Tko plaća prvu kavu?

Tko bi trebao platit prvu kavu na sastanku s klijentom? :smiley:

To ti je isto kao da ti klijent dođe u kancelariju pa ga ponudiš kavom…

1 Like

Ako si vec dosao do faze sastanka s klijentom, znaci da je klijent zaintesiran i da je posao 90% ugovoren. Ako ti je problem platit klijentu kavu … mislim da nebi se trebao baviti uopce prodajom i biznisom.

1 Like

Kakvu kavu…pravi deal se dogovra uz pečenu janjetinu :smiley:

5 Likeova

daleko je on od klijenta kad janjetinu nisu pojeli jos, dobro je kolega forumaš iznad mene napisao

Ako ikako može, onda porezni obveznici.

8 Likeova

Ako ti razmišljaš o tome jel ti se isplati platit kavu klijentu onda mjenjaj klijenta.

Janjetina je za veće poslove. Za one manje puno veća uspješnost je uz buteljku, nego uz kavu. Zapravo, kava služi da biste se našli i dogovorili kad ćete na buteljku ili janje. Ozbiljni poslovi se ne dogovaraju uz kavu.

ja bi radije otišao na sladoljed :smile:

Ništa te ne košta da ti platiš tu kavu ali mislim da ovdje treba biti pitanje drugacije postavljeno.

Da li će se klijent uvijediti ako ja prvi platim kavu?

To ti je kao na spoju znaš da ti uvijek placas prvi :wink:

Jeste s kalašnjikovom po meni, ovak sam bezveze pitao, da vidim ostale šta kažu… ponekad ja platim, ponekad se klijent ponudi i tak :smiley:

Ako ti tražiš da se nađete na kavi jer iz nekog razloga ne možeš organizirati sastanak u svom uredu (recimo da ti se ured uređuje, ili da ga nemaš), onda ti plaćaš kavu jer je to isto kao da dolazi do tebe u ured.

Ako te klijent zove da se nađete negdje na kavi zato jer on ne može do tvog ureda iz nekog razloga (recimo da nema auto, ili da nema vremena taj dan za put do tvog ureda a hitno mu je) onda bi on trebao platiti kavu.

To bi trebala biti nekakva “logička pravila”, ali naravno, nije sveto pismo. :slight_smile:

P.S. A ako se nađete u gradu pa se dogovorite da sjednete i malo popričate, e onda se nadglasavate ispred konobara tko će platit i uvijek gledaj da izvadiš krupniju novčanicu od njega, jer će konobar uzet onu manju da manje mora vraćat (sitno mu uvijek treba) :smiley:

3 Likeova

Ovisi tko je klijent, npr. netko se zeli pokazat pred tobom ili misli ako ce ti platit cugu da ces se bolje odnosit prema njegovom projektu, ti si mu jos zahvalan itd… sve ovisi, treba procjenit situaciju i postavit se dobro…

Pa plaća onaj koji zove, zar ne? Sastanci se održavaju u prostorijama poduzeća i to pitanje je bespredmetno. To znači da ako se održavaju u kafiću, onda je netko pozvao u kafić. Taj bi trebao ponuditi da plati prije nego što ovaj drugi bude u situciji da se mora uhvatiti za novčanik. Ako postoji veća razlilka u godinama, poziciji, materijalnom stanju, dakle, ako je jedna od strana više “mentorska”, kao u slučaju da neki student dobije posao za neku veću firmu, onda su ti odnosi ponešto izmijenjeni i “plaćanje” računa ovdje ima veze s dominantnijom pozicijom – rijetko će kada netko tko ima prihode (recimo, direktor marketinga klijenta) dopustiti plaćanje nekome tko nema (recimo, studentu kojeg je unajmio za izradu web-stranica), to je jednostavno stvar osjećaja osobne obveze (da ne kažem samopoštovanja), razlike u godinama (i podrazumijevanom akumuliranom bogatstvu) i sl.

Ja osobno, ako bih djelovao kao freelancer, kao netko koga su unajmili, bih bio oprezan da li ću uvrijediti klijenta ako budem ja plaćao, pošto smo u odnosu u kojem je on taj plaća, a ja sam taj koji sluša – znači u odnosu smo u kojem ja služim njemu, a ne suprotno. Suprotno, da ja unajmim nekoga na takav način, onda bih računao i te kave u svoje troškove i bilo bi mi “neprirodno” da mi ovaj plaća. Ali takav je moj osjećaj.

S druge strane, ako se radi više o ravnopravnom odnosu, kakav je uvijek odnos firma-firma, onda mi se čini prirodnim da plati onaj koji je u spomenutom kafiću na “domaćem terenu” (što je najčešće i onaj koji je pozvao), ali svakako bih pazio da račun “poravnam” slijedeći puta ili na drugi način.

Kako god bilo, uvijek je netko taj koji prvi izlane poziv u kafić i taj mora biti galantan, ali isto tako mora biti i oprezan da ne uvrijedi ovog drugog tako što će ostaviti i neće učiniti neugodnom mogućnost da svatko plati svoj dio. Na koncu, ako je to prvi i zadnji sastanak, to da svatko plati svoje može biti najbolje rješenje.

1 Like