Uplaćujete li sebi neki radni staž, životno osiguranje, nešto drugo

Kako vi koji radite “od kuće” a ne u nekoj firmi, kako planirate riješiti mirovinu nekad kad dodju godine? (65 g.)
Uplaćujete li sebi neki radni staž, životno osiguranje, nešto drugo ili ništa?
Ja to pitam jer bih i ja trebao početi o tome razmišljati dok ne bude kasno.

Radim “od kuće”, ne uplaćujem si ništa, niti ikad budem. Imam nešto staža i nemalo novca u mirovinskom fondu i odavno sam se pomirio s tim da mi je to prisilno otet novac kojeg nikad neću vidjet. Ne pada mi napamet da još dodatno uplaćujem.

Mislim da je prava glupost da ako radiš od kuće, da uplačuješ mirovni fond. Zar nije logičnije, barem po meni, da određeni iznos zarade svakog mjeseca stavljaš na račun, koji će služiti za crne dane i starost. Što bih državi davao pare pa da me rokaju porezima.

Ovo je dobra ideja: tko može i želi, bolje da gura novac u čarapu za stare dane. I to ZAISTA za stare dane, a ne kad se nešto nakupi, uplati se skijanje ili kupi novi auto.

Poanta je što svi koji uplaćuju mirovinsko to rade za ljude koji su trenutno u mirovini. Nama će uplaćivati buduće generacije.

Sad dolazimo do problema: Hrvatska će do 2050. imati barem pola milijuna stanovnika manje (s tim da je ovo optimistična prognoza), pa je legitimno pitanje “a tko će to nama uplaćivati mirovinu?”. Imat ćemo najmanje mirovine u Europi, doslovno.

Stoga, pamet u glavu i novac u čarapu.

Što se tiče novca u čarapi, tu je najsigurniji ako ti netko ne provali, ali tokom npr. 30 godina inflacija će pojesti velik dio tog novca. Mislim da bi bilo idealno pronaći nešto gdje će kamata barem pokrivati godišnju inflaciju, a da je recimo 99 posto sigurno da neće propasti ili slično.

[quote=“afro”]
Poanta je što svi koji uplaćuju mirovinsko to rade za ljude koji su trenutno u mirovini. Nama će uplaćivati buduće generacije.

Sad dolazimo do problema: Hrvatska će do 2050. imati barem pola milijuna stanovnika manje (s tim da je ovo optimistična prognoza), pa je legitimno pitanje “a tko će to nama uplaćivati mirovinu?”. Imat ćemo najmanje mirovine u Europi, doslovno.

Stoga, pamet u glavu i novac u čarapu.[/quote]

Neće nam uplaćivati buduće generacije ako nemaš radnog staža bez kojeg ne možeš ni imati mirovinu,
a ja sam mislio uplaćivati neko životno osiguranje ili na štednju u banci samo ne znam ni to koliko je sigurno,

Životno osiguranje to je prevara samo tako.

  1. Kao garantiraju ti da češ nakon 25 godina uplaćivanja dobiti nešto => pa u današnjem financijskom svijetu nemreš reći jer će i najbogatija banka riknut za tri godine.
  2. Ako hočeš dobiti na kraju puni iznos, moraš dozvoliti da dinamički povečavaju tvoju mjesečnu ratu (inflacija, porast cijena itd). Ja sam poceo 2002 sa 50 eura mjesečno i kad sam prekinuo 2007 rata mi je već bila 75 eura i to u jednom vrlo poznatom osiguranju.
  3. Zbrojite si sami početni iznos puta broj godina koje plačate i doći će te na veći ukupni iznos od onoga kojeg su vam oni rekli da vam je osiguran.
  4. Mame sa time da MOŽETE dobro zaraditi na kraju, ali siguran vam je samo osigurani iznos, koji je u trenutku plačanja postavljen. Nažalost stalnim podizanjem rata se ne podiže i krajnji garantirani iznos.

Ma prevara samo takva.

Ja svaki mjesec stavljam na jedan poseban tzv. cash konto (konto sa kojega ne možete plačati nego samo uplacivati) jedan odredjeni iznos. I to bi svakom savjetovao, odj. sva osiguranaj osim obaveznih i pare samo trpati ili čarapu, sef ili na jedan takav konto.
Jedina mana je da je taj konto u banci, ali razmisljam da svake godine ušparani novac dignem i stavim u sef. I to doma…

Ne uplaćujem ništa više nego to zakon propisuje, što se nažalost u Hrvatskoj mora. Suludo je da je to zakonska obveza, a svi znamo da se radi o čistoj prevari države - piramidalna shema iz udžbenika.

Osim toga, uz naše mirovine, smatrao bih teškim neuspjehom situaciju u kojoj bi bio star i čekao svaki mjesec tu crkavicu/milostinju.

Ne prijavljivati prihode je u načelu rizik. Kod nas trenutno nije, jer porezna uprava kao i država uopće destimulira igranje po pravilima i ljudi koji su odlučili držati se pravila imaju jasan osjećaj da su gubitnici. Ali nije moguće reći kako će biti ubuduće. Uglavnom, tko prijavljuje prihode mora plaćati i mirovinsko kao što čini Šljaker i onda će imati pravo na penziju čiji iznos neće znati dok ne ide u penziju. Ali, bit će mala.

