Tko je stvorio ono što je stvorilo svemir?

da sam znao da će biti ovoliko rasprave oko mog djela,nebi ga ni stvarao :stuck_out_tongue:

[quote=“ePips”]Da nakon pada Rimskog Carstva nije Crkva sačuvala/prepisivala/kopirala/prevodila sve što je do tada bilo znano/napisano, ne bi ostalo gotovo ništa.
I onda bi tek bio mrak.[/quote]

Crkva je stoljećima sustavno zatirala ne samo svaku slobodnu misao, nego i prethodno stečeno znanje. Antičke spomenike su sa guštom rušili, stara učenja zabranjivali, a pisanu riječ uništavali.
Od antičkog znanja je sačuvan samo manji dio i sigurno ne zahvaljujući Crkvi i njenim poglavarima, nego zahvaljujući najprije manje poznatim ali pametnim ljudima unutar Crkve koji su prepoznali veličinu i važnost tog ‘poganskog’ znanja.

No, to ne sprečava Crkvu da se danas hvalisa po školskim programima svojih gimnazija tim istim znanjem koje je pokušala zatrti.

Crkva tada nije priznavala vakuum. Kako može postojati nešto gdje nema ničega, ako je Bog posvuda?

Arapi. Zahvali Arapima. Oni su sačuvali najznačajniji dio antičkog znanja.

To je samo zato što nije baš jednostavno baviti se znanošću dok goriš na lomači.
Recimo samo da u to vrijeme nije bilo puno dječaka i djevojčica koji su htjeli biti znanstvenici kada odrastu.
“Mama, mama, kada odrastem želim biti kao onaj čiko što vrišti u vatrenoj buktinji na trgu!”

Ma nisu valjda. Misliš kao križarski ratovi?
Pa zar još i bolesti na sve to. A Crkva je tako sigurnu zaštitu od bolesti toga vremena propisala - istjerivanje zloduha i molitva. Mislim da je puštanje krvi tek poslije došlo.

Dok god je pod crkvenom kontrolom i dok god znanstvene spoznaje idu na ruku crkvenim dogmama. Inače jok.

Za što? Stoljeća nazadovanja i stagnacije?
Mislim da se neke uništene južnoameričke civilizacije ne bi previše zahvaljivale Crkvi.

[quote=“ePips”]U drugom threadu si rekao da je Hitler “moj” iako ga smatram jednom od najgnusnijih nakupina atoma koja je hodala planetom.
To vrijeđa.[/quote]
Oprosti ako sam rekao baš da je ‘tvoj’, nisam tako mislio. Htio sam reći da je ‘vaš’.

[quote=“ePips”]Takvi “argumenti” su na razini npr.:
Staljin je bio ateist > svi ateisti su takvi.[/quote]
Jok. Nije Hićo bio samo kršćanin, nego je kršćanstvom pravdao svoje sulude ideje.
Naravno, to ne znači da je Crkva kriva za Hitlera, ali moraš se pitati koliki je udio u njegovoj ludosti igrala crkvena indoktrinacija i raširenost predrasuda prema Židovskom narodu.

[quote=“ePips”]Također, tvoje poistovjećivanje Crkve s pedofilijom je u najmanju ruku uvredljivo.
I nazivanja Pape papkom zato što su u povijesti postojali pape koji se tebi ne sviđaju je smiješno.[/quote]
Poistovjećivanje Crkve s pedofilijom je opravdano jer je Crkva sustavno štitila svećenike pedofile, krila ih i premještala u druge župe i zemlje, a istovremeno sustavno zataškavala učinjene zločine. To je radila jako dugo, a u zadnje vrijeme su najodgovorniji zadnja dvojica papaka - koje s tim razlogom nazivam papcima.

[quote=“ePips”]mile, ti ako si doista skeptik kako tvrdiš, trebao bi se puno više suzdržavati od osuda i omalovažavanja
nečega što ne možeš dokučiti niti sa sigurnošću znati.
Također si prebrz na okidaču generaliziranja.[/quote]
Ja to vidim kao iznošenje činjenica i stvarnog stanja. To što nekoga istina vrijeđa, što nije ništa novo ni začuđujuće za praznovjernike, bi trebao biti poticaj ‘uvrijeđenima’ da istraže je li izneseno istina ili ne.

Kak to misliš? Pa od mojih koliko već postova imam ovdje, ovaj thread je samo jedan od dva slična u kojima sam sudjelovao.
Nisam htio sudjelovati u drugim sličnim temama ovdje upravo zato što se većinom ponašate kao uvrijeđena Jadranka Kosor čim čujete zrno skepticizma ili, nedajbože, protuargumente po pitanju Crkve i njenih dogmi.

[color=“White”].[/color]

Huškaču! :slight_smile:

[SIZE=“1”][color=“DimGray”](skoro sam bio zaboravio)[/color][/size]

[color=“White”].[/color]

Vi ste svi pukli

Kad već inzistiraš na tome da je Hitler “naš” (a samim time i moj) dat ću si za pravo da Staljina, Mao Ce-tunga i slične drugove nazivam “tvojima”/“vašima”/“ateistima”.

[quote=“mile”]Crkva je stoljećima sustavno zatirala ne samo svaku slobodnu misao, nego i prethodno stečeno znanje. Antičke spomenike su sa guštom rušili, stara učenja zabranjivali, a pisanu riječ uništavali.
[/quote]

Ovo me baš podsjeća na ateiste (SSSR, Kina, itd.)
Ateisti su u samo par desetljeća pobili na desetke milijuna neistomišljenika.
Sva sreća pa nije “dugo” trajalo, još koje desetljeće pa bi na svijetu ostali samo ateisti Staljin i Mao Ce-tung.
A i njih dvojica bi se poklali, ako ni zbog čega onda zbog toga koji je “ateističniji”.

Ma nemoj mile, pa zar nešto dobrog od ljudi koji vjeruju i još k tome u Crkvi.
Ma tko li je to samo po samostanima čuvao, prevodio, prepisivao pod svjetlosti svijeća ako nije uz blagoslov Crkve.

Jesi li uopće pročitao:

Njihova gimnazija, nek rade što hoće - otvori ti svoju pa stavi svoj program.
Ah da, bilo je čisto ateističkih školskih programa, i ako si slučajno upitao ili pomislio nešto krivo završio si na streljani ili u logoru.

Ne znam kakve sad to veze ima, vakuum nisam uopće spomenuo u tom kontekstu.

Ali, da odgovorim na pitanje.
Ni danas nema vakuuma ako pod vakuumom podrazumijevaš da je to mjesto gdje nema ničega.
Što je u skladu sa “Bog je posvuda”.

Hvala im od srca.
Ne samo što su sačuvali već i pridonijeli novom znanju.
Hvala i Crkvi što je to prevela i dalje sačuvala.

Iako, po tvojoj logici pošto smo mi imali Crkvu koja nas je unazadila 1000 godina, Arapi bi se već trebali
voziti na posao u svemirskim brodovima.

A da ne spominjem dijelove Zemlje gdje ne postoji ili nije postojala religija.
Možda su neki zato i samo nestali (voze se pijani svemirom i odjednom skuže da nemaju goriva za natrag).

Ma da, na svakom uglu je uvijek za svaki slučaj gorjela lomača da nekog mogu spalit “na brzinu”.
I mala nevina djećica su sjedila pokraj te lomače kako bi uživala sa sladoledom.

Nisu sve lomače bile “naložene” od strane Crkve.
Na lomači je zbog sukoba sa Crkvom kroz par stoljeća gorjelo toliko malo njih u odnosu na ateistička masovna smaknuća u samo par desetljeća.

Što ipak ne znači da opravdavam spaljivanje ljudi (Osim Staljina, Hitlera i sličnih).

Dobro znamo na što su križarski ratovi bili odgovor i koji su imali povod.
I nije Crkva bila ta koja je uvijek i jedina stajala iza toga.

