Youtube/adsense davanja državi RH

Pozdrav!

Puno informacija na netu pa rekoh sebi odoh ovdje pitati. U stalnom sam radnom odnosu, monetiziran od strane youtubea. Poslali PIN poštom. Počelo sanjarenje o velikoj zaradi hahaha.
Što mi je najbolje činiti? Da li da otvorim paušalni obrt ili da prijavljivljujem INO DOH ili drugi dohodak. Također, kad sam prijavljivao porezne podatke u adsense stavio sam sve kao “individual” pa je i to možda neka prepreka za otvaranje obrta.

Ako može neki primjer izračuna za a) b) c)

Tipa ostvarim 1000 eura mjesecno. Youtube je uzeo sebi onih 30% od američkih gledatelja i meni sjelo na adsense račun 1000 eura. Šta dalje što se tiče davanja RH i da li ja imam ikakvih obaveza prema adsensu ili youtubeu?

Hvala!

Individual ti i jest za obrt. Ja sam prije 3 mjeseca otvorio pausalni i to ti je daleko najbolja opcija. Ne sjecam se tocno ali prije sam nesto gledao ako ides kao obicna fizicka osoba placati porez pomiri se sa ca 40-45% zarade da ode na porez.

Meni je kao zaposlenoj osobi trosak obrta ispod 40e mjesecno.(Za 1. Kategoriju zarade do 11tis eura godisnje).

Hvala na odgovoru! Moze li malo detaljnije u sklopu nekog vašeg primjera. Jeste li i bi zaposleni kod nekog drugog a obrt služi za adsense? Hvala

Tako je.

Otvorio sam obrt sa ove dvije djelatnosti:

  • racunalno programiranje
  • internetski portali

Tako mi je savjetnica za obrte rekla, to mi pokriva i zaradu sa blogova i svega drugog vezano uz izradu stranica, affiliate marketing, pisanje sadrzaja, prikazivanje oglasa, i slicno.

Otvorio sam sve preko eobrt i kasnije preko eporezne podnio dokumentaciju koja treba.

Da nisam radi poslodavca morao ici na razgovor sa savjetnicom za obrte, od kuce ne bi morao niti otici. Sve se rjesava online.

I sad isto sve rijesim online nigdje ne idem.

Sto se tice izdavanja racuna sve sam radim, nije nista komplicirano iako ima nekih obrazaca koje trebas popunjavati mjesecno jer radis sa firmama van Hrvatske. U svakom slucaju nista komplicirano i prilično jednostavno.

Račune u pravilu izdas i spremis sebi radi kontrole ali ne saljes googleu njima to ne treba.

Takodjer, otvorio sam osobni ziro racun jer po novom mozes i bez poslovnog (ima i to prednosti i mana ali meni stvarno ne treba poslovni)

Ako sta bude trebalo slobodno pisi u dm.

Volio bih više detalja samo.

“Račune u pravilu izdas i spremis sebi radi kontrole ali ne saljes googleu njima to ne treba.”

Ovo isto ne razumijem. Zašto? Može li link na neki guide ili kome da se obratim po pitanju oporezivanja Youtube/Adsense.

Na putu sam sada pa ako ti nitko prije ne napise tu detaljnije napisat cu ti sutra navecer

Ako ti vam nije problem to bi bilo super. Hvala!

Kao paušalni obrtnik, dužan si voditi KPR (Knjigu prometa) koja služi da u svakom trenutku imaš popis plaćenih računa pa da možeš pravdati svaku uplatu na račun.

Ja si to radim preko Excel tablice koju je napravio Plavi Ured. Ta tablica je napravljena za izradu računa, ispis računa, te vođenje Knjige prometa.

Znači ako dođe nadzor, ne zanima njega jesi li ti google-u poslao račun ili ne, već ga zanima da za svaku uplatu imaš opravdanje, tj. račun. Google-u račun ne treba, imaš ugovor s njima na osnovu kojeg ti isplaćuju.

Ja si račune spremam u digitalnom obliku, ali ih također i printam u zasebnu knjigu, tj. onaj registrator da imam sve na jednom mjestu.

E sad, što se tiče oporezivanja, nemaš tu ništa posebno. Ti Google-u izdaješ račun normalno bez PDV-a, a u napomenu na računu ide sljedeće:

  • Oslobođeno PDV-a temeljem članka 17. st. 1 Zakona o PDV-u - reverse charge

To znači da će na taj račun Google trebati platiti PDV u Irskoj.

To ti je to ukratko, da te sada ne zamaram sa VIES bazom, ZP i PDV obrascima, to ćeš kad otvoriš obrt. Ali uglavnom ja sam veliku većinu istraživao na stranicama Plavog ureda.

A što se tiče ovog pravdanja uplata ako ne želiš otvoriti obrt, tu ti ne znam točno, ali znam da moraš ići u poreznu da ti odobre nešto za prijavu drugog dohotka.

nadam se da sam koliko toliko pomogao

1 Like

Hvala vam! Za danas dosta informacija. Sutra je novi dan! :smile: