Vrednost monetizovanog Youtube kanala

Zanima me da li je neko upoznat kako se odredjuje vrednost kanala.
Recimo sada da hocu da prodam ovaj kanal:
https://www.youtube.com/@toptechgadgetslist/about
koji ima oko 1700 pratioca i zaradjuje mesecno oko 170 dolara.
Kako se dolazi do cene kanala nekim razumnim obracunom?

Izvinjavam se sto sam sebi pisem,ali ne mogu da verujem da niko ne zna odgovor?

mene samo zanima kako ovaj kanal zaradjuje kada samo 5 videa ima preko 10k pregleda.

Cijena varira ovisno o tome koliko dugo traje ta zarada, nije isto ako je ostvaruje 3 mjeseca ili posljednjih godinu dana. Isto tako cijena varira o tome da li je potrebno na kanal stavljati nove video zapise svakodnevno ili je to potrebno svega jednom mjesečno. Nadalje, ovisi i o tome da li treba kupovati stvari za stvaranje novih videa. Ima tu puno čimbenika. YT kanal je riskantna investicija, 3 strajka i bok. Isto tako, tko zna kako će se algoritam ponašati.

Ja mislim da kanal nema neku veliku vrijednost. Možda bi imao osobi koja ima dućan s tehnologijom recimo, pa može stvarati nove recenzije bez ikakvog troška, ali recimo ja da kupujem ne bi mi se isplatilo previše jer sa ovih 170 $ mjesečno trebao bih kupovati neke stvari za stvaranje novih recenzija.

Najbolje ti je po meni gurat dalje, jer mislim da tako možeš povećati zaradu i dugoročno imati prihode od ovog, a ako prodaš za 12 mjeseci zarade (što mislim da ćeš teško), nisi zapravo ništa dobio…

1 Like

Slazem se,dosta toga si lepo objasnio.
Znaci posle godinu dana,ako konstatno zaradjuje,moze se prodatiza nekih 2000$.

Ja mislim da vrijedi više od 12 mj. zarade, pa sajtovi se zadnje vrijeme računaju x 36 ako su stabilni i malo bolji, zašto se ne bi to odnosilo i na kanal, da ne pričam kako je teško dobiti monetizaciju i početi nešto od nule, a ovako daš 2k eura i preskočio si godinu dana muke.

Treba vidjeti kako se kreče zarada po mjesecima, ali ako je zarada stabilna, kupiš kanal i slijedeće godine u ovo vrijeme je isplaćen bez puno rada (2-3 video mjesečno), to je supe ponuda, a pruža i druge opcije nakon toga.

Ponavljam, to ovisi ako je zarada stabilna, a ne baš ako je došla od jednog videa koji više nije popularan. Malo bi me brinulo to što novi videi nemaju puno pregleda, očito je da sve bazira na 2-3 videa koji su se probili.

Ali navažniji faktor tu je niša. Dakle, ako nađeš nekoga tko bi se želio nastaviti baviti sličnom nišom i vidi sebe u tome, 2k eura za ovo je super, a nekomu tko se ne vidi u tome, ne vrijedi puno. Sve ovisi dali možeš pronaći tu osobu. Probaj na flippi ili gdje se već prodaju kanali, teško ćeš na forumu uspijeti.

2 Likeova

Čitam uvodni post i ponavljam u sebi kako će neko napisati da je ne moguće da toliko zarađuje. Klasično za nas: “Ako ja ne mogu ne mora ni niko drugi”. :slight_smile:

Glavni uvjet za monetizaciju je 4000 odgledanih sati u zadnjih 12 mjeseci. Ovaj kanal to vjerujem da ima jer je koncept kanala “Step by step” i ne može se video gledati sa premotavanjem.

A vjerujem i da je dosta publike iz Kanade i USA.

