Vuejs za fronted

Na to treba dodati DDD i EDD, pa solid state .:smile::smile::smile:
I to postaje rock’n roll.

Imam knjige PHP design patters i PHP DDD.

Naravno, al sve to dolazi s vremenom.
Od nekud se treba početi.

Ja vjerujem da nebi bilo loše složit neki mali projektić tipa 5-6-7 sati za udemy.
Osnovni login/register s social mrezama i neka ToDo lista i da bude komplet s dobrim praksama kodiranja.

I vjerujem da bi to uzimali ljudi.
Ima dosta na netu primjera kako koristiti design patterne ali baš neki full mini projekt u design patternima tutorial je već teže naći.

Naravno da svi ovi poznati frameworci i librariji koriste patterne ali netko tko želi ući u taj svijet ipak je to malo preteško za skužit i povezat.

Baš gledam malo oglase na monster u za njemačku za php, neke firme traže 2-3 godine iskustva i samo znanje OOP za dobru lovu.

Ne traže ni jedan framework, solid state, design patterne ni išta.
Samo PHP i OOP i 2-3 godine iskustva.

Pitaj @dmitrecic kako rade u firmi u kojoj je zaposlen, da li korsite bilo što od ovog. :smile::smile::smile:

Na dnu se nalazi grafički prikaz patterna koji se koristi uz koji ili mogućnost kombinacije.

https://www.script-tutorials.com/design-patterns-in-php/

1 Like

E ova slika na dnu je TOP.
Svaka čast za ovaj članak bravo.

@dmitrecic si živ. Što se koristi kod tebe u firmu.
Izgleda zaspo @jorgovan :smiley:

Ako te traze onda traze Symfony ili Typo3, ova ostala sranja za PHP ne traze jer uglavnom znaju da od toga nema kruha osim na akademskoj razini, za design patterne najcesce pitaju na razgovoru da li znas sta je singelton i to ti je to.

Sta je to solid state?

Mislim da nije OK. Ovisno za koju ze poziciju prijavljujes. Npr. ako se prijavljujes za DevOpsa koji ce ti ■■■■■ Functional Programming, AOP ili bilo kakvi design patterni. Ti kao devops neces imati vremena pipnuti kod, barem je kod nas takva situacija, a cujem da je tako i u drugim firmama. Ako se prijavljujes kao Frontend Programer opet sta ce ti CI/CD, docker, aws ili functional programming. Za svaku poziciju trebas nesto drugo ali niti za jednu poziciju ne trebas sve nabrojano.

Uzmi si na mjesec dana Laracasts i tamo ti Jeffrey ima super intro i malo advanced za VueJS, vjerujem da ces nauciti vise tamo nego kod ovih.

Solid principi, pardon.

JS je functional programming language :smiley:

Kako te nisu ubjedili je FP jedina ispravna paradigma, i jedini nacin na koji se software treba pisati :smiley:

OOP je za pi**e.

Točno :grin::grin:

@creatifcode zašto misliš da CI nije potreban za frontend ? Naravno ako misliš da u produkciji imaš što manje bugova. Ljepo runaš testove i ako prođe spremno je za deploy.

I kakve to sad ima veze sa CI?

Pisanje i izvrsavanje testova bi se trebalo odvijati lokalno prije nego sto uopce napravis commit i push tvojih promjena, pa zatim i pull request. CI je zadnja stvar na koju bi jedan Frontend Dev trebao uopce misliti. Za CI ako build ima fail developer bi trebao dobiti ili mail ili slack notification i onda ponovo to lokalno fixati i ponovo odraditi commit -> push -> pull request.

Integracija samog CI i CD nema veze sa developerom, bio on backend ili frontend ili someend, za to su tu DevOpsi.

Nadam se da mi s ovim smjeskom zelis reci da se zajebavas i da je ovo u biti sarkazam, jer ako nije onda nek ide u sve 333 PM.

