Wireless internet adapter. Što kupiti?

Dakle treba mi wirelles internet adapter da bude jači od onog wifi-a u laptopu za bar duplo.
Što predlažete? Isplati li se tražiti na e-bayu? Koja jačina je dovoljna i kakva vrsta? Što radi što ne radi?
Hvala unaprijed…

usb od minimalno 500mw i 9dbi antenu, nemoj štedjet na na adapteru.

Moja preporuka: ALFA AWUS036H 1000mW Wireless USB Wifi Adapter + 5dbi Antena

Na Njuškalu su cijene ok i brža dostava, bez komplikacija sa carinom.
Uzmeš ili tu Alfu ili Kasensa G5000, isti chipset na obadvije (RTL8187L) i teško da ćeš fulati bilo koji da odabereš.
Ja ipak dajem prednost Kasensu, pošto sam ih isprobao dosta, a on mi se pokazao najboljim do sada.

Što mislite koliki je domet, na otvorenom odnosno zatvorenom prostoru?

nije ti bitan samo domet, isto tako ti je bitno koja kvalieta signala ti je na toj udaljenosti. nije se dovoljno spojiti na nekoga
jer kvaliteta signala može biti poor i onda ćeš surfati na razini 56k modema jer je protok signala loš. zato ti je isto tako vrlo bitna i antena. pa stoga nebi bilo loše ako bi nam rekao malo više podataka za točno što ti ttreba i koja je udaljenost itd…

[quote=“chief_wolfinjo”]nije ti bitan samo domet, isto tako ti je bitno koja kvalieta signala ti je na toj udaljenosti. nije se dovoljno spojiti na nekoga
jer kvaliteta signala može biti poor i onda ćeš surfati na razini 56k modema jer je protok signala loš. zato ti je isto tako vrlo bitna i antena. pa stoga nebi bilo loše ako bi nam rekao malo više podataka za točno što ti ttreba i koja je udaljenost itd…[/quote]
U gradu gdje studiram prijatelj mi živi cca 150 m od mene, možda i manje, i rekao mi je ako mogu da se spojim na njegov internet. Tu su još možda 3 zida koja djele.
Hoće li biti izvedivo?

BTW. što mislite o ovome? 18dBi KASENS KS-G9000 WIRELESS USB Adapter 6000MW With Print Antenna BT10 Free S | eBay …čekanje mi nije problem buduci da mi ovo ne treba prije 1.10-og

Pazi se kad to naručuješ izvana. Ako netko već nije izdao dozvolu za to, morat ćeš platiti 200kn HAKOM-u + što ima hrpa papirologije (ja sam dobro prošao sva sreća).

Tako da, za takve stvari koristi njuškalo.

[quote=“chief_wolfinjo”]nije ti bitan samo domet, isto tako ti je bitno koja kvalieta signala ti je na toj udaljenosti. nije se dovoljno spojiti na nekoga
jer kvaliteta signala može biti poor i onda ćeš surfati na razini 56k modema jer je protok signala loš. zato ti je isto tako vrlo bitna i antena. pa stoga nebi bilo loše ako bi nam rekao malo više podataka za točno što ti ttreba i koja je udaljenost itd…[/quote]za udaljenost do 300-500m sta treba uzeti? p.s. 2 pumpe su mi jako blizu nekih 200m a i 2 firme(jedna jaka a druga nije ) su mi preko reke otprilike 100-150m pa da vidim da probijem sifru i da sibam.

[quote=“APazinjan”]Pazi se kad to naručuješ izvana. Ako netko već nije izdao dozvolu za to, morat ćeš platiti 200kn HAKOM-u + što ima hrpa papirologije (ja sam dobro prošao sva sreća).

Tako da, za takve stvari koristi njuškalo.[/quote]
Hvala ali nekako sumnjam da HAKOM ima veze s time tj da će ih carina zvati čim vidi uređaj. Svi uređaji na njuškalu kupljeni su pretpostavljam s ebay-a ili sličnih stranica. Njuškalo je ok zbog brzine dostave jedino, ali zašto bih plaćao više?!

upravo suprotno, sva roba koja ima veze s telekomunikacijama mora imati dozvolu od hakom-a, kada se jednom izda dozvola onda više nije potrebno ju izdavati, s obzirom da se kasens dosta prodaje kod nas tada pretpostavljam da je već netko izdao potvrdu.
u prijevodu znači ako od carine dobiješ poziv, morati ćeš uz račun donjeti i potvrdu od hakoma, znači ako ju je netko izdao onda je dovolino samo isprantati. te ovdje to možeš provjeriti : HAKOM Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije - Baza odobrene RiTT opreme
meni je osobno kasens prošao bez carine jer paket su propustil.

