Tema za savjete za good i bad practice u PHPu.
Uvodno pitanje, zanima me optimizacija oko loadanja skripti.
Recimo da imam neki basic.php gdje držim osnovne funkcije koje koristim.
E sad, meni jedna logika u glavi govori da taj file mora biti što sažetiji pošto se loada kod otvaranja svake stranice…druga pak logika mi govori da tu kilobajti ne igraju preveliku ulogu kao što igraju recimo kod isporučivanja sadržaja gdje svaki kb otežava load stranice.
Ta pretpostavka pretpostavlja da kad se neka skripta loada na serveru, ona se nalazi u RAM memoriji servera…odkuda je brzo dalje dohvatljiva…i šta bi tu smetao koji kb više?
No koja je najbolja praksa oko includanja skripti kako to sve radilo što efikasnije, nemam pojma. Ako netko zna nešto pametno napisati na tu temu, neka slobodno podjeli.
Također, možda mali osvrt na sljedeći tekst:
Izvor: http://code.tutsplus.com/tutorials/object-oriented-php-for-beginners--net-12762
Another benefit of OOP is how well it lends itself to being easily packaged and cataloged. Each class can generally be kept in its own separate file, and if a uniform naming convention is used, accessing the classes is extremely simple.
Assume you’ve got an application with 150 classes that are called dynamically through a controller file at the root of your application filesystem. All 150 classes follow the naming convention class.classname.inc.php and reside in the inc folder of your application.
The controller can implement PHP’s __autoload() function to dynamically pull in only the classes it needs as they are called, rather than including all 150 in the controller file just in case or coming up with some clever way of including the files in your own code:
<?php function __autoload($class_name) { include_once 'inc/class.' . $class_name . '.inc.php'; } ?>Having each class in a separate file also makes code more portable and easier to reuse in new applications without a bunch of copying and pasting.
Jasno mi je da je poželjno includati samo one skripte koje ćemo koristiti…no ne kužim iz gornjeg teksta zašto se pretpostavlja da je to prednost kod korištenja klasa??. Ne demantiram vrijednost klasa, samo ne kužim dali one imaju neko svojstvo koje sam propustio…jer zašto nebi mogao isto tako koristiti funkcije i includati samo skripte sa potrebnim funkcijama??