Ma nemaju oni sta mene ubjedjivati to ubjedjujem ja njih. :rofl:

Ma OOP je u biti goli qurac, to nikad nije niti valjalo. Proceduralno pisanje FTW.

A ne mrtav sam ozbiljan :smiley: Logicno da se zajebavam :smiley:

Toliko se hypa diglo oko tog FP-a ko da je ne znam ti sta, a na kraju ga niko ne koristi - svi samo pricaju o FP u JS-u.

A ovako izgleda svaki tutorial o FP u JS-u

owl

1 Like

Pa to bas i nema smisla, ali da ima svojih prednosti ima, a pogotovo u software koji obradjuje pun ■■■■■ podataka u sekundi, dakle big data, veliki streamovi podataka u real time itd. Scala I play framework, F# od MSa, Haskell itd. Ima ih dosta u ovisnosti sta ti treba, a hype ko hype, uvijek nesto najbolje i ne treba nista drugo. Ja sam misljenja da je FP koristan u izrazito uskom polju aplikacija. Ne vredi raditi ToDo aplikaciju u FPu, ali Twitter je vec druga prica koji i je presao na Scala.

Scala se vrti unutar jvm, F# se vrti unutar .net okruzenja, ne vidim prednosti.
Jer tako se moze koristiti i java i c#, dodje na isto.

Haskell da, iako nije brzi od c/c++, mozda se varam. Samo sto je od c/c++ jedno 5-8 x tezi.

FP jezici imaju mozda neku prednost, ali da za python postoji kvalitetan compiler(ima http://nuitka.net , ali jos nije zreo) , FP jezici ne bi bili potrebni mozda. FP jezici rjesavaju uske probleme i to je to.

Veci dio sw-a za big data je pisan u javi koliko sam vidio.

Fakat ne kuzim tvoj komentar. :thinking:

pa to sam ja gore napisao. Jel ti citas sve ili samo onako ovlas preletis tekst?

Citam sve, to sam napisao reda radi.:grin::grin::grin:

To si u pravu, u oglasima od frameworka bude naveden: symfony, laravel ili eventualno zend, a od cms-a uglavnom typo ili ponekad drupal.

U ostalim slucajevima kao sto sam napisao, nema frameworka, nema cms-a, samo cisti php i iskustvo.

@creatifcode

Cujm po pricama, da se na selu(pokraj grada, kao npr. popovec pokraj Zagreba) mogu naci stanovi (garsonjera) do 500/600 eura sa rezijama.

Ako je tako onda se isplati otici u de.:blush::blush::blush:

Može se naći, da. Zavisi kako tko gleda na to i šta mu se isplati, mora biti jasno da rijetko kad iskustvo iz vana u Njemačkoj nešto znači. Ako dolaziš tu kao PHP developer onda ti je iskustvo iz Hr skoro pa bezvrijedno i počinje skroz sa dna, a to znači plača od cca. 35k - 42k €, ali u odnosu na druge .možeš puno brže napredovati.
Zavisi i gdje ideš, Berlin i Hamburg su nešto sasvim drugo od npr. Stuttgarta, dok ćeš tamo nakon 3 godine u De bez pol muke dobiti 60k €, u Stuttgartu će ti za to trebat godine i godine i ako uopće uspiješ dobiti, govorim sad za PHP developera. München je priča za sebe i tamo ako si sam ti se ne isplati ići za manje od 60k €, a to nije baš lako dobiti. Sve u svemu Stuttgart je najgori po tom pitanju jer su svadbe smrti do bola i gledaju na svaki cent.

Meni je nakon 5,5 godina i pun mi je ■■■■■, da mi djeca ne idu u školu tu već bi se vratio, a da mi dolje sad neko ponudi plaču za Product Managera, što sam sada tu, od 15k - 20k Kn mislim da bi me samo teški lanci zadržali u jebenoj Njemackoj