UK probno uvodi koncept prijava slično američkom DMCA-u

Ukratko, novom legislativom namjenjenom reguliranju problema kršenja autorskih prava kroz online-sredstva poput P2P file-sharinga i sl. UK planira uvesti mehanizam prijava kršenja autorskih prava (CIR - copyright infringement report) koje bi nositelji autorskih prava slali ISP-ovima, a ovi bi po pritimitku takvih prijava slali pismene (običnom poštom) obavijesti o tome svojim korisnicima na koje se te prijave odnose. Ako se za istog korisnika dobiju tri takve prijave tijekom 12 mjeseci, nositelj autorskih prava bi mogao dobiti mogućnost ishodovanja sudskog naloga kojim će od ISP-a dobiti na uvid osobne podatke prijavljivanog korisnika, koji su mu potrebni da zatraži zaštitu i odšetu sudskim putem. U tom procesu će sudjelovati i prizivno tijelo - kojemu se prijavljivani korisnik može žaliti.

Novi prinicip će se providiti pokusno godinu dana, a nakon toga će ISP-ovi morati početi slati pismene obavijesti temeljem CIR-ova.

Još godinu dana nakon toga će se evaluirati da li je nova mjera dovela do reduciranja popularnog dijeljenja datoteka, nakon čega bi nadležno ministarstvo moglo narediti ISP-ovima proveđenje sankcija nad “dosljednim” prekršiteljima, iako se ta faza nikako neće dogoditi prije slijedećih parlamentarnih izbora u UK-u.

Jedino što mene tu zanima kako npr. Croatia Records ili npr. Toni Cetinski zna da sma ja i ti razmijenili neku njihovu pjesmu, ili da si ti skinu neku njihovu pjesmu s mog kompa ili obrnuto? E da bi to znali trebali bi mi danonoćno prisluškivati promet kojeg radim, a to već opasno graniči s nekim ustavnim pravima, a i nekim zakonskim riješenjima.

Ako ne znaju, onda ne znaju.

Ako nekako saznaju, onda su saznali. Zašto bi jedini način da to saznaju bio ilegalan? Npr. ja sam mogao to reći Toniju Cetinskom. Ili je netko od njegovih mogao instalariati torrent i podnijeti prijave protih leechera njegove pjesme. On - Toni - naravno ne zna njihove osobne podatke. Ali preko ovakvog mehanizma im može poslati upozorenje, bez da je njihovo pravo na privatnost narušeno. Tek ako se prijave ponavljaju, Toni bi otišao na sud i podignuo tužbi.

Pa i sada je moguće dignuti nalog i ići tužbom. Ovakva rješenja su tu da postupak pojednostavne za sve strane, tako što će i prekršitelju dati šansu da prođe samo s obavijesti i sačuva anonimnost, bez peripetija i troškova suđenja. A zamisao je da se autoru ponudi mehanizam koji je jeftiniji i omogućuje mu da brže i lakše dobije željeni efekt - da se prestanu kršiti njegova prava.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja