Nedavno sam počeo nuditi uslugu izrade web stranica za manje obrtnike i poduzeća, ciljao sam na neke osnovne uslužne djelatnosti tipa čišćenje, frizeri, i sl.. za manju cijenu.
Međutim, već sam nekoliko puta dobio upite da bi ljudi htjeli i web shop, a da ne propuštam takve prilike, volio bi naučiti i taj dio. Jesam ja sam sebi nešto prije u WooCommerce radio, ali volio bih nekakav tečaj da prođem sve od A do Ž, a najviše sa zakonske strane.
Puno toga me buni i nisam siguran koji je sve moj posao što se tiče web shopa, pa ako ima netko tko to radi bio bih zahvalan na odgovorima, kao npr:
- Pravne regulative, GDPR, i slično - je li to ja trebam sve znati i naučiti ili netko tko želi web shop treba naći nekog pravnika da odradi taj dio
- Pro teme, dodaci, i slično za wordpress - je li kupite veći paket pa ga dajete klijentima, ili za svakog posebno pa se to njima sve naplati
- Paymeng gateaway, fiskalizacija, itd..
- Povezivanje s bazama podataka, i sl…
- Web hosting i održavanje - moja ideja je bila da njima preporučim web hosting i oni ga uzmu, ali imam osjećaj da je to sv eklijentu teško i komplicirano, pa bolje da ja to sve preuzmem i uključim u uslugu godišnjeg održavanja stranice…
Ako ima nekakav dobar tečaj (idealno na hrvatskom radi tih pravnih regulativa, ako je to uopće “moj” posao) za preporuku, odlično. Ako ne, barem nekakav strani koji detaljno pokriva ta područja.
Čisto da se razumijemo, ne planiram ja tu sad praviti web shopove sa tisućama proizvoda, ali ako me netko pita da bi htio web shop sa 10-20 proizvoda, ne bih propuštao prilike jer mi se nije dalo i taj dio naučiti, a svakako već znam dosta o Wordpressu…