Trajnost skladištenog HDD-a

Pozdrav,

ako ima koji hardweraš da podjeli svoje mišljenje.

Koliko su trajni hard diskovi kada se skladište na neku ugodnu temperaturu i bez prisustva vlage? Nikakvi specijalni uvjeti, čisto izolirati ih u nekakvu foliju i čuvati na sobnoj temperaturi?

Nekada sam davno volio sve bitno pohraniti na DVD-e i čuvati, ali onda je bila tuga i jad kada sam saznao da DVD-i relativno brzo trunu i da je vijek tako čuvanih stvari relativno kratak.

Što će reći HDD za istu svrhu? Trune li i on ili je relativno siguran? :slight_smile:

Hvala.

Ako uz drljanje radi 5 godina, vjerovatno dobro uskladišten će raditi 10.
Naravno uvijek RAID tj. (bar) na 2 diska smjestiti duplikat podataka inače samo skladištenje gubi dosta na smislu.

Relativno je siguran, ali i on ima svojih mana. Najbolje je da ih staviš u ovu vrećicu i ostaviš na neku ugodnu temperaturu, kao što si napisao. Nakon toga, svake dvije godine bi bilo dobro da ih upališ, jer ćeš tako podmazati ležajeve i produžiti im vijek.

1 Like

Ok.
Btw. planiram piknuti novi hard i trenutni ostaviti kao sigurnosnu kopiju. Već vidim da mi ga se neće dati “podmazivati” svake dvije godine xd.

Nego, jel može možda neka preporuka koji HDD je dobar izbor. Gledam da bude 1TB, ali nemam pojma o kvaliteti ili nekim cakicama na koje bi obratio pozornost?

Nijedan nije dobar. Ovi novi HDDovi su sranje. Znaci najbolje ti je gledat da bude pristupacan po cijeni i da je jedan od top brendova i to je to. E sad imaju oni neke verzije green, blue i tako, mislim da sam nesto proucavao da ove eco diskove bi trebalo izbjegavat, a onda opet ako si ekoloski nastrojen…

Problem nastaje kako se disk koristi, ako je za pohranu podataka onda ti je bilo koji dobar, ako su na njemu programi, igre, odnosno ima puno citanja i pisanja onda nastaje problem pa moras gledat te neke parametre u brzini, nije na odmet i potrosnja struje, pa onda mozda eco i nije los izbor.

Ako govoriš o WD diskovima (moj izbor), ovdje su ti objašnjene razlike u modelima i za što su dizajnirani:

Što se skladištenja tiče, probaj nać antistatičke vrećice (one u kakvim su zapakirani) ili ih umotaj u alufoliju (koja će služiti kao faradejev kavez) i stavi ihu obični vrećicu. Također pokućaj pronaći one male vrećice za uklanjanje vlage (obično dolaze a uređajima ili u kutiji sa cipelama), oći stavi ih u vrećicu sa diskom, dobro dođe da ukloni eventualnu vlagu okolo diska. Idealno bi bilo da imaš onaj kuhinjsko strojček za vakumiranje, onda ti ne treba ta vrećica protiv vlage.
Disk bi morao držati gotovo vječno ako je dobro uskladišten.

1 Like

Gledaš da nije neka lijeva marka (kakvih ima npr na gearbest-u itd)

Ne znam kakvi su SSD diskovi za to. Kad sam sebi uzimao diskove, vidio sam da je garancije na hard diskove po 2 godine (barem one koje sam ja gledao) a na SSD 3-5 godina. Mada ako se disk neće koristiti, služi sam za čuvanje fajlova ne vidim razlog da ne traje dugo.

Obican hdd izdrzi godine i godine. Recimo u mojem orginalnom xboxu iz 2002. godine hdd je 20 gb i jos radi savrseno a vec je 16 god star a vjerujem da ce jos tolko sigurno.

Kolko typo grešaka napravim tipkajući s moba da je to čudo… :smiley:

Skoro sam radio nekap slika na dvd-ove. 160gb na DVD-ove. Tri dana posla. Pitao sam prijatelje i poznanike da li mozda imaju bluray rezac sto bi mi uvelike ustedjelo vrijeme. Ipak je jedan bray disk 25gb. Medjutim, nema niko.