U Malinskoj tik uz plažu napuštena 3 hotela 🏨

Ne znam jeli samo to meni čudno…ili?
Znači tik uz plažu napuštene hotelčine…koje i nisu nešto oronule da izgleda da se treba iz temelja nanovo graditi. Za jednog smo čak cura i ja prvo mislili da je u funkciji…dok smo skužili da je i taj napušten.
Osim hotela, napušten je i ogrooman parking…kojem auti ne mogu prići jer ga uredno čuva hrđava rampa koja se tko zna kada zadnji puta digla. A iznad rampe gužvetina…auti parkirani uz cestu itd…

Samo da se parking stavi u funkciju sa automatskom rampom/naplatom …eto fine lovice. Ne djeluje velika investicija za onoga tko posjeduje parking…ali njemu to sve očito ne treba kada čami tako napušteno.

Evo i malo slikica:
Znači, dva hotela su tik uz plažu…skrivaju se iza ovih drveća

Evo ih pobliže, prvi hotel:

I drugi je odmah do njega:


Ne preferiram betonirane “plaže”, ali izgleda sasvim ok:

Kada se krene sa plaže…prolazi se nekom čudnom (također napuštenom) zgradetinom:

I onda se gore izbije na parking koji je također napušten. Ovo je toliko ogroman parking da ga nisam mogao obuhvatiti cijelog. Pošto ponire…ima ga duplo više u dalj nego što se vidi…još je na kraju i dodatno širi.

A osim ovog parkinga ima i još jedan:

I vjerovatno i gore ima još parkinga…ali tim putem nisam išao gledati…

Tu smo znači kod trećeg hotela, koji je udaljen svega 5min od plaže:

I na ulazu u kompleks stoji vjerna rampa:

A s druge strane rampe je gužvetina. Dok sam slikao oko 20.00 i nije bila neka gužva…ali u 18.30 u koliko sam ja naišao tamo…je bila poprilična gužva. Mogu misliti kakva je kada je najveća špica.
Znači u 18.30 su auti bili nagurani fest oko ove rampe…

A i cijela ulica je bila krcata auto do auta…

Ne znam…meni je ovo bilo jako čudno vidjeti… što će reći kolege forumaši? :slight_smile:

I ja sam se ove godine pitao isto, nedaleko tamo. I dosao sam do zakljucka da lokalne vlasti pogoduju takvoj atmosferi to jest da idu niz dlaku mocnicima koji ih za uzvrat odrzavaju na vlasti.

Ali lako moguce i nesto drugo. :slight_smile:

Ja sam proletos bio u Cittanovi NOVIGRAD isto hotel ili odmaraliste u parku pored crkve na 5 metara od mora i plaze napusteno povadjeni prozori,kao kupice ovaj ,onaj,marko ,jovo sime
kinezi arapi izraelci,sve je to politika igraju se lovom nasih dedova i roditelja …neka propadne ako ja se ne mogu ugraditi.,

2 Likeova

Ja ovako da lupim sad, iako nisam upućen u konktretnu situaciju, ali znajući iz sličnih primera - ti hoteli su verovatno dovedeni u propast da bi onda neko mogao da ih kupi jednog dana za sitne pare i na tom podigne svoje hotele ili šta već želi :slight_smile:

2 Likeova

Nije to samo u tom mjestu, imaš nešto slično u Kleku itd. itd… Mislim da je riječ o vlasništvu nekih prijeratnih državnih firmi, koje su propale, pa je ta svojina prebačena u vlasništvo tih država koje se ne žele zamarati sa time. Dosta tih hotela pripada BiH, zbog toga su nedavno u Hrvatskoj glasali da se ta svojina zbog neaktivnosti oduzme od BiH, što je odmah pokrenulo BiH da pokrene sudski proces.

Ima i od firmi iz Srbije dosta objekata koji su napušteni, jer isto kao i sa BiH se radi na utuženju radi povraćaja prava. Tako da niko ne želi dati pare za obnavljanje, dok se nezna tačno čije je.

Mislim znamo svi čije je, postoji mesto koje se zove katastar i tu je sa pravne strane stvar jasna. Ali sa druge strane šta će biti sa cenama zakupa soba kad se na primer u mestu pokrenu tri hotela sa recimo 150 soba zajedno, pa posetilac može da bira. U interesu lokalnih izdavača prostora je da to sada neradi, jbg.

1 Like

Pa … niste jedini koji se pitaju… Nije vezano za isti objekat ali poenta je ista…

Na zalost svih ljudi koji cije su zemlje prezivjele rat, neki objekti su prezivjeli rat ali nisu prezivjeli mir… Isto je i sa fabrikama. Bio sam u Kravicama i posjetio jedan objekat koji je prije rata bio odmaraliste za djecu sa problemima sa disanjem. Cudo arhitekture. Ni jedna stepenica u cijelom objektu na dva sprata! Sve prilagodjeno djeci. Nazalost, napusten, razbijen… O tom objektu mozete pogledati ako nadjete epizodu “Tajanstveni objekt u borovoj šumi” iz serijala Betonski spavaci (nisam je uspio pronaci na netu). Inace na thumbnailu je upravo ovaj objekat.

Generalno o serijalu Betonski spavaci…

3 Likeova

Dobar dokumentarac :+1:

Edit: Pronašao sam ga na:

To u Maslinskoj je turistički kompleks Haludovo… Nekada jako poznat a danas propada. koliko sam ja upoznat svašta se tamo događalo tokom godina… Cijeli kompleks je ogroman i puno dijelova je teško dostupno.

Više INFO o kompleksu imate ovdje: http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Zaboravljeno-Haludovo-Nekadasnji-turisticki-div-iz-Malinske-postao-spomenik-mutnih-radnji

1 Like

Tu negdje sam vidio ovo

(da sam samo im’o sprej da dopišem FREE HUGS) :laughing:

2 Likeova

Betonski spavaci upravo na HTV1

Evo sad rekose, svake nedelje u 20:40 na HTV1 Betonski spavaci