Da, crna kuga koja je pobila trećinu stanovništva.

Zanimljivo da se tek danas otkrivaju neke blagodati molitve.

Krv se puštala daleko prije još u Mezopotamiji, Egiptu, Grčkoj…
Kako ti sad ne odgovara to “znanje” koje su preuzeli od Grka a toliko su ga željeli zatrti.

Čudo da nisu onda spaljeni svi koji su došli do nekih znanstvenih spoznaja.

Da, opet pročitaj odgovor o Arapima i ostatku koji je otišao svemirskim brodovima i ostavio nas zatucane tu gdje jesmo.

Pa što je Crkva sad kriva i za bolesti poput boginja, ospica, tifusa.
Da su došli ateisti poskidali bi ih kalašnjikovima ko muhe.

I ja mislim da stotine milijuna žrtava ateizma isto baš nisu sklone zahvaljivanju Staljinu i Co…

Rekao si ‘vaš’ no automatski je i moj.

Opet ti o Hitleru.

Koliko su samo Staljin i ostali drugovi ateisti pridonijeli protjerivanju i ubijanju Židova i nežidova.
Koliko se sjećam tvoj drug Staljin je imao dogovor s Hitlerom o nenapadanju.

Koliko je samo na druga Staljina i njegove sulude ideje utjecao ateizam.

mile, Crkva nije samo Papa, svećenici itd.
Crkva smo svi mi koji vjerujemo i osjećamo povezanost s Bogom.
Imam dvoje male djece i vrijeđa me takvo poistovjećivanje.

Kakvo stvarno stanje?

Daš mi link na wiki, odvojiš jedan dio koji ti paše i na tome temeljiš svoje zaključke.

A u istom članku piše i

no na to se ne obazireš.

I koje je sad stvarno stanje?

Skeptici poput tebe, a tvrdiš za sebe da jesi, bi se trebali ograđivati od “istina” i “stvarnog stanja” i stalno ih propitkivati.
No meni se čini da ti samo ponavljaš već naučeno bez ikakvog entuzijazma da proučiš dalje.

Tvoji protuargumenti su već toliko izlizani, prikazuju samo dio cjeline koja tebi odgovara a neki su i čak znanstveno upitni.

Da, bilo je križarskih ratova.
Da, bila je inkvizicija.
Da, ima pedofilije u Crkvi.
Da, ima još hrpa drugih stvari koje nisu dobre i mogle bi biti bolje.

No, kad pogledam, brojne prednosti daleko premašuju nedostatke.
I opet, ne tvrdim da je Bog/religija/Crkva spas za sve.

P.S.

Oprosti na čekanju, sin mi je danas imao 2. rođendan pa malo kasnim s odgovorom.
Znaš kako je, dvije su to godine, vrijeme je da mu počnem ispirat mozak i da mu ucijepim
vjeru u koju ne smije nikada posumnjati.

A naučili smo zapalit i lomaču .-)

[quote=“ePips”]Oprosti na čekanju, sin mi je danas imao 2. rođendan pa malo kasnim s odgovorom.
Znaš kako je, dvije su to godine, vrijeme je da mu počnem ispirat mozak i da mu ucijepim
vjeru u koju ne smije nikada posumnjati.[/quote]

Nemaš brige, to rade klincima na vjeronauku. Svakako je neprirodno i nasilno učiti klince, koji ni guzicu ne znaju pošteno obrisati, o vjeri, Bogu i Crkvi.

nequaquam vacuum

Fakat si se potrudio…

Pa zar je vjeronauk obavezan?

kaj? :zidov:

Pa zašto si to napisao?
Samo ti je ovak došlo ili…

[quote=“ePips”]Pa zašto si to napisao?
Samo ti je ovak došlo ili…[/quote]

pa da. sjetio sam se toga - a vi to spominjete.

OK…

Dali je itko od vjernika ovdje pricao sa bogom ili cuo mozda kakvu rijec od njega?

Ali nemojte varati i gledati link ispod… Prvo si odgovorite (sami sebi) na pitanje, onda pogledajte link xD.

