[quote=“trnac”]Jedna stvar koju nije spomenuo je EVIDENCIJA.
Nužno je voditi evideniciju koga ste nazvali, kada, par crtica o razgovoru, eventualni dogovor i ono što je bitno, TERMIN NOVOG POZIVA ILI SLANJA MAILA.
Ja sam se počeo gubiti već na nekoliko potencijalnih klijenata, što je tek kada se radi o dvocifrenim ili kamo sreće trocifrenim brojkama.[/quote]
Za to služe komadi softwarea nazvani Customer Relationship Manager-i (CRM). Ovisno o proizvođaču, mogu biti besplatni i jednostavni pa sve do jako složenih i skupih.
Iz iskustva, cijena ne znači nužno i bolji alat, a količina implementiranih funkcija nije toliko bitna. Naime, potrebe ovise prvenstveno o tebi.
U principu, ti bi prvo trebao proučiti područje engleskog naziva customer relationship management (gle čuda! :)). Zatim bi trebao znati strategiju i ciljeve vlastite kompanije. Zatim bi trebao napraviti plan rada (po kvartalima i godišnji) te na temelju tih informacija izabrati CRM i/ili ERP software.
Konkretno, mi koristimo MS CRM i prilično sam zadovoljan, premda bi neke stvari postale smislene tek uz implementaciju ERP softwarea (npr. Navision).
Međutim, nemoj zaboraviti da prije svega mora postojati ideja, tj. proizvod ili usluga koja se traži, a nakon toga kompetencija. Tek tada ideš dalje u realizaciju prodaje, a prodaja se radi po istim principima po kojima su je Židovi radili prije 3-4000 godina. Dakle, web može imati nekakve svoje zakonitosti, ali traženo područje će u osnovi obraditi svaki kvalitetan priručnik iz prodaje i/ili marketinga.
Zato, smatram da prvo trebaš ići na “klasično” obrazovanje iz traženih područa, zatim se eventualno informirati o web iskustvima, ali paziti da te tuđa iskustva ne “zabiju” u nešto što nisi ti. Zapamti, vlastita mašta je oružje jače od bilo kakvog udžbenika, barem na tim područjima…