Usvojen article 13 - kraj interneta kakvog poznajemo

Evropski parlament je u utorak glasao za usvajanje kontroverznog novog zakona koji će doneti opsežne reforme o tome kako se uređuje sadržaj zaštićen autorskim pravima. Zakon je usvojen sa 348 glasova za i 274 protiv.

To nam je trebalo tako da se ekipa malo spusti na zemlju, pa kad shvate da manje uprihode onda ce sami dijeliti besplatno.

Dobro, mogu oni usvajat sto god zele, tako su osvojili onaj GDPEDER koji samo hebe korisnike u zdrav mozak, nasrecu imamo vec plugine koji isfiltriraju to g0vno od zakona.

Tako i ovo, tko ce se toga pridzavat? Velike kompanije firme, mozda je ond ai dobro, ali ako opet krajnji korisnik nagrabusi naci cemo mi rjesenje i za to…

No sto zapravo taj zakon znaci? kraj torent sitevima? Imal kaj jos ?

Taj zakon znaci da se nista na fb youtube twiter i ostalim ne sme objaviti bez dozvole autora,inace ce placati velike kazne sajtovi,ne vredi vise ni pisanje izvora.Sad primer ovde na forumu,ako objavim nesto sto je zasticeno autorskim pravima,forum placa kaznu ali mislim da ne placaju kazne sajtovi manji od 5 miliona jedinstvenih poseta mesecno i 10 miliona evra zarade,ali jos ce se o tome pisati i pricati svugde pa cemo vise znati.

LOL, znaci ako ce se taj zakon provoditi onda @steelmaiden ide u chuzu… jer vec je na forumu objavljeno toliko toga…

A i FB, twitter i ostalo ce se pozatvarat. A vjerujem da ce se mozda ograditi po zakonu te stranice tipa da napisu da oni nisu odgovorni za sadrzaj, jel i to pokriveno tim zakonom?

nebi me cudili da su oni to nesto izglasavli onak bezveze, ko Unprofor.

Morace da imaju filtere koji ce blokirati upload ili objave.Kada blokiraju onda se rucno pregleda da li krsi zakon,bice mnogo problema.Ne znam kako ide sa tim starim objavama pre usvajanja zakona.Ne ide na primer @steelmaiden u zatvor nego vlasnik foruma placa kaznu,ovo je primer da bi se lakse objasnilo kako ce to funkcionisati,kada sve to proradi posle ovog usvajanja.

Ma ne, mislim da imaju kao disclaimer da vlasnik stranice odnosno naprimjer ovog foruma nije odgovoran za sadrzaj te da svaki korisnik sam snosi posljedize za sto je objavio pojedinacno…

Jer ajd lako filtrirat upload, a tko ce filtrirat tekst?

Nema adisclaimer sajtovi su odgovorni za sve sto korisnici postavljaju po ovom zakonu i placaju kazne za copyright sadrzaj.

haha to ce biti zanimljivo kak ce se taj zakon sprovoditi. mislim da je to samo fokusirano na velike stranice i to kopiranje jedno od drugih. kako ce oni filtrirat PBN siteove na primjer koji imaju samo takav sadrzaj?

Nekad davno a vjerujem da i sad postoji automatska generacija sadrzaja. Znaci stisnes gumb i taj bot/softwer stvara webstrancie sa kopiranim sadrzajem…

Član 13 nalaže da svako ko deli sadržaj zaštićen autorskim pravima mora da dobije dozvolu od vlasnika prava - ili da je bar učinio najbolje moguće napore da dobije dozvolu - pre nego što to učini. To ne znači samo pune pesme, filmove, TV emisije i slike. To takođe znači i gifove, meme i screenshotove.

Da bi se ovo sprovelo, internet platforme će morati da koriste filtre za učitavanje da bi procenili sve što su stavili na internet. Čak i najbogatiji online servisi, kao što su Facebook i YouTube, koji su godinama razvijali ovu tehnologiju, nisu uspeli da dokažu da je pre-moderiranje sadržaja jednostavan način za sprečavanje pojavljivanja sadržaja na mreži koji ne bi trebalo da postoji.

Uoči glasanja u utorak, komesar EU za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip istakao je da ništa u tekstu zakona ne predviđa upotrebu filtera za učitavanje. Međutim, teško je zamisliti način na koji bi tehnološke platforme i društvene mreže inače realno poštivale pravila.

Evo ti rupe u zakonu…

1 Like

To je i meni odmah zapalo za oko :grinning:

Mislim da je taj zakon donesen s namjerom da taj vlasnik sadrzaja moze tebe obavjestiti i reci ti makni to. Dosad si ti se mogao muljat, ali po ovom zakonu ti to moras maknut, ako ne maknes onda ova gore rupa u zakonu ne prolazi i placas kaznu…

Ciljani su te velike socijalne mreze i torrent sitevi i drugi ilegalni sitevi…
Jer recimo sad imas site s filmovima kao sto mnogi ovdje imaju, obavjesti te Warner bros odvjetnik (bot) i ti moras zatvorit site, nema druge, bio si obavjesten na sudu ako ides dobijes kaznu ili mozda ni nema suda nego te samo prijave i odmah kazna…

Videcemo ali mala nada postoji sa tom recenicom " ili da je bar učinio najbolje moguće napore da dobije dozvolu" .Ovo je article 13 a article 11 je kazna za linkovanje naslova i dela teksta .

Ne znam kako da objavim ovu vest po novom zakonu.

Evo i ja cu prekrsiti zakon linkanjem ovog:

Gdje je MR. ROBOT

3 Likeova

malo razmisljam o ovome i ovo uopce nema veze ni za ovaj forum niti za nase stranice. To su mini problemi. masovni problemi ce biti na socijalnim mrezama i Youtubu. 90% youtuba ce biti obrisano. Pa sto cemo gledat?

Vjerujem da ce YouTube nekako to rijesiti tipa da se klikne da se odricete svih prava kod uploada ili nesto tipa tako, neznam, ovo mi za YouTube izgleda strasno, slusam pjesme tamo i mislim da ce 90% tih pjesama nestat.

Jel ARTICLE 11 isto osvojen?

Daj molim te, pogledaj pravila foruma, a pogledaj forum. Sve sam rekao, ovaj post treba biti pinned i to ugraden u header.

Link na ta pravila bi dobro dosao jer ih nemogu nac pa niti neznam sto unutra pise, hahaha

@ontopic
Ovo inace vrijedi samo za europu. Odes u Bosnu i vise te ovaj zakon ne kaci ako sam dobro razumio. Ameri nam se smiju, evo bas bio na jednom kanalu kazu da se europa upucala u nogu…

P.S. Youtuberi ajde pocnite plakati, evo ja slusam glazbu svaki treci video nestao…

jel i vama isto_?

Meni prikazuje taj video

Jeste usvojen je.

Ima za sve ali ce prvo cistiti velike pa onda male ali article 13 i zakon ne vazi za sajtove ispod 5 miliona unikatnih poseta i 10 miliona evra zarade.Article 11 vazi za sve.

Pravila foruma vaze za nas korisnike ali ovaj zakon vazi za sve.

Ali evropske kompanije tuze po ovom zakonu.I youtube,facebook i ostali nisu u evropi pa moraju da se pridrzavaju zakona.

Ja sam pre par dana citao zakon,sad cu probati naci.

Ovo je od pre par dana.

https://juliareda.eu/2019/02/eu-copyright-final-text/

Jos ne mogu naci konacan tekst zakona koji je usvojen danas.