##Uvod##
Ovaj tutorijal je više puta provjeravan. Ako doslijedno slijedite korak po korak, instalirati
će te Nginx server na Virtualmin/Webmin control panelu.
Nginx je super brzi server, koji zahtjeva minimalne hardverske resurse.
Cilj ovog tutorijala je da osposobimo low budget, unmanned VPS po najpovoljnijoj cijeni.
Na kraju ćemo dobiti dosta veliki diskovni prostor sa super brzim Nginx serverom, na jedinstvenoj
IP adresi, kojega možemo koristiti ne samo za testiranje već i ozbiljnije projekte. I to za svega
$20 USD/Year.
Hosting provider na kojemu sam testirao ovaj tutorijal je Vpscheap.net.
Doslovce sam se “iživljavao” na tom serveru i pokazao mi se i više nego zadovoljavajućim.
Nije mi cilj reklamirati ovog providera, nego je odabran zbog toga šta je to najpovoljniji
VPS kojega sam našao. Dakle, cilj nam je dobiti upotrebljiv VPS - doslovce za kikiriki.
Upravo sam zbog toga odabrao 256 MB RAM-a iako je 512 MB, opčenito, nekava minimalna preporuka
za naše komercijalne projekte, jednostavne statične ili dinamičke CMS stranice.
Za svega $20 USD/Year (uz vaučer i manje) dobijamo:
- 256 MB (minimalna preporuka za Nginx/Virtualmin instalaciju)
- 30GB Disk Space (ili 10 GB SSD-a za $28 USD/Year)
- 2 Core Processor
- Unmetered Network
- 1 IP Address
S obzirom da imamo golu mašinu, bez oprativnog sustava, instalirati ćemo i Linux distribuciju
Debian 6, 32 bit. Proces instalacije je u biti isti kao i za Cent OS ili Ubuntu Linux ali ako se
odlučite na neku drugu Linux distribuciju - ne garantiram da će sve proteći glatko.
Zašto Debian 6 32 bit?
Zato što želimo sa minimalnim ulaganjem želimo što bolje iskoristiti hardverske resurse koji
su nam na raspolaganju. Linux Debian je provjeren, stabilan i siguran. Osim toga, imamo svega
256 RAM-a na raspolaganju, pa bi instalacija bilo kojeg 64 bit operatvnog sustava bila overkill.
Na 256 RAM-a Debian 6 32 bit će raditi bolje. Na kraju, 64 bit OS nema smisla na mašinama koje
nemaju minimalno 4 GB RAM-a.
##1.) Instalacija operativnog sustava Debian 6 32 bit##
Vpscheap.net, kao i večina providera, putem korisničkog sučelja nudi mogučnost odabira i instalacije
(ili predinstalacije) operatvnog sustava. Mi smo se odlučili na Debian 6 32 bit.
Kada ste ulogirani u svoj račun, pronađite mogučnosti instalacije, odaberite Debian 6 32 bit i instalirajte ga. Nije neophodno ali preporuka je da napravite reboot sustava nakom što ste ga instalirali.
Ne možete pogriješiti prilikom instalacija operativnog sustava putm korisničkog sučelja. Ako nešto
krivo kliknete, uvijek možete reinstalirati ili deinstalirati OS.
##2.) Korisnički podaci za pristup VPS-u##
Nakon što ste zakupili VPS kod svog providera, isti će vam dostaviti vašu IP adresu
i root password, što izgleda otprilike ovako:
VPS IP Address: 214.42.442.137
SSH Root Password: nK8gHlč70njuW
##3.) Spajanje na VPS putem terminala i ažuriranje svega##
Nakon što imate svoju IP adresu i root password, možete se spojiti na svoj VPS putem terminala.
Linux ili OS X korisnici: ssh [email protected]
Zatim će vas tražiti password, upišete password i potvrdite.
Za smrtnike na Windowsima: za spajanje na naš VPS nam treba neki terminal emulator.
Najpopularniji besplatni terminal emulator za Windowse je Putty. Od komercijalnih riješenja
(a ujedno i moja preporuka) je SecureCRT.
