran da se ne vidi zaglavlje niti programska traka, a u pozadini može raditi što bilo. Pretpostavljam da mi je to najlakše odraditi uz pomoć baze podataka, ali ako mislite da je jednako moguće bez baze ili umjesto baze neki drugi dokument xml ili txt također prihvaćam, ali bi se trebalo moći vidjeti statistika na kraju vježbe.

Hvala unaprijed i nemam baš previše vremena do rujna pa bi najbrže naučio predloženo kroz primjere
Do sada sam radio stranice u čistom asp-u i asp.net-u vb programski jezik i na taj način bi znao komunicirati s bazom (Access ili MS SQL), ali ne znam kako podatke iz baze poslati natrag u .swf file.

Primjer iz 1. posta puno stvari ovdje traženih mi nudi, ali mi ne odgovara što se prilikom upisivanja u bazu otvara .asp stranica. To bi se trebalo događati u pozadini, nevidljivo.

Sory na dugom postu, ali možda netko ima živaca u ove vruće ljetne dane :slight_smile:

Ako hoćeš jednostavnije moš preko web servisa il XML flash ima divne stvari razrađene za, a swish mu nije ni do koljena lakšetije preko toga jer flash ima razrađene alate za to dok ćem morati ostvariti komunikaciju između asp i flasha u slučaju sa XML bazom za to ti netreba niti jedan serverski jezik dovoljan ti je ActionScript.

Tvoj Flash program se izvodi na računalu korisnika, u procesu web-preglednika.

Baza podataka se nalazi na računalu poslužitelja.

Da li možeš otvoriti Accessovu bazu podataka, koja se fizički nalazi na jednom računalu s računala udaljenog 100 kilometara? Možeš, ukoliko uspiješ obadva računala učiniti dijelom iste mreže, tj. omogućiti da korisnik može kroz File and Printer Sharing mapirati disk servera kao drive na svom računalu, odn. ako bi korisnik mogao instalirati Access na svom računalu i onda u njemu otvoriti bazu podataka koja se nalazi na računalu poslužitelja.

To je moguće učiniti, ali ne znam koliko će ti biti realno moguće računalo svakog korisnika svog programa učlaniti u domenu svog poslužitelja.

Alternativno, morat ćeš napraviti nešto između što će se izvoditi na poslužitelju, a s klijentom komunicirati što treba dohvatiti iz baze i rezultate tog dohvata.

Predlažem da počneš tako da ponoviš klijent-server arhitekturu.

zašto ne bi radio sa php + jquery?

Php je eerverski jezik, a jquery je javascript koji nema veze sa Flashom. Action Script je programski jezik za Flash i ako se šta programira onda je to u njemu.

Možeš napraviti CSV editor u Flashu zatim upotrijebiti Flash kao FTP klijent i onda poslati to na server.
Ovo je najednostavnije što mi sinulo.

znam ja što je što, ionako flash polako izumire.
flash će se koristiti eventualno samo za video.

ponavljam, ovo što je Vinko pitao može se bez problema riješiti sa php+jquery.

ne vidim problema.

Ništa od novih učenja php-a i jquery. Ipak ću probat s Flashom jer baš i nema primjera sa SWISH-om. Molim vas primjere, templates, tutorial kako napraviti .swf koji komunicira s asp ili txt datotekom i iz nje čita i upisuje varijable.

From ASP to FLASH a quick sample - ActionScript.org Forums

assql - Actionscript 3 MySql Driver - Google Project Hosting

Expanding the knowledge of coding …: Connecting Adobe Flex to SQL Server - Part 1 (.Net WebService)
Expanding the knowledge of coding …: Connecting Adobe Flex to SQL Server - Part 2 (Adobe Flex)

save radi, load ne, ali puno mi je pomoglo tnx

Bitno da shvatiš osnovu i princip vezanja jedno uz drugo. Nakon toga su sve nijanse :wink:

Najbolje i najsigurnije je povezati SWF i bazu preko PHP-a ili ASP-a (bolje PHP).
Adobe sve više ograničava flash jer ga svi abjuzaju za reklame i popupove (24sata.hr, dnevnik.hr i ostala sranja :p), najači dio mi je da u fullScreen modu ne rade forme i komunikacija sa PHP-om…wtf.

@noorMonmento

Pa osim što su Flash (AS) i Javascript slični činjenica je da su nastali iz istog jezika, što malo tko zna al nema veze, Flash AS je u biti rođak javascripta :stuck_out_tongue:

@tsereg
ActionScript bez obzira što se izvodi na “client side” itekako može raditi sa bazama, PHPom i ostalim, to mu nije osnovna namjena ali se može izvest :hmmmmmm:

Pozz

Oh, zar sam ja negdje rekao da ne može “raditi s bazama, PHP-om i tim ostalim stvarima”? :hmmmmmm:

[quote=“Uber_Gosu”]
Pa osim što su Flash (AS) i Javascript slični činjenica je da su nastali iz istog jezika, što malo tko zna al nema veze, Flash AS je u biti rođak javascripta :stuck_out_tongue:

Pozz[/quote]

Nisu nastali iz istog jezika već dijele istu specifikaciju.

U biti nisi, samo sam primjetio da se općenito odnosiš negativno prema flashu :smiley:

Tehnički, u praksi je to slična stvar, uglavnom, ali napisat da JS i AS nemaju veze jedan s drugim…hmm, ja znam solidno AS3 i sada kada učim JS mi je dosta lakše…

U biti možda bi sam Flash trebalo malo odvojit od AS3, AS3 je vrlo moćan jezik koji vjerojatno nikad neće zaživit punim plućima zbog potrebe za kompajlacijom i nekim drugim sitnicama. S druge strane zagovornici JSa i JQueryja trebaju stat pred ogledalo i priznat da se stvari koje se relativno lagano izvode u flashu još jako dugo neće u toj kvaliteti moć izvest na drugi naćin. Ako vam treba neki “socijala” efekt, fade, hover, slide…naravno da je Jquery No1 izbor, ali kada trebaš 3d elemente sa sjenama, još da su vekrotizirani…lol:njam:

Pozz

Pa jest dosta su jezici sličnni i puno toga je zajedničko. I vjerovatno onaj tko ima dobro poznavanje jednog biti će u prednsoti nad učenjem drugog.
Meni je sad zanimljivo raditi u JS pošto sam imao pristojnu iskustvo u AS3 tako da mi i nije neki probelem razmišljati u skladu stime da radim sa debelim klijentom i da radim sa DOM-om.
Iako to nisu znanstvene fantastične stvari, ipak je bolje nekom tko je već sve to isprobao u Flashu jer Flash od 8.5 verzije funkcionira na istim principima kao i browser.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja