Tacan broj dana (mjeseci) za renew domena?

Pozdrav

Ono sto me interesuje je slijedece ranije sam imao tu tabelu o domenama, naime o cemu se radi. U pitanju su domene sa extenzijama ".com, .net, .org, .biz, .info " itd

Jednom kada domen istekne npr domen nekiwebsajt.com istice domena 12.12.2011 koliko jos ima vremena za renew. Koliko sam ja upoznat sve zavisi od extenzije do extzenzije. npr .com duzi period ima od neke druge recimo .biz i slicno.

Bilo bi lijepo da neko napise ovde na forumu pa da se zna tacan broj dana (mjeseci) za renew domena.

npr.

.com (30 dana za uradit renew domena)
.net (25 dana za uradit renew domena)

Kao neki gratis period za obnovu iste.

Nadam se da ce biti nam svima od koristi kada budemo znali tacno koliko imamo “fore” produziti domenu nakon istekne onaj glavni datum iste.

imaš ovdje objašnjeno što je što

http://whois.domaintools.com/domain-help/status-codes.php

i onda ova grafika

http://www.deletecycle.com/

no varira, nema baš pravila u dan ali je to recimo otprilike to

Molim te, prije nastavka sudjelovanja na forumu, svakako pročitaj naputke o pravilnom imenovanju tema. Iskoristi novi naslov svoje teme kao primjer za ubuduće.

Ne postoji “tocan broj” ( i siguran broj) dana za renew.
Gratis period (dani “fore”) ovise o Registraru .
Npr kod Godaddy je “gratis” 12 dana od “expired date” . na eNomu 20 dana od “expired date”…dok je na Jokeru 30 dana od “expired date”.
Za sve extenzije.

Uff izgubio sam baš kod Godaddy-a par super domena zato što sam se zeznuo za vrijeme isteka, akoje mi sad on prodaje kao premium domene… Čak i nakon isteka tih 12 dana se može domena ponovno produžiti samo tad je cijena 80$, koliko se sjećam… I tako drže još tjedan ili dva to nisam siguran. Tek nakon tog ili ju izbrišu, ili ju preuzmu oni sebi.
Jer u ugovoru se slažete na jednom mjestu da Godaddy ima pravo prvootkupa po isteku, znam da je bila negdje jednom ta kvačica kod kupovine domene, kako su mijenjali proces kupovine nisam više ni gledao to…

Ma, bolje je platiti par dana ranije nego kasnije žaliti.