WebMatrix i Lightswitch

Izdani alati za programere-pocetnike:
WebMatrix - razvoj jednostavnih web aplikacija po modelu nalik na PHP i stari ASP - znaci pisanje c# koda unutar HTML fajla. Bez gnjavaze oko spajanja na bazu i dohvata podataka, sve radi u dvije linije koda
Lightswitch - razvoj jednostavnih Silverlight aplikacija koje mogu koristiti MS Cloud servise (baza Azure). Nalik na dobri stari Access, klik tu, klik tamo, i evo jednostavne aplikacije sa par formi za unos i prikaz podataka.

Sad ja vas pitam, jel ce se to koristiti?
Ja bi vise volio da su se okrenuli naprednim korisnicima. Ovi alati mogu lako zavarati programere pocetnike, jer nigdje ne kazu da promoviraju neke lose prakse razvoja, i da se tako ne radi u “pravom” razvoju.

Dobra stvar izasla iz svega ovoga je Razor view engine, koji bi trebao postati defaultni templating engine za ASP.NET MVC aplikacije. Puno puno ljepse izgleda od webforms-a.

ovime se stvaraju loši programeri.

Malo sam se igrao s webmatrixom i kao totalni početnik nisam vidio nešto revolucionarno. Prije si gotove aplikacije sam dizao na web i prilagođavao ih, sad to sve možeš direktno iz WM-a u par klikova. Tko će htjeti išta ozbiljnije, neće koristiti WM, a tko će htjeti staviti blog sa slikama Fide, djeteta i tetke te Fide, djeteta i tetke zajedno će profitirati od toga.

@Lola: Mislim da se ovime ne stvaraju nikakvi programeri :slight_smile:

Revolucionarno, ako to mozemo tako nazvati, je nacin razvoja web aplikacija sa Razor-om, poput ovakvih fori:
var products = db.query(“select * from products”);
foreach(var p in products) {
@p.ProductName;
}
to se nemoze u standarnom .NETu, bez predhodne konfiguracije nekoliko frameworka (linq2sql i sl.). Ovdje otvoris novi projekt i nakon 2 linije koda imas ucitanu kolekciju objekata iz baze. Da ne spominjem helpere, s kojima mozes dobiti npr. svoje twittove ili facebook status uz 1-2 linije koda.
Sto se tice publisha/deploya na server, stvar je vise-manje ista kao i prije.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja