Website u Belgiji - koji jezik

Planiram otvoriti jedan sajt na Belgijskom tržištu, poprilično jednostavan sa možda 200 riječi teksta no problem mi je što ne kužim na kojem jeziku sajt treba biti? Službeni jezici su nizozemski, francuski i njemački. Kako to organizirati? Ne bi koristio više jezika za jedan sajt ako baš ne moram…

Najbolje Njemacki, bas kao stoni rekao si francuski i Njemacki se govori. Ali 70 % Belgijanaca govori i razume Njemacki

1 Like

Mozda ovo pomogne

Da, znam, baš zbog toga pitam što napraviti. Ono klasika mi je dosad bila -aha, ta zemlja -taj jezik. Nema problema da pola korisnika googla na drugom jeziku i ne pronalazi moj sajt.

Pa prelistaj top 10 belgijskih stranica i vidi koji jezik koriste…

1 Like

Upoznao sam gomilu Belgijanaca, i Valonaca i Flamanaca… Nitko nikada njemački nije spomenuo, nit mi je logicno da ga znaju… Jesi siguran u to?

Mislim da bi trebao pisati na holandskom jeziku, jer Belgija ima dva dela falmanski (veci deo)gde se prica holandski jezik i valonski gde pricaju francuskim jezikom i glavni grad Brisel koji je dvojezican. Falmanci za sebe kazu da su vrendi i bolji od valonaca za koje smatraju da su lenji. Ali po meni, verujem da valonci znaju holandski naravno tj da ce razumeti iako je na holandskom jeziku jbg Belgija je zemlja beneluksa trebalo bi to da nije problem. Holanski je i prvi jezik u Belgiji sa skoro 60%.

Ja znam da holandski adult sajtovi dobijaju cirka od 25-35% posto posjete iz belgije. Ako se da kome nek preracunava po glavi stanovnika

Ja ziveo i radio u Belgiji 3 godine i zbog svog iskustva pricam, a takodje velikiii broj njih zna i engleski.

Vjerujem da Belgijanci, kao i Nizozemci, ne vole njemački i pričaju ga samo u krajnjoj nuždi. Engleski im je prvi izbor osim materinjeg jezika.

Možda ti ovo bude korisno.

https://languageknowledge.eu/countries/belgium

Eto, sam si dao odgovor: “ako baš ne moram”
Ako baš moraš, napravi dvojezični sajt.

Bio neko vreme u Belgiji, niko nemacki ni da gukne niti su znali kad sam ih pitao.

Samo francuski ako misli za njih.

njemački se priča samo na maloj teritoriji na istoku belgije … grad eupen