Tko plaća kakav porez u slučaju da fizička osoba želi prodati web stranicu svojoj firmi?

Ako ja kao fizička osoba želim svojoj firmi prodati web stranicu, tko i je li uopće u tom slučaju netko treba platiti porez i koji (PDV, porez na dohodak, dobit)?

Do sad sam to radio kroz ugovor o djelu, no danas sam pričao s jednom knjigovođom koja tvrdi da za tako nešto ne treba platiti porez niti firma niti fizička osoba, a da je pritom ta transakcija važeća kao rashod firme što mi zvuči vrlo neobično.

Dakle bitno je naglasiti da firma tu kupovinu koristi kao rashod, tako da ne dolaze u obzir nikakve transakcije “ispod stola”.

Nisam nikada cuo da se placa porez na takvo nesto.
A knjizi kao rashod jer je to novac sa racuna firme… isto kao sto kupuju reklamni materijal…
Mozda nisam dovoljno informisan ali ja mislim da je tako… pozzz

Nije pitanje treba li platiti porez nego na koji način će ti isplatiti novce. Ako isplaćuju s računa firme platit će porez u svakom slučaju, bilo da se radi ugovor o djelu, studentski ugovor, itd.

Neznam nisam ni ja nikada to radio osim na ugoru o djelu, ali ti se mogu raspitati i ja kod svog knjigovode pa da vidim sto ce mi reci pa ti javim veceras.

Čuj, knjigovođa zna. Ali uvijek možeš pronaći poreznog savjetnika u žutim stranicama, revizora i sl.

Pošto se radi o autorskom djelu, vjerojatno ne možeš prodati web-stranicu kao takvu, već trajno ustupiti sva prava koja su zakonski ustupiva (dakle, zadržavaš moralna prava, dok kupac ne promijeni to dijelo u tolikoj mjeri da originalno djela više nije uočljivo). To je pitanje za odvjetnika.

Ali logično je onda da ćeš kao autor morati platiti odgovarajući porez na dohodak. A i da ne prodaješ kao autor, opet je to za tebe dohodak.

Ali uoči ovo: za vremenski ograničeno ustupanje autorskih prava govorimo o dohotku na koji se porez obračunava kao porez na dohodak od obavljanja trajne samostalne djelatnosti, a ako je djelo manje-više jednokratne naravi onda kao porez na dohodak od druge povremene samostalne djelatnosti, a ako je isplata dogovorena jednokratno (ili u par obroka), onda kao porez na dohodak od druge samostalne djelatnosti, odn. o porezu na druge dohotke. A ako prava nije ustupio autor, već njegovi nasljednici,onda se radi o dohotku od imovinskih prava. V. mišljenje PU, pitanje 75. i pravilnik o porezu na dohodak čl. 40. .

Dakle, ako se porez plaća na privremeno ustupanje prava, čudno mi je da se ne bi plaćao na trajno ustupanje prava.

Ali s druge strane, ako zakon o porezu ne spominje neku određenu vrstu dohotka, onda je možda moguće da se na takvu vrstu dohotka porez niti ne plaća. Primjerice Zakon o porezu na dohodak (v. u Pravilniku čl. 46.) spominje kao “drugi dohodak” nešto što nazivaju “autorskom naknadom” i to takvom koja je isplaćena prema zakonu kojim se uređuju autorska i srodna prava. Što je “autorska naknada”? Je li to naknada koja se plaća kada se nekoga unajmi da stvori neko autorsko djelo? Pa da ona ne uključuje nekoga tko je o svom riziku i bez ugovora stvorio autorsko djelo, a onda našao kupca. Taj potonji bi bio nešto poput samostalnog poduzetnika, ali takvog iza čije djelatnosti nije stajala subjektivna namjera stalnosti obavljanja te djelatnosti (kako bi osigurao stalan prihod). Naime, za porez na dohodak od samostalne djelatnosti je nužno utvrđivanje namjere da se nešto radi stalno (recimo netko tko ima namjeru kontinuirano proizvoditi autorska djela). Vjerojatno ovdje postoji doza kreativnosti, dokle god se stvar uspije pravilno klasificirati.

Uoči o ovo: da prodaš svoju staru veš-mašinu nekom poduzeću, sasvim sigurno ne bi trebao platiti porez na dohodak. Jer ti ovdje nisi trgovac, preprodavač. Recimo, preko Njuškala prodaješ staru veš-mašinu i kupi je firma. Ali veš-mašina ipak nije intelektualno vlasništvo ili autorsko djelo.

