Osim kada bi se normaliziralo kroz koje metode bi se upravljalo klasama kroz JS, onda bi death code remover mogao proširiti svoje područje rada i na CSS.
Doći će i to prije ili kasnije…jer ovaj čušpajz koji trenutno postoji na web-u je apsolutno neodrživ za neko veće skaliranje.
Ne znam u čemu je problem, svi ti templejti dolaze sa scss i js filovima, u webpack, gulpu ili nekom trećem napraviš da ti kompajlira ono što ti treba i imaš onda još jedan custom.scss u kojem dopišeš i prepjšeš svoj css i to je to.
U bootstrap.scss imporatš ono što ti treba i to je to. Osim toga sve te teme dklaze i sa dokumentacijom i sve piše unutra.
Kako misliš veće skaliranje, pa već postoje riješenja koja su za to zadužena i sve velike aplikacije ih koriste. Spotify, face, instagram, twitter, pinterest itd.
Imaš reactjs, vuejs, angular, scss, less, postcss webpack, typescript, blazor itd. Itd.
Sa themeforest sam kupio nekoliko templejta, nijedan nije imao scss, koliko se secam, cisto napomena.
Verovatno je problem u meni i nepracenju novina na tom nivou da mogu da sve ovo adekvatno svarim.
Neću ulazit dublje u raspravu, samo ću postavit retoričko pitanje…
…to sve su kao alati koji se bave spomenutim pitanje?
Ne očekujem odgovor, jer on je zasigurno NE.
Čak i webpack, iz navedenih moža i jedini koji radi na tom polju, a nema još nikakav pristup kompajliranju css-a da odbaci ono što je “mrtvo”.
Da, moralo bi se uvoditi puno pravila. “Carina” na svakom ulazu HTML-a.
I ne samo carina, svatko tko planira uvesti HTML bi morao unaprijed prijaviti što će uvesti, kako bi se kompajleri znali ophoditi situaciju i pripremit teren.
Trenutno je očito neisplativno raditi tako nešto…moguće nikada neće ni biti.
Iluzorno je očekivati od template-a kupljenog za 2 McD Happy Meal-a da ti radi šta poželiš. To je osnovni problem.
Niko nikog ne tjera da kupuje template koji mu neće koristiti.
Ali ako se nema vremena za izradu frontend-a onda se mora pribjeći nekim prečicama i rješenjima pa makar to bio neki od besplatnih CSS FW-ova (i.e. Twitter Bootstrap).
Iluzorno je očekivati od template-a kupljenog za 2 McD Happy Meal-a da ti radi šta poželiš. To je osnovni problem.
Ma ne, nisam to ocekivao. To mi je bilo dostupno, sa tim sam se susretao, pa sam pomislio, da li moze bolje, jednostavnije, ili da ako ja to kupim, da mogu da lakse pojednostavim.
Kako bi bilo kod custom templejta, ako bih porucio, verovatno slican pristup i izrada?
Ali ako se nema vremena za izradu frontend-a onda se mora pribjeći nekim prečicama i rješenjima pa makar to bio neki od besplatnih CSS FW-ova (i.e. Twitter Bootstrap).
Sta se moze koristiti drugo, bolje od Bootsrapa, neki FW koji se placa, a da olaksava izradu?
Tvoj odgovor je NE, a moj je DA. Referirao sam se na tvoj komentar p skalabilnosti, a to je pno što ti navedeni alati ili frameworci omogućuju, modularno organiziranje koda poradi veće čitljivosti, organizacije i stukture. Webpack i ostali su samo kompjleri koji napisani kod prevode u kod shvatljiv web browseru.
Dakle odgovorna tvoje pitanje je, iako je ono retoričko, DA navedeni alati pomažu uvelike pri pisanju enterprise level aplikacija i pri skalabilnosti istih ma što god to u tvom riječniku značilo.
Postoji takozvane treeshaking metode koje rade upravo to, odbacuju kod koji se ne koristi i u aplikaciji
Nisam CSS (frontend) master da bi’ ti mog’o tačno odgovoriti al’ možeš probati još neke besplatne (za koje znam) FW-e pa prosuditi sam da l’ ti odgovaraju: