Wordpress - optimiziranje zbog velikog CPU usagea

Imam Wordpress site koji ima posjećenost od 2000-8000 unique posjetitelja dnevno i trebam na neki način smanjiti CPU usage jer hosting (donedavno shared, sad VPS) ima problem to podnijeti.

Počistio sam nepotrebne pluginove, čak i ugasio jedan (Related Posts) koji je uzimao dosta CPU-a, optimizirao database, slike su 90% optimizirane, instalirao W3 Total Cache i tu napravio neka automatska čišćenja, ali CPU Usage je još uvijek velik.

Ne znam baš puno raditi s tim W3 Total Cache niti išta više od onoga što sam naveo. Što bih još trebao napraviti da se smanji taj CPU usage?

Hvala unaprijed!

Ja sam prije imao temu posvecenu optimizaciji wordpress-a, sve radis kao sto sam tamo napisao. Ako si tamo čitao, hvala ti :smiley: Mozda jedina solucija koja je meni pomogla je da instaliras “quick cashe” plugin. On mi se pokazao kao najbolji, osim toga, mozda bi trebao da smanjis broj postova na frontpage-u.

Hvala na odgovoru. Nisam tamo čitao, ovo sam pokupio sa raznih strana. Instalirao sam taj Quick Cashe, ugasio W3 Total Cache, smanjio broj postova s frontpage-a…

Kako mogu provjeriti koliki je sad CPU usage. Imam neki plugin P3 - Plugin Performance Profiler, koji mi daje razna mjerenja, ai vrijednosti su viš-manje iste.

ja licno provjeravam na cPanelu, a mozes i da provjeris koliko brzo se load-a stranica na Pingdom Tools

W3TC je najbolji cache plugin za Wordpress al je kompliciran za konfigurirati, cesto je potrebno postavke na serveru mijenjati kako bi on ispravno radio. Tako da za početnike i shared hostinge preporučam WP Super Cache ili Quick Cache kako je netko gore spomenuo.

Pluginove uvijek držati na minimumu, a dobro je i bazu očistiti i optimizirati svako malo - ja koristim WP CleanFix plugin. Cesto je problem velikog loada i sam template. Pobrini se da ti slike nisu shrinked, već da su ispravno odrezane, da nemaš 404 fajlova na stranici i slicno…

Ako ti se sajt ruši, probaj koristiti dodatke za Cache kako kolega gore navodi ili servise poput ClodFlare-a.
Optimiziraj si sajt, sami HTML, datoteke CSS i JS (putem minify-a primerice), optimiziraj (prilagodi) fotografije za Web u određene formate i dr.

Ukoliko ti se događa prepunjenje baze podataka, napravi cron-job da se optimizira.
Budi oprezan, ako ideš raditi s crone-jobovima!

Ako ti se puni log datoteka, ima rješenja i za takav tip situacije. :wink:

Imaj na umu, radi backup podataka da ti sve ne padne zbog povećanog broja dolazaćeg prometa ka stranici! :wink:

  • bilo je i takvih situacija ponekada (nije samo promet u pitanju bio …)

Hvala na odgovorima.

Jutros mi se dogodilo da ne mogu uopće prostupiti listi postova. Javlja mi HTTP error 500 (Internal Server Error).
Kontaktirao sam hosting servis i oni kažu da to nije do njih već da je moguće da je to zbog Quick Cache plugina.

Njega sam deaktivirao, ali nema promjene.

Je li se vama tako nešto znalo dogoditi i je li moguće da je to zbog Quick Cache plugina?

de obrisi sve cashe foldere, pluginove, i onda opet instaliraj. Greska 500 se javlja kad se overload-a server. Dakle, preopterecen ti je site, ako ti se pokazuje ta greska pokusaj CTRL i F5.

WordPress sam po sebi nije toliko problematican inace ali razni plugini znaju biti grozno iskodirani. Googlaj redom svaki plugin koji imas + performance issue i slicne keyworde i naci ces sto ti radi problem.

Cesto sam cuo da je problem i u popularnom all in one SEo pluginu, puno bolja alternativa i sa performance stajalista i sa SEo stajalista je Yoast SEO plugin for wordpress.