Tečaj dolara

Veseli me ovaj rast tečaja dolara, pošto je ne tako davno bilo da sam dobivao 4.6kn za 1$, a sad je već na 5.6kn. Ostalo mi nešto ušteđenog pa ne znam jel još čekati, hoće još dolar rasti ili da mjenjam odma? Ima li pametnih? :smiley:

Nemoj mjenjati, euro će padati jer moraju naštampat lovu kojom će pokriti grčke dugove, a kuna se zbog Maastichtskih kriterija kreće kao i euro te će i ona padati. I kad euro ne bi padao, velike su šanse da će vlada rušiti kunu jer devalvacija omogućuje veći izvoz, tj. smanjivanje vanjskotrgovinskog deficita, a ako se sindikati ne budu bunili, sranje koje ćemo doživljavati slijedećih godinu dana bi moglo rezultirati dvostrukim blagostanjem u drugom roku (tzv. J krivulja). Neki se protive deprecijaciji, ali u odnosu na dolar, diiiivovske su šanse da će kuna gubiti vrijednost.

Čak i ako bliskoistočne zemlje odjebu dolar i naprave vlastitu valutu za razmjenu što je trenutno neizgledno, Kina (u zatvorskom slengu big daddy SAD-a) će napravit sve da dolar ne padne.

Od prognoza koja se za sada obestinjava, moram napomenuti onu prof. Jakovčevića koji mi je predavao financijske institucije i tržišta i koji je prije par mjeseci na predavanju rekao da će dolar u početku vjerojatno malo pasti, ali će zatim narasti pa čak i do mjere gdje je dolar : euro = 1 : 1…