Tko je stvorio ono što je stvorilo svemir?

Ja te ozbiljno pitam, a ti meni tu neke mitove podvaljuješ. Pa da sam htio čitati izmišljene priče, otvorio bih Bibliju.

Ovdje kažu da je pad njihove civilizacije uzrokovan najviše pomjeranjem stanovništva i pogoršanjem ekoloških uvjeta za poljoprivredu.

Ovdje tvrde da Sumerani nisu imali organiziranu zbirku bogova.

Dalje piše da su bili prvi koju su izračunali površinu trokuta i obujam kocke. Ne spominje se njihovo znanje mjera i mase Zemlje.

Imaš li ti neke druge izvore, pogotovo za svoje tvrdnje?
Kako znaš da su njihove znanosti i religije bile povezane, te kako znaš da je njihovo navodno razdvajanje uzrokovalo pad civilizacije?

[color=“White”].[/color]

Za početak, kreni sa Sitchinom. Njegove znanstvene kvalifikacije su javne (
http://www.sitchin.com/
), a možda je Revizija postanka dobro štivo za početak. Enuma Eliš je sjajna, ali ja još nisam naišao na cjelovitu integralnu verziju…
BTW, on je jedan od samo nekoliko ljudi u modernoj povijesti koji je čitao klinasto pismo, uz starohebrejski i moderni hebrejski te još desetak starih jezika.

Hancockovi Otisci bogova su zgodni poslije Sitchinovoh opusa, a bibliografije su dobar trag za daljnje istraživanje.

BTW, ovo na Wikipediji jednostavno nije ozbiljno, kao da je izašlo iz neke osnovnoškolske čitanke od prije 50 godina.
Sumerani su imali vrhovnh 12 bogova na čelu sa Anu-om, a doista je svaki grad-država imao svog zaštitnika/zaštitnicu. Također, bilo je još stotine nižih bogova (duga priča o njihovim porijeklima, ovisno o mjestu rođenja - Nibiru ili zemlja - te stupnju miješnja s ljudima).

U krajnjem slučaju, shvati tu literaturu kao dobru ljetnu beletristiku…

Naravno. Stavit ću to odmah do Biblije po istinitosti i važnosti.

http://www.sitchin.com/

Ulala…

[quote=“”]Zecharia Sitchin was a Russian-born American author of books promoting an explanation for human origins involving ancient astronauts. Sitchin attributes the creation of the ancient Sumerian culture to the Anunnaki, which he states was a race of extra-terrestrials from a planet beyond Neptune called Nibiru. He believed this hypothetical planet of Nibiru to be in an elongated, elliptical orbit in the Earth’s own Solar System, asserting that Sumerian mythology reflects this view.
(…)
Sitchin’s hypotheses are not accepted by scientists and academics, who dismiss his work as pseudoscience and pseudohistory. Sitchin’s work has been criticized for flawed methodology and mistranslations of ancient texts as well as for incorrect astronomical and scientific claims.[/quote]

Ajoj, a baš sam se bio zagrijao.

[color=“White”].[/color]

Iako nisam mislio vise ništa komentirati, još jednom ću, ali samo dva manja dijela tvog posta, u ostalim dijelovima su slične gluposti, bajke, mašta…

[quote=“Sljaker”]…
a jedinicu duljine su ustrojili na takav način da je jasno da su poznavali gravitaciju (sila ili ne), što je preciznije od današnje slitine koja se širi i sužava.
…[/quote]
Mjera za duljinu od kombinacije (slitine) dvaju metala je bila zadovoljavajuća za potrebe prije nekoliko desetljeća, u današnje vrijeme se koristi puno preciznija definicija, ali tebe to ne zanima - jer Šumerani su imali puno precizniju definiciju :klanjamse

Stvarno bih volio čuti još bisera, sa određenom dozom ironije, zabavno je!