2 Likeova

Sve to ovisi koliko je netko spreman platit za nešto na određenoj platformi. Web stranice su na vašem hostingu, ne može ih netko ugasiti i da jedno jutro odjednom dobijete mail da više web stranicu. Također, ovisi i kod stranica na koju vrstu posjete se svode, ali većinom ove stranice koje se prodaju za više mjeseci imaju više izvora posjete (društvene mreže, direktna posjeta, newsleter, tražilice…), tako da i u slučaju da jedna stvar nestane, stranica nastavlja sa radom.

Zbog toga je dosta teško odrediti cijenu Youtube kanala, pa se sve svodi na to koliko je netko spreman platiti za njega i pritom riskirati da li će mu YT blokirati kanal ili možda algoritam ga prestati preporučivati. Ovdje je također na kanalu 5 videa koji drže preglede, koji će zbog toga što su vezani uz tehnologiju kad tad postati nerelevantni i zapravo je pitanje koliko dugo će kanal držati ovu zaradu. Uz to, napomenuo sam i troškove koje ima nova osoba.

Naravno, to je samo moje razmišljanje i koliko bi ja bio spreman platiti.

2 Likeova

I web stranice su isto rizik :slightly_smiling_face:

Otkud znaš do kada će te algoritam držati :dotted_line_face:

1 Like

S ovime se slažem. Ako web stranica ima posjetu sa Googlea, ovisiš o Google algoritmu. Koja korist što je tvom serveru.
Yt kanal neće nitko gasiti ako ne krišiš autorska prava, a stabilnost pregleda ovisi kvaliteti sadržaja. Slično kao sa webom.

Upravo to i govorim, teško da web stranica koja ima 4 izvora prometa može imati jednaku cijenu kao web stranica koja ima samo jedan izvor o kojem ovisi. A s Youtube kanalom ovisimo većinom o jednom algoritmu. Isto tako ovisi i vrsta kanala, ovdje sam naveo da se radio o 5 videa cca koji imaju preglede, dok drugi nemaju, a budući da je tehnologija, oni će isto prestati imati kada ti proizvodi ne budu toliko više novi i popularni. Kao što sam i naveo da ovaj kanal nije za svakog, jer je potrebno kupovati nove proizvode za recenzije.

Naravno, napisao sam iz svojeg pogleda kada bi kupovao da mi ne bi bio previše zanimljiv jer bi svu zaradu morao reinvestirati, isto tako sam naveo da ima ljudi koji ne bi imali nikakve troškove za kanal i oni bi vjerojatno bili spremni platiti znatno više.

Poanta mojih poruka je da je teško odrediti neku objektivnu cijenu, jer ovisi o osobi koja kupuje, koliko je spremna riskirati, koliko ima mogućnost pristupu tehnologiji za recenzije i slično…

Upravo mi se javio prijatelj koji radi u Nemackoj i ima Dobar YT kanal godinama.
Naravno,pitao sam ga isto sto i vas,a dobio sam i odgovor.
Kaze da su njegovi saradnici analizirali moj kanal i rekli da bukvalno ne vredi nista
jer nemam dovoljno aktivnih i atraktivnih videa,tako da kanal moze uskoro da zamre.
Nema veze,idemo dalje …

Danas, kao i u budućnosti, sve platforme idu u potpunosti na “ukidanje” folowersa. Dakle, gotivi se samo kvalitet. Na tiktoku mozes imat jednog pratioca a milion+ pregleda na videu. Instagram također prati taj trend, yt isto tako. Sve više se prelazi na shorts videe. Tako da svi kanali, kao i instagram profili bukvalno neće vrijediti “ništa” (biće, ali sitno, ne kao do sad) Na instagramu si za 300-500k pratilaca mogao uzeti 10k+ €, sada to dosta manje vrijedi, jer algoritam vise nije isti, čekas kad ce te progurati na explore.

1 Like

Zavisi koja vrsta profila i pratilaca moš imati 200k pratilaca zaraditi za kiflu,možeš imati 10k pratilaca i svaku večer večerati u restoranu :face_with_peeking_eye: