Televizija ukrala video sa mog youtube kanala

Danas sam primjetio pod rubrikom “podudaranja” da se jedan moj video podudara sa videom koji je uploadala na svoj youtube kanal jedna poznata televizija.

Odem ja na njihov video i vidim da je to dugometražna emisija koja u jednom dijelu svoje emisije prikazuje cijeli moj video. Nisu me čak niti spomenuli, vidi se čak i moj logo a nakon videa im ide dalje emisija. Reklame uredno idu i na youtube-u ali i onaj redovni reklamni blok u emisiji

E sad, stvar je u tome da ja lako sada njima puknem “strike” i automatski se briše njihov video sa youtube-a, međutim oni su to javno objavili na svojoj televiziji, a emisija je pogledana tko zna koliko puta na tv-u a tek kasnije su uploadali emisiju na svoj youtube kanal, inače to nebi niti otkrio.

Ja sam iz HR a on iz Srbije. Dali se isplati ili ne dalje radnje sa moje strane? Nešto tipa odvjetnik (na postotak) i slični postupci?

P.S. Ne mogu vjerovati ali eto, prije nekoliko mjeseci sam otkrio svoje fotografije na jednoj radnji uvećane preko cijelog izloga tu kod nas na moru (otvorio sam i za to temu) a sad se ovo desilo. Postavlja se pitanje dali su ti veliki igrači zaštićeni da im ne mogu ništa? Bojim se da bi mogao izgubiti jer je njihova pravna služba vjerojatno jaka

Dakle, neka poznata srpska TV ti je uzela video? :thinking:
Vrlo je moguće da se to riješi na mirni i pozitivan način, obrati se tom TV-u, piši im i kaži koja je situacija. Nije čudno čak ni ako oni nemaju pojma o tome, ako je riječ o vanjskoj produkciji, što se često prakticira :blush:
Molim javi i nama ovdje, jasno, kako se problem razvija. U najboljem slučaju, dobit’ ćeš nešto novca :moneybag: na račun. :blush: :o:

1 Like

Dokaz da radis dobro kad vole koristiti tvoje usluge :smile: Svakako bi trazio da mi isplate naknadu. Na tebi je da procjenis svotu.

2 Likeova

Javim sve kako se razvija dalje :blush:

1 Like

Nekog advokata tamo i na procenat. Na forumu dizajn zona spominjao se neki advokat koji je vise puta uspjesno tuzio i naplatio autorska prava od raznih medija bez da placas odmah.

2 Likeova

Zar nece sva zarada od toga videa ici tebi?

Ne, neće ići sva zarada od tog videa meni

Vidi kako to tocno ide jer netko kaze kada nekome opalis strike da zarada ide onome koji je dao strike dok neki govore da ce ce video maknut. Sada, sto je od toga tocno stvarno ne znam.

Ne vjerujem da će ti i odgovoriti, niti da bi nešto preko suda uspio dobiti, zato pukni strike.

Zaobilazite tužbe u svijetu Interneta. Ne postoji adekvatan kadar pravnika na našim prostorima da iznese to, a tek ne postoji neko na sudu ko će saslušati i donjeti pravilnu odluku.

Ja sam vazda za pravljenje dobrog deala kada neko odradi nešto tako. Think out of the box!
Ponudi im dugoročnu suradnju da i dalje snimaš i radiš za njih na freelance modelu sa nekim “revshare”.

LP

1 Like

Da li ti je dostupan video claim?
https://support.google.com/youtube/answer/106984?hl=en
Nije isto sto i copystrike, na ovaj nacin njima ostaje video, a tebi ide sva zarada.

Imam tri opcije odmah i to su:

  1. premjesti u arhivu (znači, content ID je pogriješio ili sam dao dopuštenje)
  2. zatraži uklanjanje
  3. obrati se kanalu

Kada kliknem na 2. onda mi se otvaraju dvije opcije, jedna je da dajem 7 dana da maknu video a druga je da youtube odmah makne video i dobivaju strike

By the way, da je claim dostupan, moj video ima preko 200.000 pregleda a njihov samo tisuću, tako da tu nema neke zarade

Stvar je u tome da su njihovi primarni gledatelji oni preko TV ekrana a ne preko youtube kanala. Tko zna koliko je ljudi pogledalo emisiju koja je isprva išla na televiziji.

Naravno Semolina, kakvi claimovi, kakvi savjeti. :smile:
Kako sam ti rekao gore u prvom postu; obrati se TV-u, pa ćeš ovisno o njihovoj rekakciji vidjeti što ti je činiti dalje. Moguće uz malo sreće i da ništa ne bude potrebno. :blush: :o:

1 Like

Za vas stručnjake, znači pravno se ne isplati gonjati to kod nas. Kakve su šanse da televizije ganjaju ako ti kradeš njihov sadržaj?

1 Like

Dosta veće, ali neće sigurno preko suda. Postoji RAK agencija, regulatorna agencija koja je zadužena za taj tip plagijata i krađe sadržaja. Oni kao kreatori koji plaćaju tu agenciju kroz razne takse, jednostavno to mogu “završiti” i bez suda.

Prije tuzbe salje se opomena, tako da pokusaj samo opomenu poslati. Tko zna mozda upali.