Kod nas se kao oblik štednje često nudi osiguranje sa štednom komponentom. To i ja uplaćujem, recimo. Ovdje treba razumjeti da nije moguće očekivati zaradu, zato što to nije samo štednja, već i životno osiguranje, dakle dio uplaćenog novca mora odlaziti na pokrivanje rizika. Ovo je zanimljiva opcija zapravo ljudima koji imaju obitelj, a nemaju novaca da plaćaju zasebno samo osiguranje i još štede. Tko to može, svakako se isplati plaćati čisto životno osiguranje jer se za relativno malen paušal osigurava obitelj s relativno velikim iznosom u slučaju rane smrti. Ovo kod nas često osiguranje sa štednom komponentom, kada se uračunaju uplate i inflacija zapravo garantira da će se po doživljenju iz osiguranja dobiti isplaćena negdje polovica vrijednosti koja je uplaćena tijekom godina. Sve iznad toga je tzv. očekivani prinos, tj. novac koji bi uplaćeni novac zaradio. Naravno, kako je rečeno, to dolazi u obzir tek ako se aktivira i koristi tzv. indeksacija (pokriće inflacije), jer inače tijekom godina realna vrijednost uplate biva sve manja (mislim da cca. 2 % inflacije na 30 godina sreže početnu vrijednost na pola, nije teško izračunati), pa to niti nije neka svota na kraju kako god bilo. I naravno, ako društvo uopće zarađuje. Ja osobno, reicimo, imam i u Merkuru i u Allianzu i u Generaliju. Merkur i Allianz za sada uredno zarađuju neku sitnu pinkicu svake godine, a ovaj Generali me je prošle godine čak obavijestio da nisu ništa zaradili. Nisam nikada provjeravao što ću stvarno dobiti od toga, računam da ću dobiti između pola i cijelog iznosa vrijednosti koji sam uplatio.

Postoji i famozni treći stup koji je alternativa ovom životnom osiguranju. To ne uplaćujem, pa ne znam puno o tome. Na žalost, svaka vlada koja dođe kod na vlast prvo počne diskutirati o tome da treći stup ukine i tako otuđi taj novac. Ovo sigurno djeluje katastrofalno na cijelu priču. Općenito, dosta se toga može čuti o mirovinskim fondovima kod nas, primjerice dealovi gdje mirovinci kupuju loše dionice poduzeća da bi pomagali svojim matičnim bankama i sl. To su vjerojatno marginalni oblici drama koje se u puno većoj mjeri zbivaju po EU i dio su ove krize. IMHO:

Po svjedočanstvima koje sam ja čuo, oročena štednja u banci je dugoročno najisplativija opcija. Bolja od bilo kakvih dionica ili investicijskih fondova. Istina da smo trenutno u kamatnoj krizi zbog toga što središnje banke u EU štampaju lovu. Uskoro će (ovaj mjesec su već trebale) kamate i u domaćim bankama pasti za jedan postotni poen (sa cca. 3 % na cca. 2 %), pa štednja u banci djeluje nekako odbojno. Međutim, treba znati i da je ta svota osigurana od države.

Fondovi preporučaju da se u njih ulaže više u dioničke kada je čovjek mlad, a tijekom godina da se novac prebacuje u nasigurnije novčane fondove. Čitam da se očekuje da će dionice postati najzanimljivije ulagačima jer se naprosto nema u što drugo ulagati. Kako će to utjecati na dioničke fondove, treba vidjeti, ali to već spada u domenu špekulacije.

Kada se u starim danima uštedi neki novac, čovjek može ugovoriti rentnu isplatu. Ona bi se trebala računati tako da se količina novca koju je osoba uplatila takvom fondu, podijeli s brojem godina koliko je čovjek mlađi od 74 (što je očekivano doživljenje u HR). Tu cifru, umanjenu nešto za profit fonda, penzioner dobiva isplaćenu tijekom svake godine kao rentu. Radi se o jednostavnoj vrsti osiguranja gdje oni koji ne dožive 74 godine osiguraju onima koji nadžive 74 godine rentu, jer se zbog normalne razdiobe može očekivati da će jednih i drugih biti jednaki broj.

Najsigurniji i najisplativiji oblik štednje je poduzetništvo, tj. da čovjek dok je mlad radi i zarađuje i stvori nekakav biznis, te smjerno štedi - da li u banci, da li tako da kupuje po Lici zemljišta za pola kune kvadrat, da li tako da kupi kakvu nekretninu (što će uskoro biti dobro oporezovanu, pa je to, navodno, razlog zašto dionice postaju sve atraktivnije).

Treba razumjeti (barem se meni tako čini) da je liberalni kapitalizam postavljen tako da se spriječava akumulacija kapitala - sve što se zaradi treba biti i potrošeno, a živi se u stalnom kreditu, tj. čovjek bez posla je čovjek-beskućnik.

Ja mislim da ovo nije dobro vrijeme za štednju, ali je odlično vrijeme za rad. Puno rada.