Usluge pružanja zajmova

Što mislite o (našim) stranicama koje se bave ovime tipa Ferratum ili Minikredit.hr?

Govorim o mikro/mini zajmovima jer krediti ispod 1500kn nisu pod nadležnosti Hrvatske narodne banke i na takve se zajmove mogu obračunavati kamate (naknade) višestruko veće od maksimalno propisanih 12% (08/2011).

Gledam i vidim da obje stranice nude isto (iste svote kroz isti broj dana u konačnici sa istom premijom) pa me zanima je li netko zna jesu li definirani zakonom u vezi uzimanja određenog postotka ili je to možda stvar dogovora da obje tvrtke jednako uzimaju?
Još davno sam imao ideju za ovako što i kanio otvoriti d.o.o za usluge pružanja zajmova međutim od toga se tada odustalo, a sada gledam da konkurencija i nije baš ogromna kod nas jer je po meni legalno lihvarenje uzeti 400kn i tražiti 500kn nazad nakon 15 dana. :slight_smile:

Što mislite o neplatišama? Mislite da ih ima puno u ovakvim poslovima?

Na koji način se osiguravaju da će naplatiti iznos kasnije?

U općim uvjetima ugovora o zajmu:

[quote=""]16.1. Prava i obveze Ferratuma i Klijenta koja proizlaze iz Ugovora o zajmu i Općih
uvjeta uređena su pravnim propisima Republike Hrvatske.

16.2. Stranke suglasno izjavljuju da će bilo kakve sporove koji proizađu iz Ugovora o
zajmu pokušati riješiti mirnim putem.

16.3. Ako se stranke ne uspiju sporazumjeti, za sve sporove koji proizađu iz Ugovora o
zajmu ili su za njega vezani, stranke ugovaraju mjesnu nadležnost stvarno nadležnog
suda u Gradu Zagrebu.
[/quote]

Pretpostavljam da onda ona pravna osoba (npr Ferratum d.o.o) praktički uvijek dobije sudske sporove jer je sve tako jasno i jednostavno, a onda sudske troškove plaća osoba koja na samom početku nije platila svoje obveze. Zato i mislim da nema baš puno neplatiša jer u konačnici bi si nabili nekoliko puta veće troškove od inicijalnih (samog zajma+premija).

Hm da, ali kako to ide u praksi s obzirom da sudstvo nije bas poznato po brzini? u svakom slucaju dobro je sto nema puno konkurencije, lose je sto vjerojatno ima puno natezanja s ljudima oko povrata. Mislim da bas moras imati neku uhodanu shemu “zastrasivanja” jer oslanjati se iskljucivo na sudstvo mozda nije najpametnije.

primanja - max. zaduzenja koje banke procjene ostaje za jedva prezivljavanje
ficleki iz gornje jednadjbe pokrivaju krediti na crnjaka, izvori novaca
vjerovatno isti

Nisam koristio lihvarske kredite, no vjerujem da nijednoj strani nije u interesu ići na sud.
Niti se dužniku isplati plaćati sudske troškove koji su veći od duga, niti se vjerovniku isplati suditi se nekoliko godina zbog 1000 kuna.
Oni koji nude te lihvarske mini kredite vjerojatno posluju kao i oni koji nude lihvarske maxi kredite - uz pomoć ljubaznih dečkiju koji imaju veliku moć uvjeravanja.
Ako misliš lihvariti bez takve potpore - bolje nemoj.

Može li malo OT? Ima li kakva udruga koja pokriva minuse na računima?

Mislim da je u pitanju omjer posuđenog novca i kamata.
Kamate su tolike da se nekvalitetni krediti lako pokriju, a onaj tko ne plati više neće dobiti novi kredit i čeka se sud.