VAT VIES brojevi - shopify - alibaba

Pozdrav,

počelo se komplicirati xd.

Da bi pravdao račun od shopify-a, trebam njihov VAT broj. Koji nigdje ne pronalazim, bogme niti njihov Help centar. Zna li netko kako do njihovog VAT broja? Mislio sam da će Google vrištati s tim podatkom, ali čini se da sam totalni tudum za izguglati…

Nadalje, skužio sam da moram i ja njima predati svoj VAT broj, ali nakon što ispunim formu za unos VAT broja, baci mi grešku:
screenShoot008

Koliko sam skužio, naš VAT broj je isto što i OIB firme, ali iz nekog razloga ne radi unos na shopify.
Čuo sam da ima taj neki VIES centar za provjeru tih VAT brojeva, jer zna netko link?

I zadnje pitanje…ako se kupuje neka roba preko Alibabe, kako do računa?
I čiji se tu VAT broj gleda, od Alibabe, ili od krajnjeg dobavljača?
Jer čini mi se ta uplata sjeda na račun Alibabi, a da ona posluje sa krajnim dobavljačem …pa mi nije jasno sa kime onda ja poslujem…sa Alibabom, ili sa krajnjim dobavljačem?
A razlika je velika, jer ako je Alibaba registrirana unutar EU, onda se to nebi gledalo kao uvoz?

Hmm…

Ovde se provjeravaju VAT - Vies
https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/

VAT system je nesto sto vazi samo za EU, sto znaci da ako Shopify radi preko svoje USA ili Canada kompanije oni nemaju isti VAT broj kao i u EU

Kupovina preko Alibabe, zavisi od dobavljaca koji ispostavlja

1 Like

Tulav sam ponekada, možda i uvijek. :smiley:

Znači ovdje imaju dvije forme za 2 VAT broja…iskreno ne kužim zašto.

Tj. ako sam dobro skužio trebam VAT broj onoga koga provjeravam i VAT broj onoga tko provjerava.
Pretpostavljam da je to tako da program iznese relativne porezne relacije između te dvije firme.

Kako god… ne ostavlja mi puno prostora da provjerim sam sebe. xd. …a kako god da unesem svoj VAT broj, baca grešku.

No, invalid VAT number for cross border transactions within the EU (please refer to FAQ, questions 7, 11, 12, 13 and 20 for more information).

Bit će nisu me uveli…

Osim sto si tudum za izgooglati, tudum si i za osnove poslovanja😀

VAT ID tvoje (i bilo cije tvrtke iz Hrvatske) je HR+OIB (bez razmaka). Upisi ponovo, vidjet ces da ce proci.

EORI broj je u principu identican kao i VAT ID (HR+OIB) samo sto ovaj broj dodjeljuje Carina i taj broj ti treba za uvoz robe.

P.S. no hard feeling zbog tuduma :grin:

Lp

4 Likeova

VAT ID ti moze knjigovoda elektronskim putem poslati, cini mi se na poreznu i onda ces dobiti vat HROIB. znaci moras pokrenuti postupak ako nisi, tada ulazis u eu bazu i kad poslujes sa nekom firmom unutar eu, necete obracunavati pdv ako ste zajedno u pdvu.

2 Likeova

Sve ok… moraš biti prvo gusjenica da bi mogao postat leptir. :slight_smile:

A sto je najgore znao sam to… ali me shopify trazio za VAT 11 digit karaktera…što mi je bilo logično da je samo OIB, pa sam mislio da on to automatski spaja sa HR.

A onda mi je to tako ostalo u glavi pa sam istu logiku ponovio na ovoj VIES stranici. Još me tu u posebnom dropdownu traži da odaberem HR, pa sam još više mislio da u drugo polje ide samo OIB broj…

Čini se da ipak spaja automatski HR prefix … jer ako upišem ručno HR, dobijem dva HR-a na početku VAT broja

A i forma daje naznaku da automatski ubacuje prefix nakon što se odabere država u dropdownu:
screenShoot010

Čini se da me ne vide…

pa rekli su ti, moras zatraziti taj broj od porezne carine ili koga da ga aktiviraju ili nesta

Pa htio sam se prvo uvjeriti dali dobro ili krivo ispunjavam tu VIES formu… pošto je meni knjigovođa prijavljivao VAT broj, pa sam se htio uvjeriti jesam li stvarno tudum da ne znam ispuniti formu ili je negdje drugdje nastala greška…

…čini se da je ipak do nekoga drugoga greška… valjda…jer ne prolazi VIES forma niti sa HR niti bez HR …

A to je EORI broj …još sam na VATu. xd

Mislim da je ovo problem do Hrvatske poreske uprave. Vjerovatno pri regsitraciji PDV broja nije uradjeno ova vies razmjena.

1 Like