[Tutorial] Kako zarađivati od Youtubea

Pošto dugo nije bilo tutorijala na forumu aj ja da frknem jedan za jutjub noob frendli no kamera no mikrofon 5 min job (c3po izgore)

Sve šta vam je potrebno za ovu zaradu od jutjuba je sajt https://behappy.me/generator gdje pravite slike od teksta a tekst su quotes ili citati koje nađete na masu sajtova kopirate text nalijepite i napravite sliku, možete desetine slika napraviti za minut dva. Ukoliko nemate ideja za koje citate da radite klipove gledAjte sajtove sa citatima i koristite https://keywordtool.io

ukoliko ste pefekcionista :slight_smile: možete thumbnail napraviti u https://www.canva.com/create-a-design đe ima posebna sekcija za pravljenje thumbnaila za jutjub

slike na jutjub ubacite preko photo slideshow, dodate besplatnu muziku, podesite trajanje i kako slike da se vrte i toeto. i tako dnevno možete napraviti stotine videa. Ukoliko vam se ne sviđaju ove jednostavne slike koje mozete praviti sa bihepi sajtom ima i dosta besplatnih sajtova za pravljenje postera koji će ljepše izgledat. Imate besplatnih slika na sajtovima https://www.pexels.com/ i https://pixabay.com/ koje možete slobodno koristiti za pravljenje postera, mada onda to sve bude više vremenski zahtjevno. pored quotes ima ju tu još tematika koje se mogu obraditi sa ovim tekstualnim videima. Pored citata na engleskom i našem možete obraditi sve jezike svijeta. Citati ničim nisu niti mogu bit zaštićeni.
boyfriend quotes - YouTube

evo primjer jednog takvog videa.

ja sam prije tri mjeseca testirao s tim da su to uglavnom bile 3-4 slike i par duzih klipova sa više slika. ovo je dio statistike videa.

Nadam se da se niko od jutjubera koji vrijedno i ozbiljno rade neće uvrijediti ovim tutorijalom

3 Likeova

Lijepo da je i ovo neko objasnio, svaka cast :slight_smile:

Dobro si i rekao sto se kvalitete tice, uvijek neko kanal slicne tematike moze pokrenuti i sa ovim “boljim” stock pozadinama i od toga napraviti nesto kvalitetno. U svakom slucaju, lijepo je sto ovakve stvari zelis podijeliti :slight_smile: !

“A dje je pecat ?” :slight_smile:

  • htjedoh reci reci a gdje tu zarada, jer ovakvih videa treba nastancat bas puno za neku sicu, ali ideja nije losa

Ko sto rekoh ovih klipova se moze nastancat bar 200 za jedan dan. Ja nit sam imalo isteazivao nit sam custom thumbnail pravio, nit sam opis neki van 5-6 rijeci pisao, nit sam napravio par blogova dje bi automatski importovao klipove time im dao podrsku, klipovi se vecinom 30ak sekundi i takvi losije rangiraju od duzih klipova, slike i tekstovi se cesto ponavljaju i jos nekih stvari koji bi uz korigovanje i malo istrazivanje dali i vise pregleda i zarade. Dalje ovim sistemom se moze pokriti masu tema pa vidjeti dje je sansa i lakse se mogu uzeti pregledi.

No ipak ja se ne bavim jutjubom pretjerano, cisto nekad istrazivacki i nikom nista ne garantujem ni preglede ni zaradu, no eto ako nekom fali ideja, mozda mu se ovo ucini zanimljivo.

Ja tražim nešto što može biti masovno da se radi velik broj brzih videa a da nije riskantno za copywright ali ništa mora biti traženija, ovo sa quotama i porukama nije traženo vidim pa ću pokušati nešto na tom tragu ali što bi moglo biti više traženo. Dakle da zadovolji sva 3 uvjeta, traženost, brzina i coprywright free.

Uglavnom krenuo sinoć raditi video, reko idem da vidim jel mogu napraviti video u 5 min kako ti kažeš, i uspio sam, evo negdje točno 5 sati prošlo. Ušao u onaj program za slike, pa reko bolje da ja u Premier Pro radim da bude malo bolje, pa onda reko, ajde neka se slike miču, pa nek se tekst miće, pa onda da ubacim i koji video… i tako izgubio cijeli dan na ovaj dirljiv video koji neće nitko gledati, pa barem da pogledate vi…i molim like ako vas je ganuo, trebat će mi za druge videe koje mislim stavljati na taj kanal.

4 Likeova

Pohvale za video. :thumbsup: :blush:
Samo, zašto 480p? :o:

Da zašto? Radio sam ga u 1200. Možda mi kanal treba dobiti neke ovlasti ili će uskoro postati HD. Nemam pojma.

Video odlično odrađen :+1:.
Jedno pitanje kako ćeš rešiti monetizaciju tj. autorska prava za muziku?

Upisao sam copyright free music i našao pjesmu.

