Utjecaj AI na promet web stranica

U dosta tema sam primijetio da se spominje utjecaj promjene pretraživanje interneta, te prelazak sa tražilica na AI alate. Šta mislite kakav će bit budući utjecaj na posjećenost web stranica, a kakav će utjecaj imati to što AI generira hrpu sličnog sadržaja za web stranice?

Meni se čini da će kvaliteta uvijek isplivati, samo je sve teže bit jedinstven, kreativan i kvalitetan, pa me zanima vaše mišljenje o ovoj temi.

Evo šta kaže CHATGPT o tome:

Odlična tema, a vaša intuicija je prilično točna. Promjena načina na koji korisnici dolaze do sadržaja—prijelaz s tradicionalnih tražilica na AI asistente—ima potencijal značajno utjecati na digitalni prostor. Evo nekoliko ključnih promjena koje možemo očekivati, kao i zaključak gdje će biti prilike za uspjeh:

1. Manja posjećenost klasičnih web stranica

AI alati sve češće daju gotove odgovore bez potrebe za klikanjem na poveznice.

• Posljedica: Web stranice s generičkim ili jednostavnim sadržajem osjetit će pad posjećenosti.
  • Utjecaj na SEO: SEO će postati kompleksniji. Ključne riječi i optimizacija neće nestati, ali će više pažnje biti na strukturiranju sadržaja koji AI može lako citirati ili preporučiti.

2. Smanjena potreba za „srednjim“ web stranicama

AI alati često sažimaju informacije s različitih izvora. Posjetitelji neće trebati pretraživati više stranica da bi došli do informacija.

• Posljedica: Stranice koje nisu specijalizirane, nego nude „općenito korisne“ informacije, imat će pad vidljivosti.
  • Utjecaj: Rast će specijalizirani izvori, portali s originalnim istraživanjima, stručnjaci i brendovi koji nude specifično znanje.

3. Eksplozija generičkog AI sadržaja

Zbog jednostavnosti generiranja teksta, nastat će velik broj sličnih stranica koje objavljuju gotovo isti sadržaj.

• Posljedica: Očekuje se daljnja devalvacija „generičkog“ sadržaja, jer pretraživači (Google, Bing) i sami AI alati vrlo brzo prepoznaju (i penaliziraju) takav sadržaj.
  • Rješenje: Fokus će biti na originalnom, autentičnom, specijaliziranom, kreativnom i autoritativnom sadržaju.

4. Naglasak na sadržaj koji AI teško može replicirati

Stranice koje pružaju ekskluzivna istraživanja, intervjue, detaljne analize, kreativni storytelling, video sadržaje, podcastove i slično bit će u prednosti.

• Zašto? Takav sadržaj pruža dodatnu vrijednost koju AI teško može replicirati ili nadmašiti bez ljudskog doprinosa.

5. Važnost brendiranja i zajednice

Izgradnja lojalne zajednice postaje još važnija. Ljudi žele sadržaj koji ne daje samo odgovor nego i emociju, iskustvo, zajedničke vrijednosti ili osobni kontakt.

• Posljedica: Brendovi ili stranice koje se povežu s korisnicima kroz autentičnost i transparentnost imat će prednost.

Moj zaključak (koji se slaže s vašom intuicijom):

• Kvaliteta će doista uvijek isplivati, ali će se redefinirati što znači „kvaliteta“. Nije dovoljno biti samo informativan—potrebno je biti kreativan, originalan i autentičan.
  • AI će brže ubiti „sredinu“, odnosno generički sadržaj, dok će vrhunski i autentični izvori zapravo postati vidljiviji jer AI alati preferiraju vjerodostojne izvore.
  • Pojavit će se novi načini pretraživanja i povezivanja s korisnicima, gdje će SEO postati više interakcija s AI alatima nego tradicionalno rangiranje ključnih riječi.

Dakle, ključ za budućnost digitalnog sadržaja je upravo ono što ste i vi primijetili:

Originalnost, dubina, specijalizacija, kreativnost i brendiranje postaju sve važniji faktori za uspjeh.

