Web stranica prilagođena osobama s invaliditetom

Pozdrav!

Dobio sam upit za izradu web stranice prilagođene osobama s invaliditetom, konkretno osobama koje
imaju vizualne, slušne, motoričke i kognitivne poteškoće. Nikad se nisam susreo s takvim zahtjevom pa mi to predstavlja izazov, tj. ne znam da li bi uopće prihvatio raditi na tome.

Ok, kužim da stranica mora biti jednostavnog i preglednog dizajna, bez puno nekakvih letećih efekata, slidera i sl. Najviše me zanima kako posložiti da stranicu mogu koristiti osobe slabog vida. U zahtjevu stoji da je potrebno osigurati alternativne načine prezentacije informacija, tj. za svaki tekst osigurati audio zapis, a za svaki audio/video zapis osigurati tekstualnu alternativu.

Neko logično rješenje mi se nameće da iznad svakog teksta postavim media player koji bi reproducirao snimljeni audio file. Da li je to ok rješenje ili postoji nešto bolje?

Da li se je netko od vas susreo sa sličnim ili takvim zahtjevima?

Koristio bih Wordpress jer s njim najbolje znam raditi, ali ako postoji bolje rješenje, otvoren sam za prijedloge.

Hvala! :slight_smile:

https://wordpress.org/plugins/tags/accessibility/

1 Like

Navedene osobe imaju alate koji im vec to citaju, pobrini se da imas alt atribute i da ti pritiskom na tab prolazi elemente na stranici redom koji ti zelis.

Inace ovo su nas ucili 2004 u algebri, nakon toga malo sam proucavao za potrebe seo. A inace svi koji radite seo to bi trebali znat detaljno. Pogotovo oni kohi rade profesionalno.

U planu je zakon na razini europske unije gdje ce stranice morati biti prilagodene za osobe sa invaliditetom, nesto kao sto je trenutno zakon o GDPRu ili Cookiesu

Mozes staviti koji link vise, bas radim na jednoj edukativnoj stranici i taman sam na frontendu, pa nebi bilo lose odmah ukomponirati u dizajn. Stovise jako dobro bi doslo kao feature.

Google is your friend, ne znam ucio sam o tome kako sam napisao prije 16 god - 2004 u algebri. Ne znam za linkove ali vjerujem da mozes izguglat temu.

1 Like

Budem se malo pozabavio s tim, mislio sam da imas nesto pri ruci od linkova.

Samo za primjer porezna u SE ima rijeseno na ovaj nacin.
Super mi je kako uz to imaju i za selektirani tekst preslusati posebno.

Dobio sam isti upit…za vizualne, slušne, motoričke i kognitivne poteškoće. Niti meni nije jasno što dotični misli pod time.

Dakle originalna namjena alt text tagova je da osobe koje ne vide slike mogu preslušati opis što je na slici prikazano to je svrha dok google još nije postojao, tek nakon toga google je počeo pregledavati i vrednovati te stvari, samo žalosno je to da mnogi new age “SEO stručnjaci” ne znaju čemu ti alt tagovi zapravo služe, ono što večina seo savjeta piše da je to tekst koji google vrednuje samo zato i da se upisuje da ga google botovi mogu pronaći, to nije u potpunosti krivo, ali je krivo.

Dakle da bi stranica bila konkurentna treba imati sve segmente zadovoljene, a između ostalog to su i segmenti za invalide i alt tagovi, sada kada znate njihovu svrhu, možda ćete pisati i bolje alt opise.

Proguglajte kako napraviti da s pritiskom na tab tipku prolazite po važnim točkama web stranice.

Ako ne znate ništa od kodiranja i želite sve napraviti s nekim generatorima, fora i fancy cms-ovima koji to nisu predvidjeli. E onda ste u problemu.

1 Like

Vizualne: trebaju fontovi i neki drugi elementi biti upadljivo veći.
Slušne: recimo ako je video u pitanju da stoji titl i/ili prevodioc za gluve i nagluve.
Motoričke: elementi interakcije da se ne dešavaju brzo i da se ne kreću puno po ekranu.
Kognitivne: recimo notifikacija kojoj otkucava timer ili strelica bez objašnjenja [“Naskrolajte na dno stranice”].

Pretpostavljam ovako al’ moraću još pogledati ove gore linkove.

Netocno. Algebrini dev i dizajn predavaci jedni su od najneeduciranijih u Hrvatskoj. U koliko zelis omoguciti da Brailleovi uredjaji mogu pristupiti informacijama na stranici developer mora koristiti roles za screen readere i ARIA oznake, sa tim da ARIA oznake su vaznije od roles/uloga jer preko njih uredjaji za osobe sa posebnim potrebama pristupaju informaciji.