Nema čekanja. Jedino ako ga nisi maloprije uploadirao, i tada bi već radilo…
Ako budeš radio novi uplaoad, napravi da audio kraj bude u fade a ne u cut-u (onakvom). Linkove na druge videe možeš dodati naknadno. :blush: :o:

Ovde na forumu ima bar desetak miliona u FB stranicama, pa zamoli ili ponudi novcanu nadoknadu za dva tri shera na stranice i eto i pregleda i subova i $€£¥.
Tako moze da se pogura bilo koji kanal samo malo kolegijalnosti :slight_smile:

@bugi
Ne bih se složio da quotes i varijacije nisu tražene. Kad sam rekao 5 min mislio sam na ovakav video

Ovaj ima 650k pregleda i masu je sličnih sa takvim i većim brojem pregleda, a ovakav video se napravi za manje od 5 minuta. Po gore napisanom sistemu. Ovo što si ti napravio je ultra pro za ovakve videe


evo može se po vremenu objavljivanja da treba cirka 5 minuta

pored citata ima tu još hrpa na isti sistem napravljenih videa koji imaju baš masu pregleda


e sad ovo su uglavnom stariji videi prije promjene yt algoritma i još je manja konkurencija bila, ali ima prostora i sad da se zaradi ovakvim videima

Eto… :thumbsup:

Čak ako je i tako Bugi, to najčešće mora pisati na YT pageu; koja je pjesma i odakle. Možda tvoji ne traže :o:

Ma vjerojatno ima, ali tu nikada nema opcije da video ode viralno, pogotovo ne sada, to su sve stariji videi sa puno pregleda.

Ok, morati ću ispod videa stavljati ovo u buduće.
Što je sa slikama, npr htio bi sad raditi videe kako se Švanconeger nabildao od 1 do 80e godine ili top 10 čudnih kuća. Jel smijem skinuti slike sa neta, npr sa nekog članka. Vidim da svi to rade no vjerojatno ovisi na koga naletiš.

Moraš vidjeti na samoj audio temi (tamo gdje si uzeo) koja je licenca, jeli Creative Commons i ako jeste, što traže zauzvrat.
Postoje i webovi kojima u titleu piše “Free Music”, ali to je samo zbog tražilica i to nije to. Treba naći ovaj text šro sam napisao gore. :slight_smile:
A slike… pa znaš… uglavnom tako kako si napisao. :o:

Svakakvo smeće može otić viralno, klip je jedan poster sa jednim citatom doduše nije urađen na bihepi sajtu no slika pa na nju naljepljen tekst u paintu.

Čak i ako ništa ne ode viralno, a ja sam se iznenadio jer se šeruju i ovakva smeća, može se dobit pregleda pofino jer postoje milioni pretraga za koje nema relevatnih klipova pa makar oni bili jako loši.

Pored citata kao što rekoh ima još mnogo stvari koje se tekstualno mogu obradit.

2 Likeova

Evo još jedan ljubavno - romantično - poučni. Oko 1 sat mi je trebalo što je ipak puno. Max 20 min bi trebao trošiti po videu da bi to imalo smisla.

Nema smisla ni dvadeset minuta ako ne dobije posjetu. Evo šta bih ja uradio da oću ozbiljno ući u ovo (možda su niđe veze savjeti al eto):
odradio 500-1000 videa na gore spomenuti način i iz statistike tih videa poslije 20-30 dana već bi se moglo vidjeti šta prolazi šta ne, za lupam 100 videa koji dobijaju veću posjetu od ostalih bi pravio ozbiljnije videe i onda njima napravio par sajtova i blogova podrške kao i fb pejdž koji bi uvezao. Takođe od te velike gomile 500-1000 videa bi isprobao 5-6 jezika npr. njemački, norveški, engleski, domaći, španski, holandski… jer ipak taj engleski svi rade i fokusiraju se na to tržište pa je konkurencija jača i pokrivenost dostupnih neobrađenih pojmova je manja.

Bugi onaj video je zaista odličan, svaka čast…al da bi nešto i približno izgledalo gledljivo kao to, treba se izgubiti i par sati na tome… pa ako ništa ne zaradiš, a naradiš se ko Isus u mjesec dana isprobavanja samo da bi vidio dal to prolazi il ne, onda na kraju budeš prilično frustriran i jadan.
Ovi brzinski videi od 10min izrade, ta vremena su prošla… Nakon stavljanja novog Youtube-ovog algoritma u pogon, mislim da nema šanse da vam to prođe, jednostavno videi kratkog vremenskog trajanja su najviše najeb. i oni ako i sada odu u viral, to je pravo čudo. Ovo što gledate je sve prije update-a algoritma, a sada su neka nova pravila… Na grubo, samo za soma eura zarade treba vam cca. 2.5 miliona pogleda…tako da, treba se dobro oznojiti i nasjediti pred monitorom da bi se nešto možda i zaradilo na svemu tome…

1 Like

Pa ne mora biti kratak video. Nije problem dodati jos slika. Ali i ja se slazem da je ova metoda trebala ranije bit upogonjena jer sam isto ovo na umu i mnogo ranije imao. Mnogo bolje bi prosla no sad, ali opet ja mislim da moze i dan danas proc