[quote=“mile”]Daj, molim te, izvuci nam par svojih zaključaka iz toga. 
[color=“White”].[/color][/quote]
Da nakon pada Rimskog Carstva nije Crkva sačuvala/prepisivala/kopirala/prevodila sve što je do tada bilo znano/napisano, ne bi ostalo gotovo ništa.
I onda bi tek bio mrak.
Cijeli jedan sustav koji je pod Rimljanima funkcionirao se raspao i nastao je vakuum.
Moraš uzeti u obzir da je nakon raspada Rimskog Carstva nastao kaos sličan onom kada bi sada nestalo struje.
Zavladala je nestašica hrane, ljudi su se selili iz gradova na “selo” i obrađivali zemlju samo da prežive.
Lako je tebi punog želuca kritizirati.
Nije jednostavno bilo nikoga tko bi popunio tu znanstvenu “rupu” i hvala Bogu da je Crkva to učinila.
Nije Crkva branila nikome da čini isto, pa ipak vidim da su to rijetko činili.
Da ne spominjem ratove, boleštine koju su prepolovili stanovništvo.
Ako dobro pročitaš, vidjet ćeš da je Crkva poticala i potiče znanost.
A da Crkva ima putra na glavi, ima.
Ali ako sve zbrojiš i oduzmeš mislim da joj današnja civilizacija može samo reći hvala.
U drugom threadu si rekao da je Hitler “moj” iako ga smatram jednom od najgnusnijih nakupina atoma koja je hodala planetom.
To vrijeđa.
Takvi “argumenti” su na razini npr.:
Staljin je bio ateist > svi ateisti su takvi.
Također, tvoje poistovjećivanje Crkve s pedofilijom je u najmanju ruku uvredljivo.
I nazivanja Pape papkom zato što su u povijesti postojali pape koji se tebi ne sviđaju je smiješno.
Mnogi pape su postali pape “na silu”, takve su bile okolnosti.
mile, ti ako si doista skeptik kako tvrdiš, trebao bi se puno više suzdržavati od osuda i omalovažavanja
nečega što ne možeš dokučiti niti sa sigurnošću znati.
Također si prebrz na okidaču generaliziranja.
Koliko ja vidim, ti si se napenalio na Crkvu pa kud puklo da puklo.