Uvoz robe iz Kine

Trenutno sam u kontaktu s nekoliko suppliera iz Kine jer planiram uvoz neke robe čija vrijednost nije nešto pretjerano velika (cca < 3k $ za prvu ruku da vidimo kako će to ispasti.)

Ako se ovo pokaže kao pun pogodak onda svakako planiram nastaviti dalje u većim količinama i većim vrijednostima.

Zanima me sljedeće:

  • Carina i carinjenje
  • Poštarina
  • Jel potreban neki certifikat o standardu kvalitete robe ili sl

Ima li itko iskustva s takvim stvarima?

1 Like

Ako resis carinu resio si 99% problema.

Robu naručujem preko firme ne na ime i prezime tako da htio ili ne svejedno moram platit carinu i nema tu sređivanja

@Master_Yoda
a. Carina i carinjenje > moras da odradis preko spediterske kuce (npr. DSV) - moras ih kontaktirati i dati koja je roba (taric code) pa ce ti dati uputstva. Veoma je bitno da imas tacnu fakturu, sa svim detaljima robe unutra
b. Postarinu pregovaras sa supplierom, oni obicno imaju neke svoje sa kojima rade ili dogovaras direktno
c. Da potreban je za dosta robe, nije uvijek uslov za sam proces uvoza - sve zavisi sta uvozis, ali za pustanje robe u promet, moras imati certifikat. Ali uglavnom kinezi imaju to pripremljeno - s tim da ti je cijena robe ako ide certifikat malo visa, ili naplacuju certifikat

Na ovom sajtu imas nekih dosta konkretnih informacija, ali spediter ce ti najvise biti od pomoci jer oni to svakodnevno rade

2 Likeova

Ovo su već konkretne informacije. thx :slight_smile:

Imaš li već iskustva s time?

Treba ti i EORI broj koji je ko oib u principu…osim carine na to ces platiti i pdv…s nekim spediterima treba i poprilicno strpljenja ako je roba na koju nisu navikli…

1 Like

Ako ima nešto od drveta, traži od dobavljača potvrdu o fitopatologiji…certifikate o svakom artiklu…

@bocciobl me skratio muke pisanja i dobro je sve sročio :+1:
@Master_Yoda a pošto kažeš da ideš preko firme očekuje se da imaš knjigovođu osim ako ne vodiš sam sebi papire?
Ako imaš vlastitog knjigovođu on bi te trebao uputiti u ostale stavke takvog poslovanja zapravo bi ti trebao opsežnije to sročiti.

Kinezi sad većinom prave proizvode sa svakakvim standardima ISO itd. (ne smije svašta ulaziti u EU) i to ti zapravo ne bi trebalo a ni smjelo uvećati cijenu proizvoda jer ti samo pošalju kopiju deklaracije to ni tebe a niti njih ne košta ništa.
A za ostale stvari kao što kaže @vladowsky i @damsky to te isto knjigovođa treba uputiti s tim da ga upitaš surađuje li s ikakvom špediterskom tvrtkom i u tom slučaju ako on nije siguran trebaju li ti nekakve “posebne” dozvole ili slično onda je njegova dužnost da se s njima posavjetuje.
Knjigovodstveni ured u kojem sam klijent ima nešto više od 100 zaposlenih i vlastitu špediciju i svee da o broju klijenata ne govorim i u njih nema “a ne znamo kako to ide” ili “nikad se nismo upuštali u takve stvari” i slično…
Moj savjet ti je pošto vidim da želiš sve da ide svojim tokom i normalno da pokreneš solidan biznis s potencijalom za rast poslovanja da unajmiš kvalitetnog knjigovođu/knjigovodstveni ured i onda je sve lakše. I želim ti puno sreće u poslovnom poduhvatu :slight_smile:

Imam stvarno dobrog knjigovođu ali nismo u istom gradu i onda previše priča na telefon a ja to nevolim zato sam se htio informirati prvo tu i zanimalo me iz prve ruke od ljudi koji već u tome imaju iskustva. Budem ju sljedeći tjedan zvao jer planiram realizaciju u toku tjedna jer po svemu sudeći ionako mi negine čekati 2 mjeseca na realizaciju.