Bez obzira koji terminal emulator za Windowse odaberete postupak je isti. Putty je sam po sebi malo
“tricky”, pa ako sa njim prvi puta radite morati će te baciti oko i na neki basic tutorijal.
Sa druge strane, SecureCRT je (za mene, Windows smrtnika) bolji i od nativnog Linux terminala.
[ Javite na PM ako želite punu verziju SecureCRT emulatora! ]
Pošto smo sada spojeni na VPS i imamo instalaciju (predinstalaciju) OS-a,
prije nego što instaliramo Virtualmin, napraviti ćemo kompletno ažuriranje Linux Debian 6 32 bit.
Ovaj korak nije nephodan ali je svakao preporučljiv:
apt-get update
I odmah potom:
apt-get dist-upgrade
##4.) Aktivacija Dotdeb paketa##
Ovaj korak također nije neophodan ali je i više nego preporučljiv.
Dotdeb je skladište softverskih paketa pomoću kojih ažuriramo
PHP i Nginx verzije. Tako se naš Linux Debian pretvara u močan,
stabilan i siguran LAMP server :
echo "deb http://packages.dotdeb.org squeeze all" >> /etc/apt/sources.list
Zatim dodajemo odgovarajući GnuPG key :
wget http://www.dotdeb.org/dotdeb.gpg -O - | apt-key add -
Pa ažuriramo :
apt-get update
##5.) Instalacija i osnovna konfiguracija Virtualmin panela##
Defoltna instalacija (za našu low budget mašinu) uključuje i hardverski prezahtjevni paket ClamAV. Riječ je
o sigurnosnim antivirus, malware i email scannerima, koji žderu naš skroman CPU i RAM. Naša 256 bit-na mašina bi uz ove pakete bila konstatno izvan memorije. Zbog toga moramo modificirati instalaciju :
wget http://nnucomputerwhiz.com/wp-content/uploads/install.sh
Zatim pokrećemo instalaciju :
/bin/sh install.sh
Odaberemo : "Y"
za potvrdu instalacije.
Ako tijekom instalacije skripta prepozna da ne postoji kvalificirana, propagirana domena na našoj IP adresi, zatražiti će “ručno” upisivanje iste. Naprimjer : mojadomena.com
.
Za vrijeme ovog postupka ne trebate imati zakupljenu (propagiranu) domenu, pointiranu na IP adresu.
Ali u tom slučaju neophodno je upisati domenu kojoj će te kasnije imati pristup, kako bi cijela stvar bila funkcionalna.
Tijekom procesa instalacije može se desiti da sripta zatraži primary network interface name.
U mom slučaju to je : venet0:0
Primary network interface name uvijek možete provjeriti komandom: ipconfig
U večini slučaja instalacijska sripta će sama prepoznati i konfigurirati primary network interface name.
Ako smo sve napravili prema uputama, instalacijska skripta će početi sa preuzimanjem svih potrebnih paketa. Također, skripta će preuzeti svoj vlastiti repozitorij za buduće nadogradnje i Virtualmin ažuracije.
Ti paketi će biti pohranjeni u fileu: /etc/apt/sources
.
Ako je sve prošlo dobro za sada imamo Debian 6 32 bit + Virtualmin panel.
Također, defoltna Virtualmin instalacija uključuje i Apache web server. Apache ćemo kasnije
isključiti jer mi želimo Nginx server.
Ako je sve prošlo dobro vrijeme je da se ulogiramo u Virtualmin,
na lokaciji: https://ipaddress:10000
Lociranje našeg servera bi trebalo pokrenuti konfiguraciju putem wizarda.
Slijedi preporučena konfiguracija:
- Preload Virtualmin libraries? - No
- Run email domain lookup server - No
Virus i malware scanner nam sada javlja da nije pronašao i(li) da nemože pokrenuti ClamAV.
To je u redu jer smo prije modificirali instalcijsku skriptu bez ovog paketa.
