Trebam rijesenje: Baza podataka zauzima dosta prostora na hostingu

Interesuje me koje je rijesenje za web hosting, imam kod icebluehost.com najjaci reseller hosting na godinu dana, ali medjutim imamo neku bazu podataka u koju svakodnevno unosimo “slike” skenirane, i sad trenutno prostor koji zauzima je 115 GB od 200 GB prostora, imate li mi neko rijesenje ponuditi ? Da skinem bazu na externi disk od 3 TB (koji imam) ili kako da rijesim problem sa prostorom (prije par dana sam povecao na 200 GB) problem je sto volonteri unose u PDF fajlu, ponekad u jpg pa zato zauzima puno prostora, imate li vi neko rijesenje ?

Zašto se slike spremaju u bazu? Slike i sav ostali materija spremaj u folder a u bazu samo link, ime datoteke.

@spiderman naravno slike(skenirane slike) idu u folder npr “sadrzaj” ali on se takodjer nalazi na webhostingu tom i oni to online ubacuju :slight_smile: pa zato mi treba rijesenje…

Ja sam skužio da sve ide u bazu otuda moje čuđenje. Optimiziraj slike na neku veličinu. Nije valjda da ti uploadaju slike od par megabajta? Ako slike imaju po nekoliko megabajta jer to baš potrebno?

Daj malo više infa o slikama i pdf-ovima. Jel se mora baš pdf uploadati?

Puno pitanja sam postavio.

nisi dobro si postavio, malo su neuki ti volonteri :slight_smile: fora je sto neki u pdf-u a neki i u jpg-u pa neke budu teske 22 kb a neke 1.6 MB, intersuje me kako da rasteretim to, ako stavim ogranicenje onda imam problem nece znati se snaci stim :slight_smile: Ne mora se pdf uploadovati, daleko od toga. Kontam da li da taj folder skinem na komp ili sta vec…malo sam se raspametio :slight_smile:

Kakva je upload skripta? Koristiš neki CMS ili custom rješenje? Ako je custom rješenje onda popravi skriptu za upload tako da resajza slike na određenu veličinu pa ćeš i time rasteretiti server.

Skini folder na komp i pogledaj fajlove, napravi backup toga i sa nekim programom (xnview) smanji slike na određenu veličinu i vrati ih na server. Naravno, uvijek imam original slike na kompu ako ovo smanjivanje ne prođe dobro tj. ne prođe prikaz na serveru.

Placas taj reseller 390 eura godisnje??? Za te pare mozes uzeti dedicated server sa 1-2 TB hard diskom.Ako ti treba pomoc za kompletno resenje koje se uklapa u tvoj budzet slobodno se javi.