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100525003031AA03zwy

Moram malo skrenuti temu jer ste mi postali previse ozbiljni. :slight_smile:

Već sam ti pokušao objasniti da Hićo nije bio ‘vaš’ samo zato što je bio kršćanin, nego zato što je kršćanstvom pravdao svoje sulude ideje. Ne želim ovdje izvlačiti gadosti iz “Mein Kampf” jer to možeš i sam potražiti.

Ja ne znam ni za jedan politički režim ili ideologiju koji su koristili ateizam da bi pravdali svoje zločine. To što su razne ideologije i totalitarni režimi odbijali dijeliti svoje ovce sa drugim ideologijama i totalitarnim režimima (Crkvom), to bi trebalo biti potpuno razumljivo. Pa ni Crkva nije tolerirala konkurenciju dok ih francuska revolucija i prosvjetiteljski pokret nisu natjerali.
Ostali totalitarni režimi su pokušavali uvesti službene državne religije. To je stvar monopola nad ljudskim umovima, nema to nikakve veze s ateizmom.

Primjetio sam da su i Hićo i Staljin imali brkove, ali im to nije bio razlog niti opravdanje za njihove sulude ideje i zločinačke programe, niti ću zbog toga svakom brki predbacivati da je Hićo ‘njegov’.

[quote=“ePips”]
Ateisti su u samo par desetljeća pobili na desetke milijuna neistomišljenika.[/quote]
Ma nemoj? Baš u ime ateizma? U kojem si to katekizmu pročitao?

[quote=“ePips”]
Ma nemoj mile, pa zar nešto dobrog od ljudi koji vjeruju i još k tome u Crkvi.[/quote]
Puno dobrog. Sigurno bi bilo i puno više dobroga od Crkve kada ne bi bila utemeljena na zločinima. Znaš, kada naraštajima iz svojih redova odstranjuješ neistomišljenika, bilo paljenjem na lomači, protjerivanjem, mučenjem ili pritvorom - ne možeš ni računati da će takvu Crkvu baštiniti pošteni ljudi. To ti je kao HDZ.

[quote=“ePips”]
Ma tko li je to samo po samostanima čuvao, prevodio, prepisivao pod svjetlosti svijeća ako nije uz blagoslov Crkve.[/quote]
Tko je po sakristijama i samostanima pod svjetlosti svijeća silovao djecu ako nije uz blagoslov Crkve?

Opet malo fantaziraš. Daj nam neke primjere. :slight_smile:

[quote=“ePips”]
Što je u skladu sa “Bog je posvuda”.[/quote]
Ma da. Odustali su ‘tvoji’ u međuvremenu od tog koncepta. Nemoj se sikirati.

[quote=“ePips”]Iako, po tvojoj logici pošto smo mi imali Crkvu koja nas je unazadila 1000 godina, Arapi bi se već trebali
voziti na posao u svemirskim brodovima.[/quote]
Pa bi, samo - Islam ih je preplavio. Dogodilo im se mračno doba kao i kršćanima. To se događa uvijek kada praznovjerje i glupost nadvladaju razum.

Japancima ide OK. Skandinavcima isto tako. Velikom većinom su nevjernici.
Religije su kao paraziti - neće na leševe, nego na živinu koja se još rita.

Da. Spaljivanja su bila javna.

[quote=“ePips”]
Na lomači je zbog sukoba sa Crkvom kroz par stoljeća gorjelo toliko malo njih u odnosu na ateistička masovna smaknuća u samo par desetljeća.[/quote]
Ma da, prava sitnica. Koliko znam, nitko nikoga nikada nije ubio u ime ateizma.
Ali u ime vjere, eeee, to je već druga brojka.

[quote=“ePips”]
Dobro znamo na što su križarski ratovi bili odgovor i koji su imali povod.
I nije Crkva bila ta koja je uvijek i jedina stajala iza toga.[/quote]
Da nisu i za to opet ateisti krivi?