Hvala :smiley:

1 Like

Ee da si u Hercegovini preporučio bih ti ovoga i to tvrtka mu u doslovno vukoj*bini gdje u čitavom gradu nema jedva 10 000 stanovnika ali čovjek sposoban pokupio dosta firmi iz Čapkjine,Mostara gdje je veća sredina i to čak kad smo jednom skupa bili zove ga neki tip iz okolice Stoca čuo za njega oće da mu njegova firma vodi knjige. Mslm dosta su mutni ovdje knjigovođe ali jbg treba i za to biti sposoban :smile:

Meni je moja knjigovođa rekla da smijem čak i ženu lagati ali samo nju ne :joy: I u pravu je.
Posao knjigovođe i je da sve napravi maksimalno u tvoju korist a ne obrnuto :slight_smile: )

1 Like

Tako je. Ima dvije vrste knjigovoda. Prva vrsta koji su papci i vole pusit poreznoj. Taj knjigovoda ce gledati da ces na kraju godine platit porez na dobit ili dohodak i raditi sve po ps-u jer se najvise boji za sebe da ce nahebati.
Dok druga vrsta ce gledati rupe u zakonu koji su stvorili politicari (svaki od njih imaju firme) i metodom slaloma zaobilaziti razne namete i sl, a da tebi i sebi nece naskoditi. Meni je trebalo dvije godine da nadem takvog knjigovodu i tek sad vidim koliko mi je love iscurilo zbog prvoga “papka”.

6 Likeova

a u međuvremenu poreska ovu temu analizira kao lektiru

Da su tako azurni, onda bi zakoni bili jednaki za sve, a ne da uvijek strada mala firma, a velika radi 10 x gore prekrsaje i nikome nista.

Jer misle, ako taknu veliku da ce gazda zatvoriti firmu. Prvo, nece je zatvoriti, ako je i zatvori doci ce konkuretna firma koja ce htjeti poslovati po zakonu.

Ako mislis da se ne moze muljati, pred 30 godina su jos firme vodile knjige na nacin da je sve stimalo, a ustvari nista nije stimalo. To su tada bili maheri.

Taj nije papak da ti nije htio pomoci, nego nije znao i nema pojma. Knjigovodje se razlikuju i po obrazovanju i po znanju.

Knjigovodstvo je komplicirano, a nece to pojednostaviti. Recimo u hr postoji dvostruko knjizenje, dok toga u SAD-u nema. Ako njima ne treba, zasto bi trebalo nama.

Nadalje svaka nova godina poslovanja mora ici u novu bazu, itd. I jos hrpa komplikacija.

1 Like

Mogu analizirati koliko hoce ako npr. jedan knjigovoda na kraju godine izracuna da platis odredenu cifru poreza, a drugi ti predlozi da prodas stari auto, kupis novi auto na firmu i odbijes dio poreza, dodas lovu od starog i za istu lovu imas novi auto.

3 Likeova

Pozz, mozda je tema stara, ali siguran sam da ce nekome biti korisno, mi radimo kompletnu uslugu Uvoz iz Kine ako sta trebate slobodno pisite, mogu odgovoriti i na ovoj temi

Pozdrav Mario,

Odlično, taman mi možda zatreba sljedeće godine tko će to odraditi umjesto mene da nemoram se zaje**** s papirologijom itd… Recite koliko su naknade odnosno imate li fiksnu naknadu ili ovisi o vrijednosti narudzbe?

Lp

Otvorih temu u vezi tvoje stranice, ugl cujemo se sutra preko telefona

Ok, oprostite svima na kasnom odgovoru, dostupan sam, ali sam trenutno u Pekingu, ujutro putujem nazad u Zagreb, pa slobodno se javite

Pozdrav