[quote=“Homer”]oh hvala, sada su mi (…)[/quote]Nešto mi je ova tema zamrla, moram je pobuditi:

Popis znanstvenika koji su ujedno bili (ili jesu) i kršćanski teolozi ili mislioci, od 4. stoljeća do danas:

Popis rimokatoličkih klerika koji su dali značajan doprinos znanosti:

Nepotpuni popis muslimanskih znanstvenika:

Nepotpuni popis židovskih znanstvenika i filozofa:

Popis ateista u području prirodnih znanosti i tehnologije:

ma to su sve papci kojima je IQ manji od 80

Mislim da je 75 granica mentalne retardacije. :smiley:

Primjerice, Donald Knuth, a.k.a. Donald Knuth. A tek Compton ili Max Planck, bez kojeg pola ove diskusije gore ne bi niti bilo. :slight_smile:

[quote=“mile”]Nisam znanstvenik niti vjerujem u znanost. Krajnje sam skeptičan prema znanosti. Jednako kao i prema religijama.
To je razlog zbog kojeg sam ateist. Skepticizam.
Činjenice ne traže vjerovanje, dok s druge strane vjerovanje zanemaruje činjenice i isključuje razum.

Nije papak, pa da je nepogrešiv.

[color=“White”].[/color][/quote]

Da ti nije tih “papaka”/Crkve/religije ne bi ti danas ni znao što je to skepticizam.

Uh. Unazadili su svijet za najmanje 1000 godina. Da nije bilo njih, ja bih danas možda živio na Marsu.

[color=“White”].[/color]

Sjećam se da je na ovoj stranici donedavno bila tablica s imenima, a prvih 10-ak imena svima u kratkom životopisu piše da su spaljeni na lomači, dalje je bilo prognani, mučeni, pritvarani, osuđivani, zabranjivani, izbačeni iz redova…
Sve do današnjih dana, kada ih skoro uopće više ni nema.

[color=“White”].[/color]

[quote=“mile”]Uh. Unazadili su svijet za najmanje 1000 godina.
[/quote]

Čime potkepljuješ tu tvrdnju?

[quote=“mile”]Da nije bilo njih, ja bih danas možda živio na Marsu.
[/quote]

Koliko vidim po tvojim kritikama, trenutno živiš u oblacima - do Marsa ti nije toliko daleko :alijen:

“During the 17th and 18th centuries, in the Age of Enlightenment, many critical thinkers saw religion as antithetical to reason. For them the Middle Ages, or ‘Age of Faith’, was therefore the polar opposite of the Age of Reason. Kant and Voltaire, among others, were vocal in attacking the religiously dominated Middle Ages as a period of social regress, while Gibbon in The History of the Decline and Fall of the Roman Empire expressed contempt for the ‘rubbish of the Dark Ages’.”

Da. Barem Mars postoji.

[color=“White”].[/color]

[quote=“mile”]“During the 17th and 18th centuries, in the Age of Enlightenment, many critical thinkers saw religion as antithetical to reason. For them the Middle Ages, or ‘Age of Faith’, was therefore the polar opposite of the Age of Reason. Kant and Voltaire, among others, were vocal in attacking the religiously dominated Middle Ages as a period of social regress, while Gibbon in The History of the Decline and Fall of the Roman Empire expressed contempt for the ‘rubbish of the Dark Ages’.”

Da. Barem Mars postoji.

Kad si već stavio taj link, evo onda i:

When modern scholarly study of the Middle Ages arose in the 19th century, the term “Dark Ages” was widely used by historians. In 1860, as John Barber notes, Burckhardt in The Civilization of the Renaissance in Italy “formulated the classic contrast between the medieval period as the ‘dark ages’ and the achievements of the Renaissance as a period of revived antiquity that included literature, elegance and erudition”.[28] However, the early 20th century saw a radical re-evaluation of the Middle Ages, and with it a calling into question of the terminology of darkness,[8] or at least of its pejorative use. Historian Denys Hay exemplified this when he spoke ironically of “the lively centuries which we call dark”.[29]

However, from the mid-20th century onwards, other historians became critical of even this nonjudgmental use of the term for two main reasons.[8] First, it is questionable whether it is possible to use the term “Dark Ages” effectively in a neutral way; scholars may intend this, but it does not mean that ordinary readers will so understand it. Second, the explosion of new knowledge and insight into the history and culture of the Early Middle Ages, which 20th-century scholarship has achieved,[36] means that these centuries are no longer dark even in the sense of “unknown to us”. To avoid the value judgment implied by the expression, many historians avoid it altogether.[37

Evo ti još malo štiva.

