Trebam hitno pomoć sa CPU

Hitno trebam pomoć za CPU, pa neka admin premjesti gdje treba objavu. Naime, problem je sljedeći. CPU mi zakuca na 100/100 sa 26/100 za minut. Problem je poceo prije 2 sata, sad je stalno na 99/100 i 100/100. Pisala sam hostu odmah, kazao mi da optimiziram stranicu ili da pređem na VSP. Nemam ja pojma šta je VSP, pitala sam ga pa čekam opet odgovor. Inace nisam imala nikakvih problema vise od godinu dana, nisam nista ni instalirala.

2 Likeova

Poslusala sam savjet Hosta i instalirala litespeed cache i sad je na 22/100. Knownsrv najbolji :face_with_hand_over_mouth: sramota me, nista ne znam.

1 Like

Moguce da je samo neka skripta zablokirala ili ddos (netko salje bot traffic). Jucer ujutro sam i ja imao identican problem na par sati. Proslo je samo od sebe, a ponekad pomogne kada hosting firma ili system administrator ubije rucno tih par zablokiranih skripti, stranica ili sto vec radi promet.

1 Like

Ko bi znao. Imala sam oko 400 posjete prema analitici u tom momentu, htjela sam ući da prepravim jednu objavu ali mi je trebalo 2 minute. Nakon sto sam provjerila CPanel vidim taj problem sa CPU. Sto se tice dadataka za optimizaciju, nisam imala niti jedan, uklonila sam prije godinu i radilo je sve ok, do jucer. Nakon sto sam poslusala Host instalirala sam Litespeed cache i odmah je problem nestao. I dalje se vrti oko 300 posjete. Da li je do velicine posjete, ne znam, i nedavno mi se citala jedna objava i bilo je oko 500 posjete u istom momentu ali je sve radilo kako treba. Nisam nista instalirala, osim da sam probavala automatske oglase od Adsense, ali sam ih iskljucila. Opet, kazem, ko bi znao… sad radi ok.

Litespeed cache je najbolji cache koji sam probao a ima i hrpu korisnih dodataka u sebi. Da zna se dogoditi kod velikog broja posjeta ,pogotovo ako je shared hosting. I posjete na web stranicu s kojom dijeliš resurse utjeću i na tvoju brzinu i zauzetost procesora.

1 Like

Da, kako sam ga instalirala sve je ok. Imala sam prije godinu neki plugin ali mi nije bio ok i uklonim ga, tako da nisam imala niti jedan. I tada sam pisala hostu i kazali su mi da optimiziram sajt, a ja nisam znala koji da instaliram i više od godine nisam imala niti plugina za opt., a niti problema kad bude posjete, sve do neki dan. Moguce da se potrefilo da je bio u pitanju ‘bot trafic’ kao sto je Goran naveo, ali dok nisam instalirala Litespeed nije mi se popravio sajt. Do duše, ja to ništa ne diram, kako nalaže instalacija postavke to tako stoji, a da ja uključujem i isključujem postavke e to je špansko selo za mene. Sve što znam je ‘purge’ :face_with_hand_over_mouth:

Mogu ti predložiti što instalirati ako te botovi budu mučili ali nije mi jasno da na hostingu imaš pregled rada CPU jedinice?
Reci koji je hosting, platforma je WordPress? Neki link na web stranicu i koje pluginove koristiš?

Ja sam na hawkhostu imao isti problem. I moze se također preko c panela pratiti cpu. Pisao podrsci, isto su mi savjetovali litespeed. Hosting je bio jeftin, cini mi se dvije godine 40 dolara. I do dan danas je ostalo tako. Nekad je bilo po hiljadu ljudi bez problema, nekad zakuca na 200. Sa IA je taj problem nestao, sad ce se vjerovatno ponovo aktivirati :). Na namecheapu u istom cjenovnom rangu nema nikakvih problema, 1000 bez problema fercera

Pa u Cpanelu, to što je na slici? Napisala sam gore i host, na Knownsrv sam i nemam mnogo plugina. Ukupno 12 dodataka

Ja sam na Knownsrv, shared, oko 15 dolara sto dođe, ima od 5 dolara i do 15. Kad sam prije 4 godine guglala kako napravit web, tada sam uzela najjeftiniju ponudu, taj od skoro 5 dolara. Poslije toga sam ‘cackala’ i vidjela da se moze nadograditi i izabrala sam taj shv4 od skoro 15 dolara mjesecno. Sto sam nadogradila? Jednostavno jer mi se cini prejeftino placat 5 dolara za nesto od cega zarađujem. Najvise zbog toga, sto kada sam u par navrata, srusila sajt, podrska iz hosta mi je pomagala u roku par minuta. Da se razumijemo, ja o pravljenju stranica i slicno, pojma nemam, sto bi kod nas u Bosni kazali, muka me natjerala. :joy: Dok sam osnovno pohvatala, osijedila sam.

Evo ja sad na blogu objavljujem u nastavcima o WorsPressu. Obrađujem neke pluginove i teme a uskoro ću opisat i kompletnu izradu web stranice tako da možeš saznati neke novosti koje možda nisi znala.

1 Like