Tako da ovo stvarno prelazi naše laičke glave i zato je logično, IMHO, da knjigovođa koji tvrdi da se porez ne mora platiti, to i obrazloži, jer ćeš sutra ti morati to obrazložiti PU.

S druge strane, ako si ti vlasnik firme, ti možeš unijeti web-stranicu u firmu kao kapital. Onda se nikakav porez ne plaća temeljem toga.

2 Likeova

Ovako, za svaku transakciju u Hrvatskoj se plaća porez na dodanu vrijednost (PDV) koji u ovom slučaju iznosi 25%. Pitaj točno knjigovođu na koji porez je mislila, jer ako imaš prihode manje od (bubam sad na pamet) 200K kn, onda si oslobođen plaćanja PDV-a, a poduzeće na kraju svakog obračunskog razdoblja obračuna obvezu za pdv (koliko treba platiti od prodane robe) i od toga odbije potraživanje za pretporez (koliko su platili poreza dobavljačima) i plaća tu razliku (dodanu vrijendost)…
To je što se tiče PDV-a, a sad o porezu na dobit/dohodak.


Ako je autorsko djelo, onda sklapate ugovor o autorskom djelu koji je formalan i možeš ga skinuti s neta. U zakonu piše da ako se radi o komadu softwarea, onda je to autorski honorar. E, tu imaš iznos npr.

- iznos 10.000,00
- 30% paušalnog odbitka (to su kao tvoji troškovi) => 3.000,00
- osnovica za porez je 7.000,00
- na tu osnovicu se plaća 35% poreza => 7.000,00 x 0,35 = 2.450,00
- a zatim svojoj općini/gradu plaćaš prirez koji se obračunava na porez
npr. ZG ima prirez 18% => 2.450,00 x 0.18 = 441,00

Ok, prirez i porez plaćaš (2.450,00+441,00=2.891,00)
A tebi ostaje početni iznos umanjen za te izdatke (7.109,00)

Ovo ti je best case jer te ti uzimaju 18% iznosa ukoliko si u gradovima tipa Samobor, Zaprešić koji nemaju prirez… do 30% ako si iz Zagreba.


E sad, ako ti prodaješ web stranicu kao gotov proizvod, tj. ne prodaješ dizajn ili kod nego web kao medij (btw, i to vrijedi za AdSense zaradu isto), onda ti se to gleda kao plaća:

Početni iznos => 10.000,00

  • mirovisnko => -2.000,00 (to je kao za starost, ali se tim pozdravi)
    Iznos koji imaš je 8.000,00
    Od toga odbiješ osobni odbitak i ako uzdržavaš članove obitelji
    -npr. ako nemaš nikoga, onda je koef. 1 x 2200,00 (više info)
    I sad na tih 5800,00 obračunavaš progresivnu stopu poreza i prirez na porez.
    Recimo da ti porez dođe 1100,00-1300,00kn (iako ovo pogledaj koje su stope, imaš čak i kalkulatore), ostane ti: 8000kn (umanjeno za m.o.) - 1100kn (izdaci) = 6900,00kn

Uglavnom, za male iznose isplativo, no ako ti je bruto plaća 20.000,00kn, onda će ti država uzeti točno pola.
Sad ne znam jel još moraš plaćati naknadu za zdravstveno kad sam sebi plaćaš plaću, jer to inače plaća poslodavac i ide cca 15.2% na bruto plaću…


Iako, opet, raspitaj se s knjigovođama. Davno sam radio ove obračune u srednjoj, a na faksu sam samo tri računovodsvena kolegija odslušao. Netko tko radi u struci će ti bolje reći. Samo se nemoj zafrkavat i pitaj što točno ti trebaš platiti, a ne oni…

Zasto komplicirati ? nek ti plate putem autorskog ugovora … cca 25% imaju troskove na NETO iznos i to je to. Ugovor o djelu im se ne isplati buduci da je to trosak ogorman, kad se sve zbroji skoro 45-50% extra na NETO iznos. Ili jos jednostavnije … nadji studenta … da ti ugovor … firmi je to trosak mislim 17% … studentu das 5% … i svi sretni i zadovoljni. Ako zele bas R1 racun od druge firme … vjerujem da ce ti svaka firma izdati takav racun krajenjem korisniku uz cca 10% provizije.