Ugovor za retailers-e / preprodavače

Pozdrav,

s obzirom da mi se sve više javljaju web-shopovi koji bi htjeli prodavati moje puzzle i kupovati ih od mene po veleprodajnoj cijeni, odlučio bi se i na taj korak.

Tu odluku nevoljko donosim jer je smatram pomalo rizičnom zato jer…
…ti shopovi uglavnom traže suradnju za otkupnu cijenu koja je 50% moje cijene. To nebi nikako bio problem, kad bih bio siguran da će ukupna prodaja rasti. No s obzirom da sam trenutno jedini prodavač svojih puzzli na planeti, to znači da će meni opasti prodaja za one kupce koji bi se inače odlučili za moj web-shop … a ovako će im vrlo lako odluka pasti na neki drugi shop… pogotovo što bi se onda moje puzzle našle i u nekim jako poznatim (No.1) shopovima iz ove niše…koji će onda biti prvi odabir mnogim kupcima.

Figurativno, kad bi se moja čitava prodaja raselila po tim shopovima, padam na 50% trenutne dobiti.
S druge strane, ti shopovi imaju neku svoju publiku… pa bi se ukupan volumen prodaje trebao povećati.

S treće pak strane, ovo su otvorena vrata da netko kriomice može proizvoditi moje puzzle i prodavati ih… jer jednom kad dobije dopuštenje da izloži moj artikal u svoj web-shop … teško je dalje pratiti jel on zaista prodaje ono što otkupljuje kod mene …ili ih dodatno proizvodi kod sebe. Ovo mi je dosta mrsko… ali valjda nisu svi “balkanci - mindset”, heh.

Htio bih složiti tako neki pametan ugovor da se zaštitim od nekih loših ishoda, pa eto čisto primam prijedloge na što sve bi trebao pripaziti i ograditi se ugovorom. Možda i ima neka dobra špranca ugovora na ovu temu?

Ono što meni zasad pada na pamet od stavki:

  • da ugovor ograničava min. cijenu po kojoj retailer smije prodavati
  • da retailer nikako ne smije proizvoditi moj artikal i u slučaju kontrole i ispostavljanja da je proizvodio… da plaća unaprijed propisani penal
  • da ja zadržavam pravo u bilo kojem momentu zatvoriti nekom retaileru mogućnost daljnje prodaje, ali u tom slučaju moram otkupiti natrag sve svoje proizvode po istoj cijeni po kojoj sam prodao.

Nekako mi se čini da sa ovim dosta toga pokrivam, a sve dodatne prijedloge ću rado poslušati.

Hvala.

2 Likeova

Ja ovako kao laik u svemu tome gore što si naveo bih ti rekao samo onu…“Da je bolje zaraditi manje a obrnuti više”. Više će ljudi znati za te tvoje puzzle Opet tih 50% koliko traže shopovi po meni je malo preterana trgovačka marža

Po meni, (ako je tako moguće) pustiš bih šta ja znam neku probnu seriju web shopoivima uz ove ugovorne stavke pa vidiš kako ide. Ako ide ok onda “teraj u taljige”

Isto tako ovo što si naveo od ugovornih stavki po meni je O.K.

Nisam upućen al verovatno si te puzzle nekako zaštitio nekakvim autorskim pravom(trade mark) ako mogu tako da kažem pa tako da ih niko ne može “ukrasti” od tebe

P.S sad sam bio i na webstranici kao i odgledao promo video, zanimljive puzzle :grinning:

2 Likeova

Da sam na tvojem mjestu, odabrao bih samo jedan web shop. Imaš eksluzivan proizvod (samo ga ti prodaješ) i zašto ne nastaviti tu ekskuzivu.
Ili, odabareš po jedan web shop na svakom kontinentu. Znam, zvuči prepotentno, ali zašto ne.

1 Like

E to je i moja dvojba…između vaša dva odgovora. :smiley:
Koja mi se nije baš rasčistila u glavi evo već godinu dana.
Dok je proizvod bio novi, full sam htio eksluzivu i nije mi padalo na pamet gubiti tu poziciju.
Sad mi se već čini da bi svakako morao testirati i drugu stranu priče…jer tko zna, možda se tamo baš skriva veliki potencijal. Tako da ću ići sa ovom varijantom gdje ću već na razini ugovora imati pravo blokirati/otkazati retailere ako mi se učini da su više štete nego koristi.

1 Like

Osobno bi prodavao, time jačaš svoj brand. Teško je biti proizvođač i trgovac, tvoje je da odlučiš kojim putem misliš ići. Ugovor dati dobrom pravniku i ne štediti na tome ili se praviti pametan.

S druge strane svi pamte prve i teško se netko odlučuje na kopiju, uvijek postoji sumnja da kopija nije dobra (vidi LEGO, ima milijun kopija a prodaja im samo raste).

Treće, s izlazom na druge web shopove se dobiva i potencijal od većih lanaca i većih narudžbi pa samim time veći prihod i zarada u apsolutnom iznosu.

Sretno s poslom i držim fige da što god odlučio da je najbolja odluka.

2 Likeova

Ako ideš preko web shopopova vrlo vjetojatno će naručiti puno paketa.

Ako ti prodaš x u tjedan dana, a web shop naručujuje mjesečno 12x, još uvijek imaš 50 % veću prodaju po 50 % manjoj cijeni.

Mana, krađa proizvoda.