Windows Server OS na stari komp

Imam jedan stari komp dual core ili tako nesto i sad bi htio sloziti da koristi neki manje zahtjevniji OS, ali da bdue windows da ipak mogu koristiti programe na njemu i surfati ako bude trebalo.

Zanima me dali je neki server OS stabilniji od windows 7? Windows 7 zdere memoriju sam po sebi s par firefoxa i nije dugorocno stabilan.

Pa sad dajte mi preporucite, dali koji OS da koristim.

Windows 7 je daleko najbolji windows OS koji postoji za home/business korisnike. Svi prethodni a i buduci (8 i 8.1) su bullshit. Nebih koristio 8 ili 8.1 da mi netko pokloni licencu. Imao sam ga na VM instaliranog ravno 15 minuta :slight_smile:

Sto ce ti server OS ako planiras surfati i sl na tom racunalu? Nema potrebe a i serverski OS-ovi nisu za to predvidjeni.
Ako mislis da win 7 nije stabilan, onda ti treba drugo racunalo … buduci da je to daleko stabilniji OS od svih ostalih trenutno dostupnih windowsa.

Osobno radim na Win 7 Enterprise … racunalo je instalirano prije 3 godine … jos i danas radi ko svicarski sat :slight_smile: I da … to je notebook koji radi 24 sata dnevno … restartam ga mozda jednom u 2 mjeseca … i to iskljucivo kada me updateovi prisile na navedeno :slight_smile:

Cudni su putevi ljudski. :slight_smile: Ja se npr. ne bih vise nikada vratio na Win 7 ili na nesto prije Win 8.1 Sto se tice stabilnosti nisam zamjetio neku razliku izmedju Win 7 i Win 8.1, Instaliras postavis i vozi do unedogled, kako na jednom OSu tako i na drugom. Jedva cekam Win 10.

Inace se sa svime ostalim slazem sto si napisao.

OK, znaci Server OS nema neku razliku. No mislio sam kakos e radi o server OS da su stabilniji da se ponasaju drugacije i tak.

No 8 i 8.1 nemogu koristiti em traze nove kompove, a i imaju neke gluposti koje mi smetaju za moj rad. Najradije bi koristio Linux, no trebam windows, .net frameworkove i te neke win cake koje mi trebaju za pokretanje programa.

Onda se strpi jos malo jer ce uskoro biti .net na linuxu. Vec sada imas mono-project koji je port .neta na linux i koj iradi sasvim solidno.

@creatifcode protiv samo OS-a nemam nista (8/8.1) … al me onaj METRO zivcira … lud sam zbog njega. Instalirao sam si na jednom vpsu win 2012 … i ludim. gubim vrijeme samo s tim tabovima, slikicama. izgubis po 3 sekunde da dodjes do run-a … a kamoli sto drugo :slight_smile: Bespotrebno …

Pa jebote to bar ne moze bit jednostavnije. win+r i otvarati se run tab, win+s I otvarati se search tri slova i aplikacija je otovrena. Osim toga metro mozes i iskljuciti pa da ti je desktop umjesto metroa. Kada si u metro pocnes samo tipkati naziv aplikacije i vec ti se pokazuje lista aplikacija i dokumenata i svega ostaloga. Sada kada sam se na to navikao kada sjednem za Win 7 jednostavno sam kao muha bez glave prvih par minuta. :smile:

Ali svako je drugaciji i nekom nesto vise pase.

Iste sekunde kad je 10tka Technical Preview izašla i ja sam je instalirao. Ne kajem se, evo i sad radi bez problema, bugova, crashova i slično. Bar 3x radi brže od 8ice a 7ica je već historija. Uradili su odličan posao s 10tkom. Ali ima još dosta prostora za poboljšanja.

Koja im je fora što je free, ne razumijem, jer je bolji od 8ice koja se plaća, imam i licencu od 8ice ali ne može se porediti sa 10tkom. Puno bolje raditi 10tka, brže, ne što se tiče samo stabilnosti. Imaš osjećaj kao da je 10 radnih površina kao jedna, pa se brže i radi.

A daj mi reci jel si imao problema sa driverima, da li si ih morao ručno instalirati?
Isto me zanima da li Adobe CS5/6 radi stabilno na toj verziji?

Pojma nisam imao da se metro moze iskljucit … a da ti budem iskren, nisam previse to ni gledao :slight_smile: Nije mi se nikako dopalo … to grdo kvadratasto rjesenje :smiley: LOL

Svi driveri instalirani, osim što sam update grafičku. Ja koristim Adobe CC, radi bez ikakvih problema.

@in4hr 10tka koristi kombinaciju 7,8 start menija, možeš resize po želji, uglavnom po defaultu je win7 stil, malo napredniji.

OK.
Instalirati ću ga i ja.
Valjda bude sve radilo kak treba.

Kak to mislis koja im je fora da je free? Sta je 10tka ffree?

Windows 10 ce biti free za nadogradnju prvih godinu dana, ako imas valjanu licencu za Windows 8, Windows 8.1

A koja im je fora? Pa jebote koja je fora Linuxu da je besplatan?

Microsoft grabi velikim koracima prema naprijed u svim segmentima i to mi je izuzetno drago.

EDIT:
Osim toga to nije nista novo, pa tako ako npr. registriras mail na outlook.com imas besplatnu web verziju Excel, Word, PowerPoint, OneNote, Skydrive 15GB i sam Outlook. Pa ti vidi.

Osobno vise vjerujem MSu nego Googlu tako da se polako prebacujem komplet na te servise od MSa.

Osim toga imas i azure.com s istim tim racunom koj iti nudi da hostas 10 webstranica na njihovim servisu potpuno besplatno.
Itd. Itd. Itd.

Besplatan je i za vlasnike win 7.
Eto ja ga jučer instalirao i za sada sam zadovljan.
Sve radu normalno i ono meni najvažnije - brži je od win7/8.