[quote=“ePips”]
Zanimljivo da se tek danas otkrivaju neke blagodati molitve.[/quote]
Kao što je placebo efekt? Da. Tic-Tac ima isti učinak.

[quote=“ePips”]
Kako ti sad ne odgovara to “znanje” koje su preuzeli od Grka a toliko su ga željeli zatrti.[/quote]
Ne znam o čemu pričaš.
Crkva je stoljećima zatirala sva znanja i prakse liječenja. Osim molitve koja, naravno, nema nikakvog učinka osim učinka samozavaravanja.

[quote=“ePips”]
Čudo da nisu onda spaljeni svi koji su došli do nekih znanstvenih spoznaja.[/quote]
Bilo im je neugodno u Crkvi stalno spaljivati ljude (a i trošak potpale nije bio zanemaiv, ipak je to Crkva $$), pa su pribjegavali ‘pobožnijim’ mjerama: mučenja, pritvaranja, zabrane djelovanja, izgnanstva, spaljivanje i zabrana pamfleta i knjiga.

Nedavno, kada je Hawking izrekao kako suvremena fizika dokazuje da za početak postojanja svemira Bog nije niti potreban, i još da on osobno ne vjeruje u raj - činilo mi se, po tome koliko su se neki katolički komentatori i blogeri pjenili, da će ga sigurno netko potpaliti, i to sa guštom promatrati.

S obzirom da je vaša Zemlja ravna ploča u središtu svemira, a oko nas su nevidljiva krilata bića koja slušaju vaše molitve, netko bi s pravom pomislio da ste vi trebali odavno odlepršati u svemirska prostranstva.
Ili barem do Mjeseca. Puno je lakše ciljati ga sa Zemlje koja se ne miče.

Ne uništavaju ospice civilizacije. Ali uništavanje njihovih drevnih tekstova, prisilno pokrštavanje i porobljavanje da.

[quote=“ePips”]
Rekao si ‘vaš’ no automatski je i moj.[/quote]
Zašto ga se stidiš? On je imao ista uvjerenja kao i ti, samo što je on djelovao u skladu s njima. Preuzeo je obrazac ‘izabranog naroda’, a za sebe je mislio da je bogomdan.

Znaš li ti što je ateizam?
Koliko na tebe utječe to što ne vjeruješ u Svetu Kravu? Ili Čarobnog Skakavca?

[quote=“ePips”]mile, Crkva nije samo Papa, svećenici itd.
Crkva smo svi mi koji vjerujemo i osjećamo povezanost s Bogom.
Imam dvoje male djece i vrijeđa me takvo poistovjećivanje.[/quote]
Fino. Ako imaš djevojčicu, jednog dana ćeš joj morati objasniti kako su sva vjerska i crkvena pravila donosili muškarci, čak i u vezi stvari koje se tiču samo žena, a da ih nisu ni pitali za mišljenje. Zato što je vaš Bog valjda muškarac.
Nedajbože da žena poželi biti svećenica. Može ona biti članica Crkve koliko god želi, ali tako ti je to u primitivnim društvima.

Niste vi Crkva. Dođete u crkvu, sjednete u klupu. Slušate. Klečite. Povremeno, kada vam daju signal, malo i pjevate. Na kraju se prekrižite i odete kući.

Mislim da ti to nisi do kraja razumio.
Upitna je, iz današnje historiografske perspektive, jedino terminologija i upotreba izraza ‘Dark ages’ što je nekada imalo dvojako značenje - kao doba intelektualne tame i kao manje poznato/istraženo doba. Dakle, ne možeš više koristiti izraz sa značenjem nečega neistraženoga nakon što si to istražio.

No, istakni ih, opovrgni konkretnim argumentima, nemoj samo tupiti o bezgrešnosti tvoje voljene Crkve.

No, navedi te prednosti, nemoj nas držati u neznanju.

Sve najbolje sinčiću za rođendan.
Ne brini za indoktrinaciju, još je mlad. Tek kada krene na vjeronauk, kada ga dohvate profesionalni, plaćeni vjernici - onda se tek brini.
Znaš, nisu ni roditelji dječaka zlostavljanih po sakristijama sami zlostavljali svoju djecu - samo su ih poslali u ‘prave ruke’, sa puno vjere i sklopljenih očiju.