Da nije bilo nekih ljudi koji su se u to vrijeme usprotivili crkvi, ljudi bi jos uvijek putovali na magarcu, a tv, avion, mobitel i sl bi jos uvijek bili znanstvena fantastika (da ne pricamo o napretku medicine). To je takoder i mracno doba crkve i danasnja crkvena vlast se koliko znam bas i ne ponosi na taj period i postupke crkve u to vrijeme. Ali vidim da i danas jos uvijek malo zaostaju za svijetom i jos uvijek uposravaju napredak u nekim granama znanosti, samo sto je svijet nesto slobodniji pa i nije bitno vise toliko njihovo misljenje.

Mislim da je na to mile aludirao :). A s time se mogu i vjernici sloziti. Dugo godina su samo svecenici mogli/smjeli citati/pisati, tumaciti knjige i sl te se obrazovati. A oni koji su kojim slucajem isto bili obrazovani, a govorili suprotno tumacenjima crkve nisu bas dobro prosli. Ali valjda su bila takva vremena i covjek je mozda morao proci kroz taj period zatucanosti iako danas jos uvijek vidimo sl. primjere samo sto ne obracamo paznju na iste.

[quote=“ePips”]Evo ti još malo štiva.

[/quote]

Daj, molim te, izvuci nam par svojih zaključaka iz toga. :slight_smile:

[color=“White”].[/color]

Fizičar Davor Pavuna, Nedjeljom u 2 - od agnostika do vjernika

[quote=“neki_frajer”]Fizičar Davor Pavuna, Nedjeljom u 2 - od agnostika do vjernika

[/quote]

Pavuna, po običaju, rastura !

Kapa do poda.

rep+

[quote=“mile”]Daj, molim te, izvuci nam par svojih zaključaka iz toga. :slight_smile:

Da nakon pada Rimskog Carstva nije Crkva sačuvala/prepisivala/kopirala/prevodila sve što je do tada bilo znano/napisano, ne bi ostalo gotovo ništa.
I onda bi tek bio mrak.

Cijeli jedan sustav koji je pod Rimljanima funkcionirao se raspao i nastao je vakuum.
Moraš uzeti u obzir da je nakon raspada Rimskog Carstva nastao kaos sličan onom kada bi sada nestalo struje.

Zavladala je nestašica hrane, ljudi su se selili iz gradova na “selo” i obrađivali zemlju samo da prežive.
Lako je tebi punog želuca kritizirati.

Nije jednostavno bilo nikoga tko bi popunio tu znanstvenu “rupu” i hvala Bogu da je Crkva to učinila.
Nije Crkva branila nikome da čini isto, pa ipak vidim da su to rijetko činili.

Da ne spominjem ratove, boleštine koju su prepolovili stanovništvo.

Ako dobro pročitaš, vidjet ćeš da je Crkva poticala i potiče znanost.

A da Crkva ima putra na glavi, ima.
Ali ako sve zbrojiš i oduzmeš mislim da joj današnja civilizacija može samo reći hvala.

U drugom threadu si rekao da je Hitler “moj” iako ga smatram jednom od najgnusnijih nakupina atoma koja je hodala planetom.
To vrijeđa.

Takvi “argumenti” su na razini npr.:
Staljin je bio ateist > svi ateisti su takvi.

Također, tvoje poistovjećivanje Crkve s pedofilijom je u najmanju ruku uvredljivo.
I nazivanja Pape papkom zato što su u povijesti postojali pape koji se tebi ne sviđaju je smiješno.

Mnogi pape su postali pape “na silu”, takve su bile okolnosti.

mile, ti ako si doista skeptik kako tvrdiš, trebao bi se puno više suzdržavati od osuda i omalovažavanja
nečega što ne možeš dokučiti niti sa sigurnošću znati.
Također si prebrz na okidaču generaliziranja.

Koliko ja vidim, ti si se napenalio na Crkvu pa kud puklo da puklo.