WP spremanje izmjena u kodu

Pozdravljam.

Za WP teme, da bi sačuvali izmjene, koristimo child-theme. Koja je najbolja praksa da sačuvamo izmjene u samom WP kodu?

Imam neke zamisli da uradim na Widget opcijama, isprobao i rade, ali ne znam na koji način da ih spremim, da ne odu kada se WP nadogradi?

Hvala

Ako želiš odvojiti od teme, onda moraš napravit svoj plugin. Šta god da uradiš s core datotekama će ti otići kad uradiš update.

Ako ti je to rješenje i ako trebaš savjet kako da kreneš javi.

1 Like

Hmm, ovo bi i radio da ne koristim widget i plugine.

Opet, ako može u kratkim crtama:
kako se plugin napravi da je plugin? Na koji način ga WP registrira i gdje plugin treba da radi izmjene u kodu?

Hvala

Ako se dobro sjecam, WP ti nudi specifican API koji koristis kad radis razvoj Plugina.

1 Like

Naravno. O custom pluginu možeš razmišljati upravo na način na koji si zamislio dodati promjene u kodu. Imaš svoj direktorij koji ti nijedan update neće promjeniti. I imaš kontrolu da ga aktiviraš i deaktiviraš po potrebi.

U najkraćim crtama, plugin ćeš napravit u 3 koraka:

  1. U wp-content/plugins direktoriju napraviš direktorij moj-plugin (radi jednostavnosti, plugin će se zvati Moj Plugin i bit će u direktoriju moj-plugin, ovo je proizvoljno i možeš nazvati kako god želiš)

  2. U tom direktoriju napravi PHP datoteku koja ima isti naziv kao naziv direktorija i ekstenziju .php. Dakle, u našem slučaju moj-plugin.php (na ovaj način WordPress zna koji je main file tvog plugina i zna kako ga učitati)

  3. Da bi WordPress prepoznao da se radi o pluginu, potrebno je da na vrh PHP datoteke dodaš doc block, PHP komentar koji će sadržavat podatke o pluginu. Minimum koji trebaš dodati je naziv plugina:

    <?php
    /**
    * Plugin Name: Moj Plugin
    */
    

Ako želiš dodati još informacija, primjerice naziv autora, verziju, textdomain za prijevode itd itd, pogledaj ovu stranicu da vidiš koje su ti opcije dostupne.

Sad odeš najnormalnije u WP admin -> Plugins i aktiviraš Moj Plugin. Budući da nisi dodao ništa koda, ništa se neće ni desit.

Ako je neki jednostavan plugin, dodaješ promjene u moj-plugin.php datoteku. Ako je složen, onda ćeš možda htjeti razdvojiti kod po direktorijima i includat ostale datoteke u ovu. U oba slučaja sve će raditi kako treba.

Sve funkcije koje su ti dostupne u child temi, ako si s njom prije radio, su ti dostupne i tu.

Za početak, ako tvoj plugin treba raditi nešto prilikom aktivacije ili deaktivacije, imaš ovdje objašnjeno.

Piši ako šta treba dodatno objasnit

2 Likeova