[color=“White”].[/color]

[quote=“Nikola Cvrtnjak”]Dali je itko od vjernika ovdje pricao sa bogom ili cuo mozda kakvu rijec od njega?

Ali nemojte varati i gledati link ispod… Prvo si odgovorite (sami sebi) na pitanje, onda pogledajte link xD.

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100525003031AA03zwy

Moram malo skrenuti temu jer ste mi postali previse ozbiljni. :)[/quote]

ha ha ha :klanjamse

Ima i onaj

Zašto kada se ja obraćam Bogu to nazivaju molitva a kada se Bog obraća meni to nazivaju šizofrenijom?

[quote=“ePips”]ha ha ha :klanjamse

Ima i onaj

Zašto kada se ja obraćam Bogu to nazivaju molitva a kada se Bog obraća meni to nazivaju šizofrenijom?[/quote]

U svakom slucaju oboje ide u istu kantu sa ovim:
“i hear voices” i “i see dead people” lol… Samo u malo blazoj varijanti :smiley: :smiley:

Metar ima definiciju izraženu putem svjetlosti u nekakvoj jedinici vremena tek od 1983. godine, ali u osnovi to je samo preciznija defincija štapa slitine.
Međutim, što je doista metar? Najobičnija “pravovjerna” deklaracija koja ništa ne znači. Idealna jedinica za vas zatucane koji ćete radije izmisliti novo što ništa ne znači nego priznati da su stariji bili puno pametniji…

Šumerska jedinica mjere (najsličnija današnjih 1/2 jarda) je točna duljina klatna koji ima sinusoidu u točno jednoj sekundi na njihovoj zemljopisnoj širini, što postavlja masu dodatnih pitanja o njihovim tehnologijama mjerenja. BTW, i sekunda potječe iz Šumera, kao i broj stupnjeva kruga, obzirom na njihov heksagezimalni brojevni sustav.

Nažalost, ja sam ti ozbiljno odgovorio.
Ali, lakše je koristiti sveti Gral znanstvenih pravovjernika Wikipediju i Youtube nego se potruditi i proučiti Enuma Eliš ili Bibliju (ili barem Knjigu postanka)…

Tvoji odgovori Pipsu pokazuju toliku zatucanu ispranost mozga i ekstremizam da te svečano proglašavam prvim članom WM foruma na mojoj ignore listi.

Ako kažem činjenicu koja je dokazana da su u prosjeku nevjernici, oni koji ne smatraju boga za ne znam što pametniji, imaju veći IQ uvrijedio sam milijune vjernika. Uglavnom, da, istraživanja su pokazala da u prosjeku oni koji religiju ne shvačaju ozbiljno u PROSJEKU imaju viši IQ od onih koji žive za religiju. Naravno da postoje iznimke. Smatram da je vjera nešto najgore što se čovjeku moglo dogoditi. Ljude je trebalo podučavati moralu i etici, a ne izmišljati bajke ko za malu djecu babaroge i ne znam što. Pogotovo mi se gae vjernici koji drugima nedaju mira jer ne razumiju kako neko ne vjeruje u njihovog boga, pa onda napadaju. Nisu druge religije ništa bolje/lošije. Vjerujem da će se to sve u nadolazećem razdoblju raspast, a takav je i trend, važnost vjere nekad i sad je u velikom padu, rast svijesti učinit će nestanak vjere, a učenici će u školi učiti o tome kao i mi o rimskim/grčkim ne znam kakvim sve ne drevnim bogovima i s podsmjehom pratit kako su ljudi bili zaostali, naravno samo i isključivo moje mišljenje koje uopće ne mora biti točno.

EDIT:
Vrijeme je da se ipak zabrane vjersko/političke rasprave na forumu one mogu voditi samo do netrpeljivosti između korisnika, odavno već zagovaram ovaj stav.