Web shop - Plaćanje putem kartica

Pozdrav,

Radim na izradi jednog webshopa. Shop će se tek otvoriti i bavit će se prodajom nekih sitnih stvari(dakle ništa pretjerano, početnici su). Eh, sad klijenti su iz EU i da izbjegnu plaćanje poreza, inspekcije, prijave “firme” i slično oni hoće da otvore račun u BiH i da rade na “crno”, znači bez registracije firme itd itd.

Pošto webshop radim u Node.js vidio sam da imam par web&mobile payments sistema koje mogu koristiti. Počeo sam sa Stripe podesio fino sve, i taman otvorim tamo da aktiviram račun (na Stripe) kad ono vidim ima nekakvih stvari kao što je Bussiness name, Tip biznisa, TaxID (i ono najgore nema BiH na listi država). Također sam htio da odradim sa BrainTree Paypal kad vidim ni ovdje nije BiH podržana.

Ima li ko savjet šta da radim, da li je moguće primiti plaćanje (putem kreditnih/debitnih kartica) putem web sajta a da se ne mora izvršiti proces registracije firme, nešto tipa kao fizička osoba a ne pravna?

PikPay ti isto traži registrovanu firmu,za raiffeisen e-pay nisam siguran ali mislim da isto traži. U Hrvatskoj je zakonom propisano da moraš imat registrovanu firmu pretpostavljam da je tako i za BiH. I još znam da ima jedan servis koji se slabo koristi kod nas više u inostranstvu i da je u vlasništvu Lupon Ventures Firme/grupacije šta je već. Pa mozda bi mogao tu probati…

1 Like

Hvala na odgovoru.

Zanima me još nešto, pošto oni već imaju registrovanu firmu u EU da li mogu oni koristiti tu firmu za primanje novca nečeg 10og npr. Imaju autosalon da li mogu koristiti tu firmu za primanje novca od webshopa(npr. prodaja odjeće).

Mogu ako su pri registraciji te firme u djelatnosti kojima se bave unijeli između ostalog i tu djelatnost,zato je dobro kad registruješ firmu upisati sve moguće djelatnosti do kopanja kanala jer ne znaš nikad kad će ti zatrebat. :smile:

Da bumpam temu. Shop je završen i već duže vrijeme čeka na klijenta da bude online. Rekli su mi da ne žele otvarati račun u Austriji jer će im se u kratkom roku inspekcija natovariti na vrat što znači da Stripe kao i Braintree naplati servisi otpadaju( nemaju podršku u BiH ).

Oni su mi rekli da imaju već registrovanu firmu u BiH ali da ta firma nije aktivna i djelatnost te firme mi je nepoznata. Pa ih interesuje da li za ove naplatne servise na području BiH važno samo navesti ime firme ili je to zbog još mnogo toga.

Ukratko: ciljaju na to da otvore račun u BiH, koriste ga na stranici za primanje novca (BiH/AT kupci) a da pri tome ne registruju firmu nit u BiH, a pogotovo ne u AT kako bi izbjegli plaćanje poreza i ostalo - dakle prodaja na “crno” (jer su početnici pa dok im ne krene…)

Da li je ovo ikako moguće izvesti ili je jedini način da otvore firmu ?

Kartice ne možeš primati bez ugovora s kartičarima (uglavnom bankama). A oni ne razgovaraju s tobom ako nisi registriran. Tako je bilo u HR, ne vjerujem da je drugačije u BIH.

Kolega je dobro rekao. U Hrvatskoj moraš sklopiti ugovor s gateway-om koji će koristiti da li to bio T-Com, Corvus ili WSPay zatim sklapas ugovor pojedinačno s bankama kako bi mogao primati uplate od njihovih klijenata.

@dadodd

Ne sklapa se ugovor pojedinacno s bankama.
Samo s procesorom kreditnih kartica, jer to bi znacilo da bi svaki web shop morao sklopiti ugovor sa svakom bankom na svijetu koja nudi visa ili master karticu.

Zato postoje procesori koji procesuiraju i master card i visu i amex i diners.

1 Like

a procesor s njima ima ugovor, tako da je krajnjem korisniku olakšano

Krivo sam se izrazio, ali u suštini moraš ispuniti nekakve forumalare /potpisati za PBZ, Erste i/ili slično

@korisnik9758789

Procesor nema ugovor ni sa jednom bankom kod web placanje.

1 Like

Moraš imati otvorene račune u bankama.
Ja sam koristio t-com payway sustav i imao sam ugovor samo sa Zagebačkom bankom što mi je dosta otežavalo naplatu s obzirom da kartice drugih banaka nisu prolazile.
Dobra je stvar što svaka banka ima po nekoliko ‘svojih’ kartica pa se sve riješi ugovorom sa 3 banke (što se tiče RH tržišta).

1 Like

@s.perkovic
Da, to je to.

Ja sam htio da “probam” kako bi islo sa nekim webshopom ali da bi to uradio treba da registrujem firmu, zar je moguce da nema neki probni period u kojem bi mogao da koristim placanje karticom?

Zar ne možeš svoj privatni račun staviti i da web shop funkcionira i da plaćanje prolazi?!

Kako to planiraš izvesti? :thinking:

Pretpostavljam da se čak i može, al to bi bilo kršenje svih mogućih pravila privatnosti kupca.

Ne znam, zato sam i pitao… :slight_smile:

Josip, antonia ne može to tako.

Prije nego što uopšte dobiješ odobrenje, moraš dati payment processoru ili banci (zavisi koja država, preko koje sistema itd) sve podatke o firmi, bankovnom računu firme, šta se prodaje, naziv webshopa in link, promet koji se očekuje i jos toga je potrebno ispuniti…

A tek onda ide sva dokumentacija na sagledavanje njihovim supervizorima koji odlučuju DA ili NE. Znači odbijaju čak i firme ako im se posoa čini rizičan, proizvodi ili webshop nisu po njihovim ukusima ili ako ocijene da im se ne isplati.

Tako, da ne možeš ti staviti privati račun i da ti prima kartice (jer to mora iči preko nekog od payment sistema i banke).

Nisam siguran, ali svodi li se ova tema na pitanje Kako i gdje otvoriti webshop na crno? Ako da, ajde, baš me zanima. :slight_smile:

:slight_smile:
Da, moglo bi se reći. Možda promjenimo i naziv topica :slight_smile: