Heh, nebi baš tako išlo…strm je ovo zalet i treba se usudit samo spustit. A da ne govorim kada su role mokre…kotači postanu jako skliski …i meni što vozim agressive role već 16 god (vrijeme leti xd) …nije mi se bilo nimalo svjedno spustit s mokrim kotačima.
Uglavnom, nebi zbog toga baš svatko mogao navući role i baciti se u vodu…pa što bude. Treba ipak iskustva s rolama.
Ako zanemarimo taj prvi problem…što se same vode tiče i trika…to sve ovisi od osobe do osobe kako je naučila nešto. Bilo bi jako dobro recimo trenirati gimnastiku i naučiti malo teorije i prakse…što nažalost nikada nisam. Zapravo, tek sam ovu zimu upisao gimnastiku, jer me kopkalo ostarjeti a da to nikad ne probam. (Kao još nisam ostario xd).
Smiješno, kada sam imao 17g…osjećao sam se prestar da upišem gimnastiku i bilo mi je bad…i onda sa 31g. skužim da još nije kasno, haha. Al ajd, nisam u grupi sa kikićima…nego slučajno naletih na poziv za gimnastiku za starije početnike…znači tamo gdje idem smo svi početnici i cirka oko 30g. Ali to mi je više radi druženja, održavanja tijela u formi…nije baš da neke specijalne stvari učimo sada. A opet…osnovna salta ipak učimo u fine mekane strunjače…što nikad kao klinac nisam imao.
Znači, moj prvi backflip sam naučio u more…pa onda sam s alkoholom prvi puta oslobodio strah pa ga okinuo na travu, hehe. Pa jedno 5 godina što sam radio backflip na rolama, prije svakog sam imao osjećaj “smrtnog” straha. Pa se navikneš da pljusneš tu i tamo na tvrdo…pa ti postane mila mekana voda i onda lagano počnem pokušavati double backflip u vodu. Tamo gdje ljetujem ima jedan skok sa 4m i svake godine uredno se pokušam baciti uzvratni double backflip. Tj. double gainer. Gainer je inače trik kada trčiš unaprijed, a vrtiš backflip unatrag. Lakši bi bio samo double backflip, ali tamo gdje je ta skakaona trebam preletiti neki kamen u vodi…pa je zalet jednostavno neophodan. Uglavnom, na tom double gaineru sam također probijao veliku vlastitu barijeru straha…i onda kada ekipa na plaži to skuži, počme djeliti taj strah sa tobom, haha…pa je ovako jednom bila vrištaona dok sam skočio taj double gainer:
(Btw. nemam pojma zašto je youtube unakazio taj video sa trzanjem)
Doduše, nikada to nisam uspio clean napraviti…uvijek bi ispalo 1.5 kruga (završetak na glavu) …a znao sam ga dobro i fail-ati pa sam nekoliko puta sa tih 4m pošteno zveknuo na leđa. Jednom sam tako zveknuo zatiljkom da mi je krv izbila na nos…i nekoliko dana me bolio nos kao da me netko šakom potegnuo. Vrag zna…možda sam se i tada koljenom pobrao da nisam skužio.
Uglavnom, kada sam prvi puta pošteno pljusnuo na leđa sa tih 4m, onda mi se strah dosta maknuo. Do tad sam se jako jako plašio te boli…jer sa mola (0.7m) boli fest pljesnuti na leđa…bojao sam se pomisliti što će biti ako pogodim leđima sa 4m. No kada se desilo, shvatih da je to drugačija vrsta boli…ne toliko užasavajuća ko ona sa mola. Više tupa bol i podnošljivo je. (Naravno boli, ali ne proporcionalno više koliko je narasla visina spram visine mola)
Kasnije sam jednom pogodio direktno na leđa i sa 11m visine, tako da sam i tu bol probao…i mogu reć, ništa ubitačno xd.
E sad, kako sam u glavi postao dosta čil sa tim padanjem u vodu…i sada sam prvi puta u životu bio skakao s rolama u vodu.
Bilo me prvo frka i double backflip…ali prvi pokušaj toga trika sam ga tako savršeno okrenuo kao nikada dosad…ono, nakon što sam okrenuo dva kruga imao sam još vremena u zraku gledati u vodu i pripremiti se za ulaz. (a ne ko inače…nesvjesno pljesnem s čim naiđem na vodu xd) …a i sama rotacija je bila baš kontrolirana, jer se dugo leti (i prema gore i prema dolje se leti, znači duplo vremena za istu visinu ako bi skakao sa skakaone). I onda nakon tako odličnog double backflipa, veli meni frend “Imaš ti triple, kad ćeš ako nećeš sad!”, haha. …i nagovori on mene na pokušaj triplea.
A meni je u glavi bilo da fakat bolju priliku za triple ne mogu zamisliti…a ako pogodim leđima u vodu, s tom boli sam se sada mogao donekle i pomiriti…tako da sam si odmah digao ljestvicu sa double na triple, haha.