Tehničko ili pravno rješenje za sprječavanje dolaska na crnu listu e-mailova?

S naše poslovne domene često moramo slati mailove na hzzo-net.hr. Na žalost, njihova politika je prilično nesmiljena i čim se domena nađe na makar jednoj crnoj listi, oni odbijaju primati mailove. Trenutno je server na LASHBACK listi.

Domena se koristi vrlo uredno, pristojno i malo - isključivo za poslovne kontakte, isključivo pojedinačni mailovi.

Iz meni nepoznatog razloga, tu i tamo upadnemo na crnu listu, tj. IP-adresa servera upadne. Radi se o shareanom hostingu, pa pretpostavljam da nisam jedini koji ima tu IP-adresu.

Što bi bio najbolji - bilo tehnički, bilo pravni put - da server zaštitim od tih crnih lista?

Jednostavno zakupi si od hostera Dediciranu IP adresu na kojoj će biti samo vaša web stranica, drugačije nemožeš utjecati pošto se radi o šheranom hostingu i tko zna koliko je domena na 1 IP Adresi.

To bi bilo super rješenje, ali sam to već imao. Imao sam domenu stavljenu na reseller hosting s vlastitom IP-adresom, a na tom hostingu nisam imao baš ništa - dakle reseller je služio isključivo mojim potrebama, nitko drugi ga nije koristio. I opet sam dolazio na crne liste.

Nije mi jasna logika kojom je to moguće?

Server nije bio provaljen, pa da ga je netko koristio za spam (a i hoster bi to detektirao, vjerujem).

Prvo bi sistemci HZZO-a trebali malo odrzavati svoje servere tj. sinkronizirati samo sa spamhausom koji je jedini relevantan i pouzdan, svi ostali slicni servisi su neozbiljni do te mjere da traze novac da bi se IP izbrisala sa liste a isto tako nemali broj puta stavljaju kompletne c-klase ip adresa na blacklist samo radi toga da naplate.

Drugo hosting provider bi isto tako trebao gledati sto se dogadja sam malovima/ mail serverom jer spameri su uvijek korak ispred… tako da je ip vrlo brzo na nekoj od black lista iz ovog ili onog razloga

Ovo sve što je Alen rekao.

Za svaki dolazak na black liste mora postojati razlog. Svaki hoster na dnevnoj bazi treba provjeravati svoje IP adrese na svim black listama, evidentirati razlog, napraviti protukorake i skinuti se s black lista. Poseban problem nastaje kod hostera koji imaju sve servise na jednom serveru (web i mail, npr.) jer mail može biti poslan i sa weba.

Međutim, dobar dio problema su i neznalice-admini. Takvi (kao taj sa HZZO, koji je, BTW, dugo imao mail server bez PTR recorda) ne znaju podesiti da server provjerava samo 2-3 relevantne blackliste nego rade kupus.

Inače, sustav funkcionira izrazito glupo, po principu IP adrese. Zamisli si mail server sa tisućama domena i desecima tisuća mail accounta. Dovoljno je da jedan jedini account bude okvalificiran kao spam pošiljatelj da se IP adresa cijelog servera stavi na određenu(e) black listu(e) te da neugodnosti zahvate sve mail accounte. Horror, zar ne?

Ti sam ne možeš ništa napraviti. To je posao odgovornog hostera…

Tužno je to… i teško.

Na žalost, HZZO-ovi admini imaju osobnost razdraganu poput cijele institucije. 'Nuf said. :slight_smile:

Budem vidio hoće li se i koliko često to ponavljati i ovdje gdje sam sada, pa ću se otisnuti u potragu za jednim e-mail providerom. Baš nekim tko bi mi osigurao samo e-mail accounte. Nešto po logici da mogu njihov mail-server upisati u svoj MX-zapis.

Kako e-mail funkcionira na IPv6? Funkcionira li uopće?

Kao prvo, mislim da je hoster gdje si sad (ako je onaj isti za kojeg si me jednom pitao) sasvim OK. Profesionalan i odgovoran. Nisam siguran da potragom možeš dobiti nešto puno više, a skuplje svakako…

Doista se nisam bavio problematikom servisa na IP 6. Jeste na nekakvoj “to do” listi, ali ove i iduće godine ne vidim potrebu još uvijek.