a što se tiče odabira opreme, to ovisi o udaljenosti te o gustoći naseljenosti na taj daljini.
realno gledajući možeš kupiti kasens ali da imaš stabila signal i kvalitetan ti treba sat kantena koju možeš i sam napraviti,

Sat kantena ti u većini slučajeva ne treba, vrlo često je dovoljna i omnica koja stiže s uređajem, a ako postoji optička vidljivost i ona je prejaka.
Npr. ja se spajam na nekih 120-150m, kuće su u nizu i u istom redu, s tim da su sve do “cilja” više od moje, optička vidljivost ne postoji. Uređaj kasens g5000, omnica 10dB, brzina full koju veza dozvoljava (4/256) bez problema, a mislim da je i kvaliteta i jačina signala OK za te uvjete:

Najdalje što sam se uspio spojiti je oko 2km zračne linije na udrugu iz susjednog sela, ali signal je jedva dovoljan za spojiti se, surf je praktički nemoguć, pa bi tu dobro došla neka home made kantena ili neka jača panelka na krovu.

Što se tiče eBaya, isto je savjet izbjegavati, nikad se ne zna kako će proći na carini. Ni ovima koji prodaju na njuški ne prođe svaka pošiljka, nisu toliko skuplji, a robu dobiješ sigurno.

Primljeno na znanje, izbjegavat cu ebay.
Što mislite konkretno o ovome? Kasens KS G-9000 6000mw USB Wireless Adapter 18DBI ANTENA
Zanima me još zrače li ovakvi uređaji, je li utječu imalo na zdravlje, da mi ne bi netko drugi mora dječicu pravit hahah

Ove zime sam imao čudnu pojavu na krovu kuće, imam yagi antenu. 19dbi, i kada je bila zima samo područje ispod i iznad antene po cijelom dijelu krovišta u širini cca. 120cm je snijeg bio otopljen. Nikako ne bi volio imati pokraj glave takvo nekako zračenje.

Po mom mišljenju 6000mw sasvim nepotrebna i neiskoristiva snaga. Počela je “utrka” proizvođača iako je već 500 ili 100mw sasvim dovoljno da odradi posao. Računaj i na to da će ti vjerovatno trebati usb hub sa vlastitim napajanjem jer standarni usb priključak teško da će to pogoniti. Isto tako povećanjem snage na omnicama (sve preko 8-9dB) ne dobijaš značajno na dometu i jačini signala zbog stvaranja većeg šuma. Ako ti treba jača antena bolje rješenje je panelka ili yagica samo ih trebaš pravilno usmjeriti.

Je li se snaga puno ili uopće gubi ako kupim duži usb kabel i odmaknem od sebe bar neka 2-3 metra?

Do koliko može pogoniti standardni usb priključak onda otprilike? Jer o tome nisam ni razmisljao a bitno mi je.

Nemogu tvrditi ali mislim da iskreno kinezi pretjeruju s brojkama, da kad napišu 6000mw da zapravo i nema u stvarnosti tu snagu osim na kutiji :smiley: a i nebi me iznenadilo jer u skorom u svemu tako lažiraju … pogotovo kod mobitela, napišu kamera 8mpx a zapravo jedva vga :smiley:
tebi je najbitnije da kupiš jedan kvalitetan adapter ili ap i onda si miran. naglasak na kvalitetan. kod gubitaka mislim da kod usb kabla toga nema jer je antena direktno ukopčana u adapter (kod kasensa), a ako bi antena bila wifi kablom spojena u neki adapter ili ap
onda nakon 5-6m wifi kabla ima nekih sitnih gubitaka ali sve zanemarivo, zato postoje kablovi s raznom izolacijom pogledaj :
Coaxial kabeli : Mikrotik Hrvatska
ja koristim lmr240 i imam ga mislim 5m i spojen sam na router udaljenosti cca 1km, signal je stabilan i kvalitetan. te moram napomenuti da ja korstim wifi ap.

Snaga odašiljanja može biti koliko hoćeš, iskoristivo je do max 3000mW, i to jedino na Linuxu možeš podesiti, sve preko toga stvara bespotrebni “šum” i ustvari kvari kvalitetu signala. U winsima svi rade na 500, max. 1000mW jer nije ni potrebno puno više, a i ne vrijedi što ti uspiješ poslati signal AP-u ako on ne odašilje dovoljno jako da ti “odgovori”.
Gubitaka kod usb kabla nema ali maksimalno možeš produžiti do 10m, nakon toga ti ne prepoznaje uređaj, osim ako ne uzmeš aktivni usb kabel koji možeš produžiti do 30m (svaki spoj se ponaša kao koncentrator/hub).
Kod produživanja antenskim kablom se normalno računa gubitak od 1dB po metru kabla tako da ti onda treba puno jača antena da “pokriješ” taj gubitak.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja