Wordpress + Jetpack problem

Pozdrav…
U zadnje vrijeme sam zaredao sa pitanjima na ovom forumu.

Prihvatio sam jedan posao na oDesku i klijent ima velikih problema vezanih za sam wordpress a samim time imam i ja.Iako problem koji je nastao nije moji h ruku djelo klijent me moli da mu pomognem rjesiti problem.

Klijent je velika neznalica po pitanju bilo cega i zna samo lupiti connect na wordpress.com te predati novi post. Platio je nekoga da mu napravi nekoliko wordpress stranica i ta osoba je to napravila i tu mu se gubi svaki trag. No … sve je funkcioniralo dobro i sve je bilo u redu dok se od doticne gospodje nije ubacio muz i aktivirao Jetpack te connectao sa wordpress.com
U wordpress.com sucelju uredno pisu siteovi ali kad se ide ili editirati bilo koji post iz te liste siteova ili dodati novi post dogadja se greska:

Oops! An error occurred while saving the post.

The Jetpack site is inaccessible or returned an error: transport error - HTTP status code was not 200 (404) [-32300]

Da li je netko imao slican problem i da li ga je uspio rjesiti ?

Hvala Vam na pomoci

Evo na ovom forumu već imaš pitanje o tome i rešenje problema.

https://wordpress.org/support/topic/publicize-giving-error-when-adding-accounts

Bio sam tu ali nije mi bas pomoglo obzirom da doticna osoba ne zna pristupne podatke od hostinga a bez toga se ne moze piknuti support :frowning:
Ne moze se potvrditi vlasnik hostinga :frowning:

Au, pucnje u prazno oko ovog problema, verovatno si već pokušao da deaktiviraš JetPack sa WP-a.

Jedino što ovde nije jasno, nema podatke od hosting-a tj. podaci su izgubljeni, osoba koja je to uradila nema joj ni traga ni glasa, a pitanje jeste šta posle kad se sve ugasi tj. on gubi podatke, ali OK to je već do klijenta koji je naručio posao.

Vidi da klijentu predložiš alterntivno rešenje i da sve to lepo spakuješ i prebaciš na novu stranicu WP-a ili pronađeš neko drugo rešenje koje će ga spasiti muka.

Nakon cjelodnevnog natezanja klijent je uspio doci do podataka i hosting je hostgator koliko vidim godaddy je provider za domenu … Medjutim hostgator support kaze da kod njih nema problema te da je kod njih dopusten access za cURL te da oni nemaju nista sa time sto ne radi taj plugin …

Kao sto si rekao pucanj u prazno i zacarani krug …
Klijentu je potreban taj plugin da sve blogove moze pratiti i postati nove postove no sigurno ima veze sa hostgatorom jer na ostalim blogovima koje pokrece na wordpresu koji su hostani na free wordpress.com uredno rade. Problem je iskljucivo hostgatora no ovi uporno odbijaju ikakvu komunikaciju i govore da nije do njih te da ih nije briga sto taj plugin ne radi … :frowning:

Ja moram postaviti alternativno rjesenje ali ne znam niti imam ideje kakvo bi to moglo rjesenje biti … Svaka pomoc je vise nego dobrodosla …

TNX