- Run SpamAssassin server filter? - No
- Mysql server? - Yes
- Postgresql? - No
- Set mysql password: odaberemo lozinku
- MySQL configuration size: small system
- Enter the primary nameserver for the system: odaberemo name server, npr. ns1.mojadomena.com
- Password storage mode: Only store hashed passwords (preporuka)
Nakon ove konfiguracije Virtualmin panela trebamo još isključiti Virus Filtering, jer će nam Virtualmin dosađivati sa upozorenjima da ne može locirati ClamAV, kojega smo zaobišli u istalaciji.
System Settings → Features and Plugins: isključimo Virus Filtering.
##6.) Instalacija Nginx severa i Virtualmin/Nginx pluginova##
Prvo ćemo isključiti Apache server:
etc/init.d/apache2 stop ; update-rc.d apache2 remove
Zatim ćemo instalirati Nginx server:
apt-get install nginx
Pokrećemo Nginx server:
/etc/init.d/nginx start
Zatim ćemo instalirati Virtualmin/Nginx pluginove:
apt-get install webmin-virtualmin-nginx webmin-virtualmin-nginx-ssl
Sada imamo Linux Debian 32 bit, Virtualmin i Nginx server.
##7.) Završna konfiguracija Nginx servera i Virtualmin panela##
-
Logiramo se kao “root” na lokaciji:
https://ipaddress:10000
-
System Settings → Features and Plugins:
-
Isključujemo:
- Apache website
- SSL website
- DAV Login
- Mailman
- Protected web directories
- AWstats reporting
- Subversion repositories -
Uključujemo: Nginx website → save
-
Tu postoji jedan mali bug, zbog kojega ne možemo uključiti Nginx Website i Nginx SSL Website
istovremeno. Zbog toga se vraćamo ponovno u iste postavke, pa naknadno (nakon što smo
uljučili Nginx Website) uključujemo i Nginx SSL Website. -
System Information → Refresh system information (gore, desno).
-
U sekciji status možemo provjeriti da li naš je Nginx server uljučen i da li je u pogonu.
-
Ukoliko Nginx server nije uljučen ili nije u pogonu: Features section → Enable Nginx
-
Preporučljivo je da još jednom provjerimo da li sve kako treba:
System Settings → Re-Check Configuration.
Ako je konfiguracija u redu i Nginx uključen možemo kreirati naše virtualne servere:
Virtualmin → Create Virtual Server
##8.) Zaključak##
Na webu se može pronaći gomila sličnih Nginx/Virtualmin tutorijala.
Ovaj tutorijal kruži internetom u raznim varijacijama i prevodima. Neke varijacije
su potupune a neke djelomične. Ovu verziju sam preveo, obradio, doradio i više puta
testirao.
Ja nisam sistemski administrator. O administraciji servera znam onoliko koliko sam
naučio iz ovakvih tuorijla. Tutorijal sam objavio jer je provjeren više puta (na serveru
kod navedenog providera) i pokazao se 100% ispravnim. Tutorijal mi je više puta zatrebao
a siguran sam da će se i drugima pokazati korisnim.
Ako sam negdje pogriješio ili nešto izostavio, slobodno me ispravite.
Jednom kada svoj unmanned VPS u potpunosti sami složite po ovom tutorijalu,
shvatiti će te da uz malo truda i prakse, po vrlo povoljnoj cijeni, možete biti svoj gazda
na svom vlastitom VPS-u.
Prednosti su velike naspram nekog shared paketa sa skupim Cpanelom.
Dobijate puno više prostora, neograničen broj domena, zasebnih virtualnih servera/korisnika, sa zasebnim
php.ini, tmp, logs fileovima, email, ftp računima, bazama itd.
Uz to imamo i super brzi Nginx server, koji se po brzini (naručito kada su statični fileovi u pitanju)
ne može uspoređivati sa Apacheom. Močan Virtualmin će automatski konfigurati FastCGI
protokol koji se može implatirati u sve jezike koji podržavaju network socket, uljučujući i nezaobilazni PHP.
Dovoljno je napomenuti da Facebook i Wordpress koriste Nginx kao proxy server.
Na kraju, s obzirom na low budget providere, poput vpscheap.net, možete proći povoljnije
sa unmanned VPS - nego da plačate neki ograničavajući shared hosting.
Sretno sa instalacijom i…
javite kako je prošlo!