Tračevi i odgovornost vlasnika sajta

Interesuje me kakva je odgovornost sajta tj vlasnika sajta sa tracevima dje se poimenice npr marko markovic iz sela tog i tog varao zenu u sjenu sa komsinicom. Postoji li opcija da se izbjegne odgovornst. Jer npr sajt njuz.net ne vjerujem da iko moze tuziti iako se o svakom pise svasta na drugaciji način. Npr. na sajtu stoji vijesti iz nepozdanih izvora, vecina vijesti su lazne, pomaze li to ili ne? Ili se ne smiju koristit prava imena? ili kao kartman ida sve formulisem u obliku pitanja i onda izbjegavam odgovornost? npr marko markovice iz sela opštio sa komšinicom u sjenu?

A zasto samo u dnu stranice ne navesti “Navedene informacije nisu u vlasnistvu stranice, nisu stavovi administracije ove stranice te sajt ne odgovara za njih.” ??

i to bi bilo dovoljno??

Zakon ovisi o drzavi u kojoj se primjenjuje.
njuz.net je satiricni portal; prema hrvatskim zakonima, mogu u svrhu satire pisat svakakve gluposti (posve je jasna razlika između satire i klevete). Ali to nije trac. Trac je nesto sasvim drugo, i osoba koja bi se smatrala ostecenom u tom slucaju moze bez ikakvog problema tuziti vlasnika websitea. I da, vlasnik site-a je odgovoran za sve napisano.

Ne. To ne bi bilo dovoljno ako se netko zainati pa te tuži zbog klevete.
Odricanje od odgovornosti nema nikakvu pravnu snagu.
To je isto kao da ukradeš auto i kažeš “Nisam odgovorna za krađu auta!”.
Ako ukradeš auto, odgovaraš za krađu auta. Ako objaviš nešto na webu, odgovaraš za objavljeno na webu.
Spominjanje njuz.net-a nema smisla jer oni su satirični portal, a velika je razlika između satire i klevete.