Uvoz automobila u BiH

Pozdrav,

može li mi neko ukratko objasniti proceduru uvoza automobila iz Holandije? Znam da ima dosta tema na netu, ali su se valjda neki propisi promijenili u zadnje vrijeme ako sam dobro skontao … znam da auto treba odjaviti tamo i uzeti zoll table … da li treba tamo neki ugovor praviti jer sam i takve price cuo?

Majstore, u koju drzavu? Vjerujem da nije u svima isto.

u bih, izvinjavam se

Zovneš špediciju i raspitaš se. Ima razlika mali milion . Jeli auto proizvedeno u EU ili uzimaš Japanca? Koje starosti je auto, imaš li povlasticu? Tko ide po njega i koji su troškovi prijevoza? Koja je cijena?

proizveden je u eu (to je valjda taj eur1 obrazac), 2006 godište, povlasticu?

Nemoj me držati za riječ obzirom da sam auto uvozio pretprošle godine međutim ovako stvari stoje:

  • Da bi uvezao auto u BiH moraš ići preko d.o.o. koje ima tu djelatnost (ili je pak neki certifikat) za uvoz korištenih motornih vozila.
  • Moraš imati notarizovane papire o odjavi vozila u toj državi (po mogućnosti prevedene na Eng)
  • Moraš imati ugovor o kupo-prodaji vozila radi prevoda vozila na svoje ime

Nakon što to sve odradiš, kod nas te čeka:

  • homologacija (provjera ispravnosti vozila kod ovlaštenog tehničkog servisa)
  • plaćanje carine i pdva (oslobađanje carine postoji pod uslovom da je vozilo uvezeno iz eu, to je eur1 obrazac ili faktura ako je vozilo kupljeno od pravnog lica) - 32% tj 15 carina i 17 pdv

Nakon što sve odradiš na carinskoj ispostavi, ideš do lokalnog mupa/cipsa i predaješ za prijavu vozila. Nakon registracije, sipaš gorivo i sjedaš u njega :slight_smile:

Sad koliko se razumijem neki su uspjeli bez druge stavke (odjave vozila) da ga prijave kod nas u BiH, dok su mene napinjali za isto. Ovo su ti nezvanične informacije tako da raspitaj se još malo :slight_smile:

1 Like

hvala puno

dakle u državi kojoj je odjavljen moram napraviti ugovor? znači moram otići tamo ipak :smiley:

Ne moraš otići ti, ja sam to rješio tako što sam auto kuću koja mi je dovela auto ovlastio kao punomoćnik te su oni potpisali ugovor za mene. Ili je pak lakse ako je auto registrovano da nađeš nekog poznanika u NL da kupi u tvoje ime i uveze ti

1 Like

pa uzimam od poznanika na njega je registrovano … fizičko lice fizičkom licu?

on tamo mora odjaviti i uzeti zoll table i eur1 papir … trebam li ja sa njim neki ugovor tamo? treba li on tamo izvaditi neki papir pri odjavljivanju da ga planira prodati u bih ovdje?

Care ako taj poznanik ima BiH drzavljanstvo, onda kupoprodajni ugovor mozes i ovdje sastaviti.

Sto se tice dodatnih papira za auto, to je nadleznost NL, a kazem ti da znam ljude koji su kod nas registrovali auto, a naknadno odjavili svoje vozilo u drzavama (Slovenija i Njemacka), tako da kontam da to sada ne predstavlja probleme.

1 Like

pa to mi treba, hvala puno majstore

1 Like

Mozda je najlakse naci nekoga ko se vec bavi tim i samo mu reci “nasao sam auto, treba ga dovesti i srediti sve papire. Naplati koliko treba” . Cuo sam nekoliko puta vec pricu o tome kako su krenuli sami da doveze auta pa na kraju ispalo skuplje nego da su ih ovdje kupovali. Budi oprezan.

4 Likeova

hvala na savjetima, culi smo se sa covjekom koji uvozi a culi smo se i sa covjekom na spediciji … ako se zajebemo sad onda smo baš imbecili hahahaha

ova druga stavka je obavezna, prijatelj mi je imao ozbiljnih problema zbog toga, tek kad je to bilo rjeseno mogao je registrovati auto. sto se tice da moras imati d.o.o., moze se auto i bez d.o.o. firme, kao fizicko lice.

1 Like

Ima na youtube kanal Dragon Garage, on je pre nekih mozda mesec dana uvozio auto iz Nemacke u BiH i to objasnjavao u svojim videima. Pa mozda bude nekom od pomoci ko bude citao ovu temu :slight_smile:

A ovde je kasnije pravio i live gde je objasnjavao detaljnjije o tome

2 Likeova