Ja osobno oko 70% koristim ChatGPT i Grok, a Google je pao na nekih 30% u mom životu.

Ništa nije vječno, carstva su propadala, a di se neće neki alat dovest u pitanje… pa tko bi uopće posumnjao prije 4-5 godina da će se Googleu opasno zatrest prvo mjesto… sjetim se i Nokie, kada je od 10 mobitela prosječno njih 7 bilo Nokia… ko bi tada pomislio da će se ugasit za manje od 10 godina…

Jednostavno, kreativnost i inovacija su uvijek ključne stvari, koje sve mogu okrenut i preokrenut.

1 Like

Mene Grok sve više iznenađuje koliko dobro odradi posao, a u zadnje vrijeme i Gemini.

Koristim 5-6 botova svakodnevno, svaki ima svoj dio posla. Nešto što sam prošle ili pogotovo 2023 godine radio po 5-6 sati, sada je spalo na svega 45 minuta :red_exclamation_mark:

Tema je kako AI utječe na posjetu web stranica, a ne koliko vam AI pomaže.

Statički sadržaj na stranicama postaje manje koristan. Duboka ekspertiza će možda biti prepoznata od strane AI i slati će promet. Kvaliteta, orginalnost i autentičnost su relativani pojmovi u AI svijetu.

User generated content će imati vrijednost. Recimo komentari.

1 Like

Mislim da neće sve stranice biti isto zahvaćene npr. news stranice koje prate aktualne teme one će uvjek biti posjećene, dok stranice sa stručnim sadržajem će se suočit sa padom prometa ali možda onaj dio prometa koji dođe će biti puno kvalitetniji?

Puno je tu pitanja a malo odgovora u svakom slučaju biti će interesantno.

Pisanje me natjeralo da malo preispitam ove tvrdnje i ako pitaš šta ima novo u Hrvatskoj ili Srbiji da ti popis tema o kojima se piše danas (nisam provjeravao točnost) to možda otvara novu dimenziju, npr. Prije nekog putovanja u neku stranu zemlju možeš lagano istražiti koje su teme aktualne pa na taj način neka novina iz Španjolse dobije moj posjet a inače nikad nebi, itd…

Ja sam tek nedavno shvatio da mi sajt nije u velikoj opasnosti zato što imam sadržaj koji se često osvježava. Nisu vijesti. AI ne može pratiti najnovije stvari i uvijek usmjerava na sajt za najnovije informacije. Što mi je i potvrdio.
Možda se jednom i promjeni ali ne toliko brzo.
Plus imam veliki broj direktnih posjeta.
Definitivno sve ovisi o vrsti sadržaja.

Ok, uticaj je očito veliki i na jednoj i na drugoj strani priče oko AI.

Ja sam recimo primjetio da se ova frka oko AI malo slegla, bar u široj javnosti, i da nekako sve ide po principu “ko je prihvatio, prihvatio” - za široku javnost to je još jedna novotarija, za ove druge odličan (pomoćni) alat.

To se po meni neće (ponovo) drastično promjeniti sve dok AI ne bude mogao sakupljati i prezentovati informacije skoro pa u realnom vremenu. A do tada može proći dosta vremena… ili baš i ne mora, bar u IT svijetu.

Ustvari pravo pitanje je koliko se upita odnosi na real time informacije, a koliko na informiranje i učenje o općim informacijama. Rekao bi da je jako mali dio pretraživanje za real time informacije.

2 Likeova

Da, mogu potvrditi da je vrlo vrlo mali dio upita prema real time informacijama.

A tu mi se nekako nameće zaključak da je to urađeno namjerno, bar dok se s tehnološke strane ne dođe i do te mogućnosti… jer sve navedeno zahtijeva baš velike resurse!

Pa recimo AI overviews su poprilicno relevantni za širu javnost jer su balans izmedju LLM-a i standardne pretrage

1 Like

O tome i pričamo. Taj dio searcha

Uloga AI overviewsa, ChatGPTevog pretrazivanja neta i sl. featurea je da rijese upravo ovaj problem

Nije. AI overview daje pregled za generičke stvari. Agenti će se koristiti za real-time rezultate